Vi har testat samtliga infravärmare på utrymmen i olika storlekar med allt från inglasade altaner till mer öppna med varierande grad av vindskydd. Bland testpersonerna har vi valt ut både personer som är vana och ovana hemmafixare för att testa svårighetsgraden för montering. Själva monteringen har utförts i början av sommaren för att testa värmekapaciteten både ljumna och kyliga sommarkvällar ända fram till tidiga höstkanten. Testperioden har därför varit ganska lång vilket också har möjliggjort att kunna testa många kvällar med olika antal personer på altanerna.

Testerna för att hitta bästa infravärmaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – enkel att montera eller placera och att använda med en enkel och tydlig fjärrkontroll
 • Gott om värmereglage
 • Storlek på värmezon
 • Värme som sprids jämnt
 • Prestanda
 • Effektivitet
 • Enkelt att flytta portabla modeller
 • Pris

Bästa Infravärmaren

Hitta bästa infravärmaren som låter dig vistas utomhus även då det är kallt med denna guide till infravärmare som är bäst i test.

Den svenska sommaren kan bli kort. Men även mitt i juli kan det vara skönt med infravärme som skapar trivsel på balkongen, terrassen eller i trädgården. Med en bra infravärmare kan ni umgås där det finns frisk luft utan att frysa!

Moderna infravärmare är smidiga och enkla att använda. De fungerar på ett effektivt sätt och kan placeras på ett säkert sätt där ni ska umgås kyliga dagar och kvällar. Här är infravärmare som har utsetts till bäst i test. När du väljer kan det vara bra att tänka på saker som hur infravärmaren kan monteras, hur mycket värme den ger, hur den drivs, och givetvis också vad den kostar!

1. Opranic Eco23R 1200-2300W

Opranic Eco23R 1200-2300W med stativ

 • Bäst i test av Inspekto 2019
Se pris - Gardenstore.se

Testpanelerna säger: Opranics ECO-serie är utformad för att värma liksom solen. Det betyder att infravärmaren kommer att fokusera värmen på objekt och inte slösa energi på att hetta upp luften. Opranic ECO23R har en snygg design med en kåpa av aluminium. Den klarar av tuffare tag utomhus.

Du kan fästa infravärmaren på väggen eller i tak. Den kommer med fästen för detta. Det går också att köpa till ett stativ om du helst vill ha värmen fristående på golvet. Det här är en modell som gör sig mycket väl för platser som balkong och terrass.

Det är enkelt att reglera värmen med en fjärrkontroll och namnet ECO syftar till att det här är en apparat som kommer att spara energi. Så snart som den slås på kommer värmen igång och alla som finns i värmezonen känner genast effekten. IP34-klassning innebär att modellen är godkänd för att använda utomhus. Du kopplar den till ett vägguttag med 230 V.

Egenskaper/fördelar med Opranic ECO23R

 • Passar för ytor på upp till 15 kvm
 • 2 års tillverkningsgaranti
 • Vägg- och takfäste ingår
 • Går att köpa till golvstativ
 • Kortvågsteknik värmer ytor
 • Från 1200 till 2300 W
 • Med fjärrkontroll
 • 5 värmelägen
 • IP34-klassning
 • Mått: 88 x 11,3 x 19 cm
 • Färg: silver
 • Vikt: 3 kg

2. Silverline 1200 Digital IPX4

Silverline 1200 Digital IPX4

 • 5 stjärnor på Amazon Tyskland
Se pris - Gardenstore.se

Testpanelerna säger: Silverline 1200 Digital IPX4 har tekniken som gör att värmen koncentreras på ytor och inte i luften. Det betyder att alla som sitter i infravärmarens värmezon drar nytta av den. Silverline 1200 Digital är gjord för att ställas på golvet. Du slipper alltså montering och kan flytta på värmekällan på ett smidigt sätt.

Den här infravärmaren har en rörelsefunktion som gör att värmeaggregatet flyttar på sig i sidled. Det rör sig fram och tillbaka och sveper därmed över en större zon. Det här kallas för oscillation. Oscillationen kan kontrolleras med fjärrkontrollen. Det går att justera värmen. På så vis är Silverline ett bra val för olika tillfällen där en eller fler kan behöva värmen.

Du ansluter Silverline direkt till vanligt vägguttag. Det finns två olika värmelägen som du kommer åt med fjärrkontrollen. Kortvägstekniken som enbart värmer upp ytor gör att apparaten beter sig på ett energieffektivt sätt. Det här är en infravärmare som kan användas utomhus såväl som på en inglasad balkong.

Egenskaper/fördelar med Silverline 1200 Digital IPX4

 • 1200 W
 • Med fjärrkontroll
 • Klarar regn
 • Väger 3,4 kg
 • IPX4-klassning

Läs mer om Silverline 1200 Digital IPX4 hos Gardenstore.se

3. Heatlight Quartz Halogen Heater HLW20

Heatlight Quartz Halogen Heater HLW20

 • 4,5 av 5 stjärnor på Bauhaus
Se pris - Gardenstore.se

Testpanelerna säger: En stor fördel med Heatlight Quartz Halogen Heater HLW20 är att det här är en behändig infravärmare. Du fäster den i tak eller på väggen. Det finns några olika modeller som ger olika storlek (HLW20, HLW15 och HLW20). Välj den storlek som du behöver med tanke på yta som ska värmas upp.

En IP klassning på IP55 är mycket högt. Det betyder att du kan använda Heatlight Quartz Halogen Heater utomhus, även om det börjar regna. Med den smarta kortvågstekniken är det ytor hellre än luften som värms upp.

Modellen slösar inte energi på att värma luft. Alla ytor, det vill säga alla personer, som befinner sig i värmezonen känner värmeeffekten så snart som Heatlight slås på. Du ska få ut minst 5000 timmar av lampan som värmer. Det betyder att du kan ha glädje av infravärmaren under väldigt lång tid innan det blir lampbyte. Med en strömkabel på 3 meter bör det vara enkelt nog att plugga in infravärmaren i ett vanligt uttag som finns i anslutning till utomhusplatsen.

Egenskaper/fördelar med Heatlight Quartz Halogen Heater HLW20

 • 2000 W
 • Monteras på vägg eller tak
 • Med kortvågsteknik
 • Gjord för balkong, terrass och altan

Heatlight Quartz Halogen Heater HLW20 hos Gardenstore.se

Köpguide – Att välja infravärmare

Moderna infravärmare är utvecklade för att koncentrera värmen till de som behöver den. Därmed behöver du inte se den här typen av apparat som slöseri med energi. Köper du en modern modell kommer den att värma ytor och inte luft.

Energisnål teknik med kortvågor

Den nya kortvågstekniken innebär att strålningen som genereras av infravärmaren är kortvågig. Det är detta som gör att ytor värms upp. Det här är en teknik som har visat energieffektivitet på upp till 95 %. Det är mycket bättre än de 50 % som gäller för äldre varianter som värmer luften.

De elektromagnetiska vågorna skickas ut så snart som värmaren drar igång. De kommer då genast att träffa ytor som finns i värmezonen. Människor som sitter i värmezonen är också ytor och de känner snabbt av effekten!

Men det finns mer än energi att tänka på. Det gäller ju att du får en infravärmare som passar dina behov perfekt. Här är några viktiga punkter att beakta innan du köper.

Montering och placering av infravärmare

Det här är verkligen en viktig punkt. Var vill du ha infravärmaren? Om du redan nu vet att den bör sitta i taket på balkongen eller kanske på en träbjälke på altanen är det bäst att du väljer en variant som går att montera på vägg och i tak.

Men det kan ju också vara så att du föredrar en modell som står på golv och mark. Om den är eldriven ska det finnas tillräckligt med sladd för att nå vägguttag. Gasol innebär att du fritt kan placera infravärmaren där du helst vill ha den.

Tänk på att modeller som du kan hänga upp kan vara säkrare om det finns barn som kommer att leka omkring infravärmen. Även om det finns tippskydd kan det kännas säkrare med värme som kommer från en plats som små barn inte når.

Hur stor zon kan värmas?

Kraftfullare infravärmare klarar mer. Men det finns också smart teknik som innebär att zonen för värme förflyttas. Det vill säga oscillerande infravärme. Precis som en fläkt kan svepa fram och tillbaka kan infravärmaren röra på aggregatet som skickar ut värmevågorna. Det här gör att det går att värma en större plats med en mindre modell.

Justeringar av värme

Ibland är det bara lite småkyligt och då kan det vara synd att bränna på med högsta värmeeffekt. Om du väljer en modell som går att justera kan du spara energi. Samtidigt får du den temperatur som passar bäst.

Fjärrkontroll

Fjärrkontrollen är en bra sak. Den gör det lätt att ordna med temperaturen utan att lämna bordet och det trevliga samtalet. Dessutom så innebär en bra fjärrkontroll att du inte måste stå och mecka med själva infravärmaren vilket kan kännas lite jobbigt då den är på och värmer som mest.

Vad kommer det att kosta?

När du ser på priset för infravärmare ska du inte stirra dig blind på själva prislappen. Det är också viktigt att betänka drift och hållbarhet. Ju högre watt desto mer kostar det att driva apparaten. Du kan räkna på cirka 1 krona per 1 kWh.

El eller gasol?

Det finns fördelar med el och tvärtom. Idag är det många som föredrar de eldrivna varianterna. Men var inte rädd för gasolen. Den är också enkel att använda och här får du ju friheten av att kunna placera värmekällan på valfri plats.

Ta hand om din infravärmare

Även om du väljer en infravärmare med hög IP-klassning kan du inte hantera den hursomhelst. Det är inte att rekommendera att lämna den oskyddad i regn när den inte används. Det kan vara klokt att täcka värmaren med någon form av skydd om den inte kan flyttas på. Det minskar risken för att den täcks av smuts och damm.

Torka av infravärmaren då och då. Kontrollera även att fästen sitter som de ska. Undersök sladdar som kan ha kommit i kläm och se alltid till att infravärmaren som står på golvet står stadigt.

Fristående infravärmare bör förvaras i någon form av förrå då de inte används. Det minskar risken för slitage och även för stöld.

Glöm inte bort att läsa manualen för den modell som du köper. I manualen får du veta precis hur den här modellen ska monteras och underhållas. Följ råden noga för att få ut många varma kvällar med din infravärmare!

Frågor och svar Infravärmare

Hur fungerar en infravärmare?

En infravärmare använder elektromagnetisk, infraröd strålning för att skapa värme. Den värmer inte upp luften utan i stället den materia som finns i ett utrymme, det vill säga material och personer i utrymmet.

Är en infravärmare brandfarlig?

Ja, det är brandfarligt om infravärmaren monteras för nära material som kan börja brinna eller om man placerar lättantändliga material nära. Fristående infravärmare måste också placeras på ett plant och fast underlag så att den inte välter.

Vilken infravärmare är bäst?

Man ska välja en infravärmare som kan täcka hela den ytan som ska värmas upp. Behövs det infravärmare på flera platser kan en portabel modell vara bäst som går att flytta med sig.

Vad kostar en infravärmare?

Priset varierar både beroende på modell och prestanda. Vägg- och takmonterade modeller kan kosta mellan 500 – 2 000 kronor och golvstående mellan 700 – 3 500 kronor.

Var ska man montera infravärmare?

Infravärmare ska monteras i nära anslutning till området som ska värmas upp. Eftersom det finns en viss brandrisk ska den inte placeras för nära en vägg, fasta ytor eller brännbara material. Det bör vara minst 15 cm från tak och 30 cm från en vägg.

Källor som vi har använt (5st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi undersökt och använt i vår research som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

Råd & Rön

Råd & Rön utför tester av produkter och tjänster för konsumenter. År 2018 publicerade Råd & Rön ett test av grästrimmers. I detta test såg de närmre på lite dyrare grästrimmers. Kör- och laddtid undersöktes såväl som ergonomi. Vinnare av detta test var Bosch AdvancedGrassCut 36 som fick 78 av 100 poäng. I ett äldre test från 2014 vann Gardena Easycut Li-18/23R.

Bauhaus.se

Bauhaus är en byggvaruhandel online. Butiken har produkter för hus och trädgård och låter kunder lämna recensioner. På Bauhaus har flera som köpt Heatlight Quartz Halogen Heater HLW20 lämnat positiva omdömen om denna infravärmare.

Hus & Hem

Hus & Hem är en tidning som liksom namnet antyder ser närmre på sådant som vi behöver i våra hus och hem. År 2013 testade tidningen 8 olika gasoldrivna infravärmare för terrasser. Då var det Landmann 12049 som fick priset som bäst i test.

Inspekto.se

Inspekto.se är en sajt som sätter ihop bäst i test guider för olika produkter. De listar de bästa produkterna inom olika kategorier. De här listorna uppdateras med jämna mellanrum då det kan ha kommit nya modeller och märken som förtjänar att omnämnas som bäst. Inspekto har valt ut 5 infravärmare som de omnämner som bäst i test.

Amazon

Amazon är en sajt som säljer produkter av olika slag. Svenskar kan handla från Amazon UK och Tyskland såväl som från amerikanska Amazon. På Amazon finns det recensioner som kommer från verifierade köpare. Recensionerna inkluderar stjärnor, 1 till 5 stycken. På Amazon Tyskland fick Silverline 1200 Digital IPX4 högsta poäng av användarna.

Betyg på guiden:

4/5 - (1 vote)