Köp ett rivjärn som är lätt att jobba med och som erbjuder god hållbarhet. Här kan du läsa mer om rivjärn bäst i test.

När du ska köpa ett nytt rivjärn behöver du inte nöja dig med näst bäst. Här kan du läsa mer om rivjärn bäst i test som gillas skarpt av användare. Köp rivjärnet som har egenskaper som du är ute efter. Du kan läsa mer i vår guide härnedan för att välja rätt.

Vi rekommenderar

Alla rivjärn i testet har testats av både vanliga användare, matlagningsentusiaster och experter. Alla modeller har testats på olika sorters ostar men även potatis, morötter, lök, gurka, äpple och choklad. Olika livsmedel har testats för att se hur brett användningsområde modellerna klarar av för att hitta en riktigt bra och användbar produkt.

Testerna för att hitta bästa rivjärnet genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att den är enkel och smidig att använda utan att behöva ta i
 • Brett användningsområde
 • Antal valmöjligheter för hålstorlekar
 • Bra skärpa
 • God ergonomi och komfort
 • Stadig och säker att använda
 • Kvalitet
 • Vikt
 • Enkel att rengöra

Wmf Rivjärn: ✅ Bästa val

Wmf

 • 5 av 5 stjärnor på Åhléns

En mycket nöjd användare säger att du får vad du betalar för men med Åhléns rivjärn är frågan om du inte får lite mer för det är riktigt billigt. Det här är ett klassiskt rivjärn med fyra sidor. Handtaget längst upp är enkelt men bekvämt att hålla i.

Rengöringen av detta rivjärn är enkel. Det beror på att du kan stoppa det i diskmaskinen. Det rostfria stålet ska klara av vanlig tvätt i diskmaskinen. Åhléns rivjärn uppskattas särskilt av användare som ger goda betyg online.

Med tanke på rivjärnets klassiska utformning och höga kvalitet är det inte särskilt svårt att bestämma sig för att skaffa det. Om du vill ha en form som du är van vid kan det här bli ditt bästa val.

Viktiga egenskaper

 • Rostfritt stål
 • Fyrsidigt
 • Tål maskindisk
 • 2 års garanti

Rivjärn 6 sidor med box: ✅ Bästa Premium

Rivjärn 6 sidor med box

 • Bäst i test av Ica Kuriren
 • Höga användarbetyg

Det är inte ovanligt att den som testar Cuisipro rivjärn upplever att det är det bästa rivjärn som finns. Det beror på flera saker. Rivjärnet har hela 7 olika ytor att riva på. Det ger god flexibilitet. Dessutom har det en design som gör det lätt att riva allt från grönsaker till ost.

Cuisipro har utrustats med ett särskilt system som kallas för Surface Glide. Det gör att det blir mycket lättare att riva även matvaror som annars hade krävt lite mer kraft. Resultatet är ett rivjärn som är snällare både mot fingrar och hand.

Se bara till att du håller i rivjärnet på rätt sätt när du river. Det är vasst vilket kan ses som en stor fördel om du inte vill stå och harva länge med det som ska rivas.

Viktiga egenskaper

 • Rostfritt stål
 • 7 riv-ytor
 • Surface Glide funktion

Profi Plus Rivjärn med handtag 25cm stål: ✅ Bästa Professionella

Profi Plus Rivjärn med handtag 25cm stål

 • 4 av 5 stjärnor på Amazon

Det här är ett enkelt och mycket hygieniskt rivjärn för dig som bara vill ha en typ av riv-effekt. Det är litet och praktiskt och passar mycket bra i det lilla köket. Om du upplever att du bara använder en sida på det klassiska rivjärnet kan Profi Plus rivjärn vara ett mycket bättre val.

Handtaget är lent och skönt att hålla i. Du kan riva hårdare ostar som parmesan utan att behöva ta i. Formen är smart. Du håller rivjärnet i en hand och det som ska rivas i den andra. Du kan riva direkt över tallriken.

Det här är ett bra rivjärn att ha när du till exempel vill låta gäster riva parmesan över maten. Det blir mycket trevligare med verktyget som är enkelt att hålla i och som inte tar mycket plats. Du kan ha det som ditt enda rivjärn eller som ett gott komplement till det klassiska rivjärnet med fler funktioner.

Viktiga egenskaper

 • Rostfritt stål
 • Klarar hård ost
 • Lent handtag
 • Tål maskindisk

Microplane Pro Medium Tvåvägs Rivjärn: ✅ Bästa Extra

Microplane Pro Medium Tvåvägs Rivjärn

 • 5 stjärnor av 5 på Knivesandtools.com

Riv åt båda hållen och få snabbare resultat utan att riva dig i händerna! Microplane Pro Medium är ett rivjärn som får väldigt fina betyg för sin användarvänlighet. Det är riktigt effektivt. Så effektivt att det går att riva trä med det.

Du håller i det ergonomiska handtaget och låter rivjärnet stå mot underlaget med en glidsäker fot. Det här ger en stadig användning oavsett vad det är du ska riva. När du river kommer rörelsen fram och tillbaka att ge mer effekt eftersom du river åt båda hållen.

Om du behöver riva choklad ibland, morot ganska ofta och lök titt som tätt har du hittat ett rivjärn som gör ett mycket bra jobb. Det är litet och behändigt och blir ett viktigt verktyg i varje kök.

Viktiga egenskaper

 • Rostfritt stål
 • Tvåvägsriv
 • Ergonomiskt handtag
 • Glidsäker fot

Guide – Välj rätt rivjärn

Ett bra rivjärn kommer fram med jämna mellanrum. Oavsett om du vill toppa fruktsalladen med lite riven choklad eller vill riva parmesan kommer du att behöva rivjärnet som ger rätt konsistens. Det finns olika modeller och du undrar kanske vad du ska välja.

Till att börja med är det smart att se på rivjärn bäst i test som får goda betyg av användare. Det är något som talar om för dig att det rör sig om funktionsdugliga rivjärn som du kan få god användning av. Innan du väljer ditt rivjärn ska du också betänka vad du behöver det till. Det kan påverka ditt val.

Hur använder du ditt rivjärn?

Många köper av gammal vana ett rivjärn med flera sidor. Det här är rivjärn som står på bordet stadigt med ett handtag längst upp. Kanske har du ett rivjärn med denna design. När du tänker lite på det inser du att du använder en enda sida. Varför har du då ett så stort rivjärn?

Om du känner igen dig i resonemanget ovan är det antagligen smart för dig att satsa på rivjärnet som du håller med ett handtag. Det här har bara en riv-yta som du kan använda för att riva:

 • Lök
 • Morot
 • Äpple
 • Ost
 • Choklad

Det ena måste dock inte utesluta det andra. Det är faktiskt inte så dumt att ha ett större rivjärn med flera sidor för de tillfällen då du behöver fler funktioner. Det mindre rivjärnet som du håller i ett handtag kan komma fram till oftare som till exempel då det ska rivas parmesan direkt över tallriken på matbordet.

Skötsel av rivjärn

När du väljer ett rivjärn ska du också ta en titt på hur det ska göras rent. De större rivjärnen kan vara lite svåra att diska för hand. Du måste ju komma åt på insidan på den här typen av rivjärn. Om du kan ställa in rivjärnet i diskmaskinen kan det vara en stor fördel oavsett hur det är format. För att rivjärnet ska klara diskmaskinen måste det vara gjort av ett rostfritt material.

Det finns rivjärn av plast men de hamnar sällan i topp i tester av rivjärn. Det beror på att de inte är lika vassa som de som är gjorda av metall. Tänk på att det kan vara smart att lägga rivjärnet i blöt efter användning. Då torkar inga rester in i skrymslen som kan vara svåra att komma åt.

Ergonomisk rivning

Ergonomi är också viktigt när det handlar om rivjärn. Även om du bara kommer att använda det under några minuter kan usel ergonomi leda till ont i fingrar och hand. Ta reda på om rivjärnet har ett ergonomiskt handtag och hur det känns att använda det för olika råvaror.

Säker användning

Precis som att du vill ha ergonomisk rivning vill du också få säkerhet. Det är inte roligt med riven morot blandat med rivet finger. När du väljer en modell som är säker och enkel att använda minimerar det risken för att du river dig själv. 

Samtidigt måste du tänka på att inte riva för snabbt och att använda en god teknik. Det gör det mycket säkrare att riva även med det enklare rivjärnet. Försök att ta det hela i lugn och ro. Det är när du skyndar dig som det kan gå snett med rivjärnet.

Med tanke på pris

Det är inte alltid så att det bästa rivjärnet är det som kostar mest. Det finns billiga rivjärn som erbjuder riktigt god kvalitet. Med särskilda finesser som att du kan riva från två håll kan det kosta lite mer. Det kan det vara värt om du får hög kvalitet för pengarna.

Med tanke på att du antagligen inte köper nytt rivjärn var och varannan vecka kan det vara klokt att investera i en produkt som är bättre. God kvalitet har du nytta av då du kan använda samma köksredskap hur länge som helst.

Frågor och svar Rivjärn

Vad kan man använda ett rivjärn till?

Det finns väldigt många livsmedel som kan rivas med ett rivjärn. Det går att riva morot, potatis, lök, vitlök, vitkål, pepparrot, ost, marsipan och många andra livsmedel. De klassiska ståendes rivjärnen med fyra sidor har ofta även en hyvel på en sida för att enkelt kunna skiva både ost och grönsaker.

Vad är ett bra rivjärn?

Ett bra rivjärn ska kännas stadigt att hålla på plats och utan risk för att riva fingrarna. Det ska vara bekvämt att hålla med ett säkert grepp. Stål är ett bra material som är robust och håller länge. Det kan också vara bra att investera i ett rivjärn med hål i mer än en storlek för att både kunna riva grovt och fint.

Vilket rivjärn är bäst?

Det finns många olika modeller av rivjärn och vilken som är bäst beror hur behovet ser ut för vad det ska användas till och i vilka volymer. Beroende på vilka råvaror som ska rivas och om det ska finrivas eller grovrivas kan olika rivjärn passa bra. En del rivjärn har även en uppsamlare för att enkelt hälla det rivna i en skål eller en gryta.

Hur rengör man bäst ett rivjärn?

Det bästa är att välja ett rivjärn som går att diska i diskmaskin om man har möjlighet till de diskmöjligheterna. De går givetvis att handdiskas också men alla hål är så pass vassa att de ofta tar sönder en disksvamp eller diskborste. Det är också stor risk för skada på händerna om man råkar slinta.

Betyg på guiden:

4/5 - (7 votes)