Bästa Kompostkvarn (2023) » 3 produkter i test

Kompostkvarn

Krossa sly och grenar utan att svettas! Med en kompostkvarn får du flis som du kan använda som täckmaterial eller lägga i komposten. Trädgården blir snygg och städad. Skydda växterna med täckflis eller ge dem mer näring via komposteringen.

Med en kompakt och behändig trädgårdsmaskin så blir arbetet med lösa grenar på tomten ett rent nöje. Men det gäller att du väljer rätt med tanke på dina specifika behov. Här är kompostkvarnar som har utmärkt sig som bäst i test och som gör jobbet som du behöver få gjort!

🥇 Topplista Kompostkvarn

1. Bosch AXT 25 TC

Bosch AXT 25 TC förblir bäst i test kompostkvarn år 2019. Vi blir inte förvånade om den kommer att vara bäst i test 2020 också. Det här är en kompostkvarn som fortsätter att vinna nya nöjda användare som gärna uttalar sig online. Det finns gott om goda recensioner av denna maskin på nätet. Kvarnen är en förbättring av modellen 25 D och har många viktiga egenskaper för enkel malning av trädgårdsavfall.

Berömmen från lekmän och experter har haglat över Bosch 25 TC. Den är snabb och har särskilda patenterade system som minskar risken för att något fastnar. Det går att mata in tjocka grenar med en diameter på 45 mm och du kan hantera omkring 239 kg per timme.

Det här är en kraftfull kvarn som kommer att klara av det mesta som finns på din tomt. Du slipper rensa ut mjuka våta grenar från de torra vilket spar tid. Kompostkvarnen Bosch ACT 25 TC jobbar tyst och stör inte dig eller grannarna. Du kan till och med jobba utan hörselskydd om du vill det.

Med en uppsamlare som rymmer 51 liter så jobbar du på tills du blir klar. Den stabila konstruktionen minimerar skakningar.

Även solen har sina fläckar. Med Bosch ACT 25 TC så får du riktigt smidig malning av trädgårdsavfall men du får betala för det. Det här är en dyrare kompostkvarn. Med tanke på detta så kan det här vara bäst val för dig som behöver något som ska hålla länge och fungera snabbt och effektivt.

Klarar material på upp till 45 mm diameter Dyr.
Bosch AXT 25 TC Kompostkvarn

2. Makita UD2500

Makita UD2500 maler ner större grenar med en diameter på upp till 45 mm. Det går att jobba på en bra stund då uppsamlaren har plats för 67 liter. Att just Makita 2500 har fått så goda omdömen beror på att kvarnen är lätt att hantera. Den är effektiv och kan rullas fram i trädgården på stabila hjul.

Notera handtagen som finns på båda sidor om kompostkvarnen. De bidrar också till komfort och lätt användning då du jobbar i trädgården med en Makita kompostkvarn. Motorn på 2500 W är kraftfull och klarar en hel del. Dessutom så kommer kvarnen med en smidig rotationsomkopplare som kan bli en hjälp om en gren tillfälligt skulle fastna.

Den här kompostkvarnen har en högre ljudnivå än Bosch ACT 25 TC. Det måste du beakta. Du ska använda hörselskydd då du använder den. Och det är inte lämpligt att ge sig ut och mala grenar tidigt på morgonen eller sent på kvällen då grannarna vill sova.

Uppsamlare på 67 liter. Högljud.
Makita UD2500 Kompostkvarn

3. Bosch AXT Rapid 2200

Bosch AXT Rapid 2200 Maler grenar och kvistar snabbt. Denna kompostkvarn har utrustats med hållbara skarpa knivar som ger mycket hög precision. Kvarnen drivs av en elektrisk motor på 2200 W.

Bosch Rapid 2200 erbjuder ett vridmoment som tillhör de bästa inom den här prisklassen. Kvarnen är lättviktig och därmed lätt att flytta på. Den klarar av material på upp till 90 kg och kan mala ner grenar med en tjocklek på 40 mm.

Bosch AXT Rapid 2200 är ett bra val då du vill ha en kvarn som kan ge dig finmalet flis. Här finns det ingen uppsamlare så du får använda en improviserad låda eller en trädgårdspåse för att samla upp det färdigmalda fliset.

Den lätta vikten som också kan ses som en nackdel. Lägre vikt kan påverka hur stabilt det känns att jobba med kvarnen.

Effektiv och snabb med hög precision Den låga vikten kan ses som en nackdel (12kg)
Bosch AXT Rapid 2200 Kompostkvarn
 

Så är Kompostkvarnen utvald

Vi har testat samtliga modeller i trädgårdar där det förekommer mycket trädgårdsavfall i varierande grovlek som ska komposteras. Inför våra tester valde vi ut testpersoner i en mix av personer som både är ovana och vana vid kompostkvarnar.

Testerna för att hitta bästa kompostkvarnen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – enkel att använda
  • Prestanda
  • Kapacitet
  • Hur tjocka grenar som kan köras genom maskinen
  • Hur kvarnen fungerar på både mjuka och hårda material
  • Bra inmatningsfunktion
  • Enkel att tömma på flis
  • Kvalitet
  • Ljudnivå
  • Vikt

Kompostkvarn – Guide

För att välja rätt kompostkvarn så ska du vara väl medveten om hur den kommer att användas. Här är några frågor som du ska börja med att ställa dig.

Vad ska du göra med fliset?

Kompostkvarnar kan mala ner fint så att fliset går att kompostera. Därav namnet på kvarnen! Men du kan också välja en kvarn som maler ner flis som kan användas som täckmaterial i rabatter och på andra platser i trädgården.

  • Finmalet flis: Detta lägger du direkt i komposten och så bidrar fliset till näringsrik jord som du sedan använder i din trädgård för odling. Den finmalda fliset är jättebra då du vill skynda på kompostens nedbrytningsprocess. Tänk på att du med mer egen jord kan spara pengar på köp av färdig jord för trädgården. Då kanske du kan tänka dig att lägga lite mer på kvarnen som kan mala fint nog.
  • Grovmalet flis: När fliset är grovt malet så är det ett perfekt täckmaterial. Du kan skydda växter under vintern med ett lager av fliset. Fliset kan också fungera som ett naturligt ogrässkydd. Det grovmalda fliset bidrar med näring till de buskar och träd som det omger.

    Fliset ser fint ut och är därmed en tillgång rent estetiskt i din trädgård. Du kan till och med lägga det grovmalda fliset på gångstigar i och omkring din trädgård.

    Det är också så att flistäcken över planteringar kan minska avdunstningen av vatten. Det blir viktigt under varma dagar då du vill förhindra uttorkning av växter och plantor i din trädgård.

Till kompost och som täckmaterial: Om du vill använda flis till kompost och som täckmaterial så kan det vara klokt att välja kompostkvarnen som maler både fint och grovt. Det finns varianter som har en ratt som du ställer in flisets storlek med.

Men det är inte alltid så enkelt att hitta en kompostkvarn som klarar både grovt och riktigt finmalt flis. Den kan kosta lite mer än enklare modeller men blir en investering i din trädgårdsskötsel. Det är fortfarande så att det bästa rådet är att välja en kvarn som ger den typ av flis som du har störst behov av.

Hur tjocka är grenarna på din tomt?

Tjockleken på grenar och kvistar som du ska mala ner får också betydelse. Det kan bli frustrerande att inse att det inte går att mala merparten av grenarna för att de är för tjocka. Då kanske du väljer att börja dela dessa på mitten vilket är tidskrävande.

Se alltid på den grentjocklek som kvarnen klarar av innan du beställer. Många gånger så kan det vara klokt att ta en modell som klarar lite mer. Är du osäker på vad som gäller på din tomt så bör du gå ut och måtta upp innan du väljer.

Ska du mala våta och torra grenar?

Enklare kompostkvarnar klarar av torra grenar. Om du vet att din tomt har gott om vått avfall som ska malas så bör du välja en modell som har en motor som orkar mer. Chansa inte på att en lättare modell kommer att göra jobbet. Du riskerar att bränna ut motorn om du laddar kvarnen med alltför tungt avfall.

Ska det vara vals eller kniv i kvarnen?

Kompostkvarnar med knivar skapar fint flis som du kan lägga på din kompost. Med knivar så handlar det egentligen inte om att mala ner grenarna utan om att hacka sönder dem till små bitar. Med kniv så går ljudnivån upp. Ibland så kan du behöva slipa knivarna för att behålla effekten av kompostkvarnen.

Med valskvarnen så får du grövre flis. Den här typen av kvarn har en cylinder som rullar och som pressar sönder det som du matar in i den. Resultatet blir fliset som du kan lägga på dina rabatter och på gångar i trädgården.

Vilka punkter är kritiska när du väljer kompostkvarn?

Det finns några huvudpunkter som du alltid ska beakta då du väljer din kompostkvarn. En del kan vara mer kritiska för dig än andra. Men betänk följande då du ser närmre på en av de modeller som vi rekommenderar eller andra som du läser om online.

Ljud eller oljud

Det är en definitionsfråga och hur mycket du tycker att kompostkvarnen låter beror givetvis på hur ljudkänslig du är. När kvarnar har en ljudnivå på 100 dB och mer så är det högljutt. Det är som att stå invid en motorsåg eller att gå på en mellanstor konsert.

För varje 3 dB så fördubblas ljudet. Det är på grund av detta som det är så stor skillnad på 90 dB och 120 dB. Om du tycker att det är jobbigt med högt ljud så bör du se närmre på Boschs kompostkvarnar. De är kända för att hålla en lägre ljudnivå. Du kan också välja kvarnen med vals i detta syfte.

Oavsett vilken modell du väljer så ska du se till att du har skydd för öronen när du jobbar. Även om en modell är tyst så kan ljudet den avger kännas störande i längden. Att utsätta öronen för långvarigt buller är inte att rekommendera.

Om du har grannar tätt inpå så blir kanske grannsämjan ytterligare en faktor då du ser på ljudnivå. Kom ihåg att om du börjar mala ner trädgårdsavfall med hög ljudnivå så kan det ge dina grannar grönt ljus för liknande aktiviteter som du kanske inte uppskattar.

Motorns kapacitet

Om du bara ska mala ner några kvistar från en eller två buskar så spelar det kanske inte så stor roll hur mycket motorn klarar. Då kan du vara klar på kort tid och det blir inte tal om så många kilo avfall. Men för en större trädgård så är det inte så dumt med kompostkvarnar som orkar lite mer. Då kan du ju jobba på lite längre och bli klar snabbare med jobbet i trädgården.

Storleken på avfallet och när grenar fastnar

Du ska också se på tjockleken som kvarnen klarar av då du väljer modell. Om du ansar träd och buskar med tjocka grenar och kvistar så är det viktigt att kvarnen klarar av deras diameter. Men det är nästan alltid så att du förr eller senare fastnar. Det kan ses som en naturlig del av jobbet med att mala ner grenar på tomten.

När en gren fastnar så kan du använda olika teknik för att få loss den. En del modeller har särskilda patent där det går att styra om kniven eller valsens riktning för att på så vis få loss grenen. Det kan också vara bra att tänka på trattens form för att få lättare hantering av sådant som fastnar i kvarnen.

Du kan också få hjälpmedel som gör det säkrare och enklare att peta ner i kvarnen och flytta på grenen så att den kommer loss. Med backfunktion så kan du byta riktning och då slipper du kanske ta i för att få loss det som har fastnat vilket kan vara en fördel.

Stor och tung eller liten och lätt

När kompostkvarnen är större och tyngre så kan det verka otympligt. Men kom ihåg att mer tyngd också kan öka stabiliteten. Det finns faktiskt många som hävdar att en alltför lätt kvarn inte ger samma prestation för att den blir för vinglig.

När du väljer modell så bör du sätta fokus på stabilitet. Det kanske innebär att det blir en lite tyngre maskin. Då är det viktigt att den har hjul och handtag som gör det lätt att flytta på kompostkvarnen. Hjulen ska vara gjorda för att rulla fint även på den ojämna marken i din trädgård.

Längd på sladd!

Det här är något som många missar men du bör ha det i åtanke när du köper din kompostkvarn. Du ska använda ett jordat uttag då du maler med din kvarn. Om modellen har en lång sladd på flera meter så kan det vara en fördel. Om den inte har det så ska du se till att beställa en förlängningssladd samtidigt som du köper din kompostkvarn. Då kan du komma igång genast när kvarnen kommer hem till dig!

Använd din kompostkvarn på rätt sätt

Oavsett vilken modell du väljer så är det viktigt att du jobbar med din kompostkvarn på rätt sätt. Om du inte gör det så kanske du inte gagnas av alla de fina egenskaperna. Och dessutom så är det förstås så att du riskerar att slita ut din kompostkvarn i förtid med felaktig hantering.

Så använder du en kompostkvarn steg för steg

Det är klart att olika modeller av kompostkvarnar kan fungera på lite olika vis. Men de liknar varandra i grunden och är inte svåra att använda. Såhär använder du din kompostkvarn steg för steg:

  1. Börja med att förbereda din kvarn. Gör detta utan att kontakten är i vägguttaget. Se till att du har alla delar och montera ihop din kompostkvarn, del för del. Följ instruktionerna noga så att allting sitter på rätt plats.
  2. Placera kvarnen i den del av trädgården där du har samlat ihop grenar och sly som ska krossas till flis. Koppla sladd med jordat uttag till maskinen.
  3. Ta på dig hörselskydd och handskar
  4. Starta maskinen med startknapp och börja mata in grenar och sly i tratten
  5. För kvistar genom maskinen och använd en påskjutare om den finns för att undvika att stoppa ner händer för långt ner i tratten
  6. Om en gren fastnar så stannar du maskinen. Använd backprocess om det finns, det vill säga motsatt riktning på vals och knivblad. Dra ut grenen långsamt.
  7. Om du vill plocka isär maskinens delar för att få ut sådant som fastnat i krossen så ska du alltid komma ihåg att dra ut förlängningssladden!

Efter varje användning så ska du rengöra kompostkvarnen. Du behöver inte tvätta den med vatten. Det räcker att plocka bort kvistar som fortfarande finns i tratt och kvarn och att borsta av. Sedan så är det viktigt att hålla kvarnen torr och fri från damm och smuts när den inte används.

Förvaring av kompostkvarn

Det här är en stöldbegärlig produkt men det är inte den enda anledningen till att du bör förvara din kompostkvarn i ett förråd som går att låsa. Den bör inte stå i väder och vind då du inte använder kvarnen. Det kan leda till slitage som förstör både vals och motor.

Om det rör sig om en tyngre kompostkvarn så kan det vara bra att förvara den i nära anslutning till trädgården. Med bra hjul så är det också möjligt att ha kvarnen i ett utrymme som ligger på samma nivå som trädgården så att du helt enkelt rullar fram kompostkvarnen, genom eller runt huset, då det blir dags att krossa kvistar och sly.

Så väljer vi ut våra testprodukter

Idag så är det lättare än någonsin att ta reda på om en produkt är bra eller problematisk. För att välja bästa kompostkvarnarna så har vi sett både till experternas uttalanden och till användares kommentarer. Vi har också betänkt att tester från tidigare år kan vara minst lika intressanta som de som gjorts åren 2018 och 2019.

Vi har valt de kompostkvarnar som har fått bäst i test efter noggrann undersökning av trädgårdsexpert. När samma kvarnar också har fått höga betyg i recensioner så kommer de med i vår guide. När verkliga användare ger tummen upp så kan det betyda mycket mer än expertens genomgång. Det har vi beaktat i vår undersökning av de populäraste kompostkvarnarna.

Vanliga frågor om Kompostkvarn

Vad är en kompostkvarn?

Det är en trädgårdsmaskin som finfördelar organiskt material och trädgårdsavfall till mindre bitar, flis.

Hur fungerar en kompostkvarn?

Grenar, kvistar och annat organiskt material placeras i kompostkvarnens öppning. Har inte kvarnen en automatisk inmatningsfunktion kan man behöva trycka på lite för att mata in avfallet så att kvarnen kommer i gång. Materialet förs igenom en turbin som har kniv eller valsare och där sönderdelas materialet för att därefter samlas i en uppsamlare.

Varför ska man ha en kompostkvarn?

Det är ett smidigt och enkelt sätt att ta hand om trädgårdsavfall och för att påskynda processen av nedbrytning. Genom att använda en kompostkvarn slipper man transportera stora rishögar till återvinningsstationen och det flis som skapas av trädgårdsavfallet kan användas i rabatterna som täckbark eller för att användas som näring till odlingen. Har man en kompost kan man lägga flisen där så att det komposteras fortare.

Vilken kompostkvarn ska man välja?

Kompostkvarnar finns i två typer, knivkvarnar och valskvarnar. Valskvarnarna pressar sönder trädgårdsavfallet och är därför en ganska tystgående maskin. Flisen blir lite ojämnare och större än för en knivkvarn. Knivkvarnarna hackar i stället sönder materialet, jobbar snabbare och är mer högljudd och flisen blir lite mer finfördelat. Vad man ska välja beror mycket på vad flisen är tänkt att användas till.

Vilken kompostkvarn är bäst?

Det finns många bra kompostkvarnar på marknaden. Vilken som blir bäst är den som motsvarar ditt behov beroende på hur mycket trädgårdsavfall som ska malas ner och hur ofta. Mycket avfall och mycket grova grenar kan behöva en kompostkvarn med en kraftfull motor och extra bra prestanda. Utöver det får man titta på hur mycket kapacitet kvarnen klarar av och om ljudnivån är en viktig faktor i valet.

Vad är skillnaden mellan kompostkvarn och flismaskin?

Kompostkvarnar brukar generellt bara klara av grenar upp till en tjocklek på 3–5 centimeter. Flismaskinen är mer kraftfull och kan klara betydligt större och tjockare grenar. En flismaskin kan även matas på med mer volym åt gången.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (4 votes)