Vi rekommenderar

Se till att du har de bästa grillbesticken redo för grillsäsongen. Med bäst grillbestick blir grillkvällen riktigt lyckad och god.

Det ligger en saftig grillad köttbit på tallriken men den orsakar mer irritation än glädje då det inte går att få fram en normalstor bit med besticken. För att grillkvällen ska bli riktigt lyckad krävs det väl fungerande grillbestick. De är gjorda för att göra det lätt att skära, få grepp och verkligen njuta av all den mat som kommer från grillen.

Du vill inte få vänner och bekanta att undvika köttet som du serverar för att det är för pinsamt att lyfta hela biten med gaffeln och använda händerna och tänderna för att få loss mindre bitar. Med en kniv som glider genom stek lika lätt som genom korven flyter samtalet på och alla känner sig bekväma.

Bra grillbestick är bekväma och snygga. Dessutom håller de länge. Du bör välja grillbesticken med tanke på framtiden. Lägg lite mer pengar på hög kvalitet och njut av samma bestick år ut och år in. Här är några av de bästa grillbestickseten som finns på marknaden just nu.

1. WMF Geschenkidee grillbestickset 12 delar

WMF Geschenkidee

Bästa priset - Cervera.se

Tyskarna är duktiga på bilar men också på grillbestick, och kanske beror det på samma saker som till exempel att tyskarna är bra på precision. WMF är ett tyskt företag som står bakom en rad olika redskap till köket. Deras set med grillbestick har fått stående ovationer från användare från många olika länder.

Till att börja med är detta grillbestick gjort på rostfritt stål och det är verkligen smart. Det blir ingen panik om en gaffel hamnar på marken i mörkret och först upptäcks nästa dag. Det här är bestick som klarar lite mer samtidigt som de är fina och bekväma att använda.

Med 6 knivar och 6 gafflar räcker setet väl för en familj med vänner. Men det kan vara klokt att skaffa två eller tre set för större fester då du vill matcha alla besticken. En stor fördel med WMF grillbestickset är att det går att diska i maskinen.

Knivarna är vassa och klarar även lite segare stekar. Men tänk på att förvara dem på rätt sätt när setet inte används. Ett tips är att behålla trälådan som besticken kommer i för förvaring. Då kommer knivarna inte att blandas med andra bestick som kan påverka skärpan på bladen.

Viktiga egenskaper

 • Bestick av rostfritt stål Cromargan
 • Tål diskmaskin
 • 12 delar, 6 knivar och 6 gafflar
 • 23 cm långa bestick
 • Kommer med förvaringslåda

2. Gense Old Farmer grillbestickset 8 stycken

Gense Old Farmer grillbestik

Bästa priset - BagarenOchKocken.se

Gense är ett svenskt märke som är känt runtom i världen. Men det är en dansk designer, Bent Severin, som har tagit fram formen. Formen är riktigt välanpassad till syftet. Det här är ett grillbestickset som ger funktionen du är ute efter. Knivarna klarar även tuffare köttbitar. Och både kniv och gaffel ligger bekvämt i handen.

Gafflarna är specialgjorda för kött med 3 spett istället för 4. Handtaget är en kombination av rostfritt stål och trä. Det ger en mjuk känsla mot handen som är mysig och väl anpassad för festligare måltider med grill-mat.

Du får Gense Old Farmer grillbestick i en fin trälåda. Den kan du använda för vidare förvaring av setet. Det är ett smart sätt att skydda knivarna från att förlora sin skärpa. Dessutom håller du lätt ordning på grillbesticken då de har sin egen förvaring.

Då detta set bara har 8 delar kan det vara klokt att skaffa minst två set för tillfällen då det kommer flera gäster och du vill att alla bestick ska matcha.

Viktiga egenskaper

 • Rostfritt stål och trä
 • 8 delar, 4 gafflar och 4 knivar
 • 22 cm långa bestick
 • Vassa knivar
 • Gafflar med 3 spett

3. Tramontina Churrasco 12 delar

Tramontina Churrasco grillbestik

Bästa priset - BagarenOchKocken.se

Namnet avslöjar att det rör sig om grillbestick från Argentina och det får betydelse. Argentina har en lång tradition av köttproduktion och de vet hur kött ska lagas och ätas. Det är inte konstigt att ett av de bästa grillbestickset du kan hitta kommer från detta land.

Märket Tramontina är stort i Sydamerika såväl som i USA och vinner på senare år mark i Europa. Det viktigaste med deras Churrasco-set är att det rör sig om bestick som håller mycket hög kvalitet. Knivarna är vassa och klarar större köttbitar galant. Faktum är att det här är den modell du ska välja om det ofta blir lite tjockare köttbitar. Det kommer knivarna att klara av!

Handtagen inkluderar trä och har en form som ligger mjukt i handen. Man skulle kunna tro att det här är skandinavisk design då metall och trä kombineras på ett så smidigt sätt. Varje set ger 6 knivar och 6 gafflar och räcker väl för den mindre familjer. För grillevent med gäster kan det vara klokt att ha flera set redo för att matcha snyggt på bordet.

Viktiga egenskaper

 • Knivar som klarar mer
 • Rostfritt stål och plywood
 • 12 delar, 6 knivar och 6 gafflar
 • Brasiliansk design
 • Snygg design

Guide – Välj rätt grillbestick

Besticken som ligger på bordet då det ska grillas får betydelse. Det är inte roligt att försöka få i sig tjockare köttbitar med knivar som inte klarar av tjockleken. Ditt mål med grillbesticken är antagligen två saker:

 1. Du vill få snygga och bekväma bestick för kött och annat som du grillar
 2. Du vill att knivarna och gafflarna ska klara av tjockare kött, de bör hantera det som vore det smör

Till detta kommer slitaspekten. Det är ganska vanligt att enklare grillbestick som säljs billigt fungerar för en eller två grillningar. Men ganska snart faller handtag sönder och nästan lika snabbt är knivarna så slöa att de inte ens klarar av frukten till efterrätten.

Det är klart att du vill att dina grillbestick ska ha en snygg design. Men om du måste välja bör god funktion få första plats. Fast idag kan du kombinera skönhet med funktion. De set som vi anger som bästa grillbestick är både vackra och kraftfulla.

Frågor och svar om grillbestick

För att hitta rätt grillbestick kan du ta följande frågor och svar till hjälp:

Är professionella grillbestick dyra?

Om du ser på hur länge ett kvalitativt set med grillbestick kan hålla inser du att det är en investering. God kvalitet kostar inte många hundralappar och du får bestick som du kan ha glädje av under flera år. Jämför det med ett billigare set som börjar falla sönder vid första middagen.

Trä eller inte i handtagen?

Det här är en bra fråga. Om du tycker att det är fint och bekvämt med trä i handtagen kan du satsa på detta. Men det finns också de som tycker att grillbestick utan trä känns fräschare. De riskerar inte att bli vattenskadade på samma sätt om modeller av trä gör. Dessutom kan grillbestick som är helt gjorda av metall också erbjuda ett bekvämt grepp.

Är grillbestick rostfria?

Det beror på material. När besticken är gjorda av rostfritt stål är de det. Läs alltid mer i beskrivningen av besticken. Då vet du innan du beställer om de kommer att klara av vatten och därmed också disk i diskmaskin.

Kan man diska grillbestick i tvättmaskinen?

Om grillbesticken är rostfria ska det går bra att diska i maskin. Tänk på hur du placerar dina grillbestick i diskmaskinen, särskilt knivarna. Om knivarnas blad slår mot varandra kan det bidra till att de snabbt blir slöare. Bestick med handtag av trä klarar inte alltid diskmaskinen på samma sätt som de som är helt av metall.

Kan barn äta med vassa grillbestick?

Barn och grillbestick är inte alltid en god kombination. Tänk på att det ändå rör sig om knivar som är lite vassare och gafflar med uddar som är spetsiga nog att ta sig igenom en tjockare köttbit. Tillsammans med vaksam vuxen kan det gå an. Men ett tips är att skära upp bitarna till barnet i förhand och servera med vanlig gaffel eller sked. Det förhindrar faran med att det blir lek med besticken som trots allt ser lite annorlunda och spännande ut.

Varför går grillbesticken sönder så snabbt?

Om de håller låg kvalitet går de sönder snabbt. Det beror på att de då inte är gjorda för det som de måste klara av. Att ta i och försöka skära i segare kött med en kniv som inte är gjord för det leder ofta till skador på kniven. Särskilt om den har flera delar. Välj istället ett set med hög kvalitet och rätt syfte från start.

Är grillbestick en bra present?

Ja, det är en jättebra present till någon som gillar att grilla. Det kan också vara en bra present till en person som just har flyttat hemifrån och precis har installerat en elgrill på balkongen. Tänk bara på att det kanske behövs mer än ett set med bestick för grillen beroende på vem du kommer att ge presenten till.

ilka grillbestick är bäst?

Det är seten som är gjorda med tanke på vad som krävs för att skära i kött som är bäst. De håller hög kvalitet och har en form som gör det lätt att äta kött, fisk och grönsaker.

Varför har grill gafflarna färre spetsar?

Det har flera olika skäl. Ett är att det blir lättare att spetsa både kött och grönsaker med denna form. Det här betyder inte att gafflar med fler spetsar inte fungerar för grillmaten. Det är en smakfråga och du kan testa dig fram för att komma fram till vad som passar dig bäst.

Fungerar grillbesticken för fisk?

Det ska de göra. Som regel kommer en kniv som klarar kött också att klara av fisk. Men något att tänka på med grillad fisk är att du här kanske föredrar gafflarna med fler spetsar för att de fungerar bättre då du fångar upp fisken lite som med en sked.

Hur många grillbestick behövs?

För en mindre familj med två vuxna och ett barn som sällan har gäster kan ett vanligt set med 8 delar räcka. Men för större familjer och personer som ofta bjuder in gäster är det klokt att satsa på större set eller att helt enkelt skaffa fler av den variant som gillas bäst.

Hur länge håller grillbesticken?

Grillbestick av god kvalitet ska hålla i flera års tid. Här kommer det förstås att få betydelse hur du hanterar och rengör besticken. Om du inte följer de skötselråd som kommer med grillbesticken kan du inte bli förvånad om de inte räcker så länge som du hade trott.

Var kan man köpa grillbestick?

Det går att köpa grillbestick i lokala butiker som säljer husgeråd men det kan upplevas som begränsande. Bättre är att beställa set online. Då finner du märken och modeller som rekommenderas av andra och du får ett större sortiment. Dessutom är det lättare att hitta bestick som matchar de du redan har om du söker på nätet.

Hur vet jag om grillbesticken är bra?

Du kan läsa recensioner och kolla i forum online. Bäst är att se vad andra vanliga användare säger om de grillbestick som du är nyfiken på. De grillbestick som vi rekommenderar är kända för att vara omtyckta av experter såväl som av de som bara grillar någon gång per år.

lovblas rod

Bästa Lövblåsen

Trött på att kratta löv och annat växtavfall? Spana in vårt test av lövblåsare och spara mängder med tid! 

kompostkvarn 1

Bästa Kompostkvarnen

Slipp alla turer till återvinningsstationen, gör en insats för miljön och skapa den bästa kompostjorden till din trädgård. Spana in vårt test av de bästa kompostkvarnarna!

Betyg på guiden:

3.8/5 - (11 votes)