Håll ordning på luftfuktigheten med den bästa hygrometer som du kan få just nu. Här kan du läsa mer om hygrometer bäst i test!

Det kan finnas flera skäl till att du vill veta luftfuktigheten i ditt hem och på andra platser. Med en hygrometer bäst i test får du precision och enkel användning. Här ska vi se lite närmre på de bästa hygrometer som finns just nu och deras egenskaper. Läs vidare och välj rätt luftfuktighetsmätare för hemmet och resan!

Bästa Hygrometer

I de tester vi har utfört har alla testpersoner testat samtliga modeller samtidigt för att kunna jämföra om hygrometrarna ger likvärdiga mätvärden eller om någon sticker ut. Testerna har varit att mäta luftfuktighet i sovrum, vardagsrum och badrum för att kunna testa både låg och hög luftfuktighet för att se om mätvärdena ger likvärdiga resultat mellan modellerna.

Testerna för att hitta bästa hygrometern genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – enkel att montera eller placera samt lättläst display för att läsa av mätvärden
 • Hur bra modellen mäter luftfuktighet
 • Mätning av temperatur, regn, vindstyrka
 • Klocka
 • Larm

TFA Analog Hygrometer: ✅ Bästa val

 • Bästa val av GardenHome.se 

Analog luftfuktighetsmätare för fast montering. Mätområde: 0 till 99 %. Mått: 100×80 mm.

 

Rubicson Kompakt digital: ✅ Bästa Premium

Rubicson Kompakt digital

 • Höga betyg på Kjell & Company

Datalogger Pro: ✅ Bästa Professionella

Datalogger Pro

 • 4,4 av 5 stjärnor på Stressnomore.co.uk

För dig som är ute efter något prisvärt för huset kan en data logger pro termometer och hygrometer vara ett utmärkt val. Det här är en hygrometer bäst i test om vi ser på användarrecensioner. Den får höga betyg för enkel användning och tydlig display.

Beurer har ett smarta system med smileys som är unikt. Det ger dig olika ansikten beroende på temperatur och luftfuktighet. Du får en leende smiley när temperaturen ligger på mellan 20 och 25 grader och luftfuktigheten på 60 %. Andra temperaturer ger ett neutralt ansikte. Om luftfuktigheten går under 30 % kommer du att se en ledsen smiley. 

Om det skulle visas en ledsen smiley är luften torr och då kan det vara dags att göra något åt saken. Det finns till exempel smarta luftfuktare som snabbt kan ordna detta. Smiley-systemet fokuserar i första hand på luftfuktighet. Det blir alltså inte ett ledset ansikte bara för att det är kallt så länge som luftfuktigheten är acceptabel.

Viktiga egenskaper

 • Mäter temperatur
 • Smiley system
 • Kan vägg-monteras
 • Kan ställas på bänk
 • Stor display
 • För inomhusbruk

Guide – Välj bästa hygrometer till ditt hem

Vi svenskar älskar att tänka på och prata om vädret. Det har sina naturliga skäl. På senare år blir alltfler också medvetna om att luftfuktigheten kan påverka hur vi mår. Det handlar inte bara om att vi kan få torr hy och börja hosta av låg luftfuktighet. Vår hälsa kan faktiskt påverkas på ett mycket positivt sätt om vi ser till att luften har rätt fuktighetsgrad.

Men hur ska vi veta hur fuktig luften är i våra hem? Det är enkelt ordnat med en riktigt bra hygrometer som visar informationen på ett tydligt sätt. Du har ett stort antal modeller som du kan få hem på kort tid. För att välja rätt ska du betänka hur du kommer att använda din hygrometer och om du eventuellt vill att den ska ge dig mer information.

Vilken typ av hygrometer kommer att passa bäst i ditt hem?

Ta en titt på de bästa hygrometer som finns just nu. Du kommer att märka att de har lite olika form. 

För att hitta rätt form ska du tänka på:

 • Var ska du placera din hygrometer? Även om det här är små apparater är det ju viktigt att den får plats. Vill du hänga på vägg eller kanske ställa på en fönsterkarm? Tänk också på om du kan behöva flera för olika rum.
 • Ska den vara trådlös? Trådlöshet är ofta en fördel. Men då måste du också ta en titt på om hygrometern ger exakt data. Det blir aldrig 100 % precist med enklare modeller men du kan ställa ganska höga krav. Även på en trådlös hygrometer.
 • Hur ser displayen ut? Ta också en titt på hur displayen ser ut och hur informationen presenteras. Det bör vara lätt att läsa av luftfuktighet och annan information som visas. Kanske vill du ha en större display för att se bättre på långt håll.
 • Är designen snygg? Det här är ju faktiskt en form av inredning. Det är klart att du ska tycka att hygrometern är fin att se på. Välj en med färg som du gillar och en form som känns helt okej att ha framme i olika rum. Kanske vill du att mätaren ska vara nätt så att den knappt syns.

Egenskaper som du kan dra nytta av

Det kan vara bra att veta att den bästa hygrometern ger dig mer information än luftfuktighet. Du kan räkna med att få temperatur med på köpet. Många modeller har mycket mer än detta.

Med din hygrometer kan du också se information om:

 • Vindstyrka
 • Lufttryck
 • Väderprognos
 • Sol, molnigt, storm…
 • Datum
 • Tid

När du får många egenskaper i en hygrometer är det snarare tal om en väderstation. Det här kan vara en bra sak att ha när du är riktigt intresserad av att veta vad som händer med vädret. Kom bara ihåg att hygrometern ska vara tydligt om luftfuktigheten är den viktigaste biten för dig.

Det är lätt att bli imponerad av en väderstation och välja den istället för en regelrätt hygrometer. Om du sedan inser att du måste klicka omkring på väderstationen för att se luftfuktighet kan du uppleva att du ändå valde fel.

Viktigt med god kvalitet

Oavsett om du köper en billig hygrometer eller ett mer avancerat system med en massa information är kvalitet viktigt. Det finns ingen mening med att köpa en billig väderstation och sedan inte ha någon användning av den.

Ett högt pris behöver inte vara synonymt med bäst hygrometer. Det du ska göra är att se på användarrecensioner. När många säger att det är en väderstation och hygrometer som fungerar perfekt kan vi verkligen säga att det rör sig om en hygrometer bäst i test!

En bra hygrometer är sällan särskilt dyr. Se på din budget och fundera på om du kanske borde lägga till lite mer för en väderstation som kommer att hålla länge. Hög kvalitet lönar sig i längden.

Läs både expertutlåtanden och vanliga användares kommentarer. Ta också en noggrann titt på produktbeskrivningen. Många gånger är det ett välinformerat köp som leder till en produkt som du verkligen blir nöjd med. Lägg alltså en minut till eller två på att sätta dig in i hur en viss hygrometer fungerar och används.

Frågor och svar Hygrometer

Vad är en hygrometer?

En hygrometer används för att mäta luftfuktigheten, ofta genom att beräkna tryck- och temperaturförändringar. Det är med andra ord en fuktighetsmätare.

Vem har användning för en hygrometer?

Det är ett mätverktyg som kan passa den som vill ha koll på klimatet för att exempelvis veta vilka kläder man ska ha på sig eller bara vill ha koll på klimatet på resan. En hygrometer kan också användas för att mäta luftfuktighet i källare eller i badrummet om man oroar sig för mögel. Verktyget fungerar också bra för att veta att det är rätt luftfuktighet i ett terrarium, i vinkällaren eller vid förvaring av exempelvis musikinstrument eller cigarrer. Digitala hygrometrar är bland annat vanliga i industrilokaler och växthus.

Hur noggrant mäter en hygrometer?

Hygrometrar är relativt tillförlitliga och de flesta är korrekta inom en felmarginal på 5%. Hygrometrar brukar vara fabrikskalibrerade men för att få högsta noggrannhet i mätvärdena behöver man själv kalibrera hygrometern. Rekommendationerna är att kalibrera redan vid första användningen men även att regelbundet kontrollera och kalibrera för att få så exakta mätvärden som möjligt.

Vilken hygrometer är bäst?

Det finns flera typer av hygrometrar men de mest populära och vanligaste är de elektriska eller mekaniska. Elektriska hygrometrar är de mest högteknologiska. De använder ofta batterier och många modeller har Bluetooth-anslutning för att underlätta avläsningar via smartphone.

Vad är en normal luftfuktighet?

En luftfuktighet över 50–55% öppnar upp möjligheterna för en grogrund av mögel och bakterietillväxt.

Hygrometer som utgått:

Ventus W827

Ventus W827

Om du vill veta hur fuktig luften omkring dig är kan det antas att du också är intresserad av temperatur, vindstyrka och mer. Ventus W827 är en väderstation som är trådlös. Den kommer att ge dig all information som du kan tänkas behöva för att förstå vad som händer med vädret.

Med en tydlig display är det enkelt att läsa av informationen. Du får ett så kallat kylindex som gör en beräkning som visar dig hur vädret känns. Det kan vara mycket viktigare än att se på temperatur och luftfuktighet. 

Med en god uppfattning om hur vädret känns därute kan du klä dig på rätt sätt innan du kliver ut genom ytterdörren. Du får också en väderprognos. Det gör att du kan förbereda dig på vad som är på gång utan att ens slå på tv och se på väderrapporten!

Viktiga egenskaper

 • Trådlös
 • Mäter vind
 • Mäter regn
 • Mäter temperatur
 • Lättläst display
 • Klocka 
 • Kalender 
 • Larm

Oregon Scientific

 

Oregon Scientific

 • Bästa val av GardenHome.se

Om du vill satsa på en hygrometer som ger mycket mer information än luftfuktigheten inomhus kan denna väderstation bli ditt bästa val. Den ger dig även luftfuktighet utomhus och en massa andra spännande detaljer som gör att du kan ha full koll på vädret.

Stationen installeras på vägg eller ställs som den är i en fönsterkarm eller på ett bord. Den har ingen tråd som du måste dra någonstans. Det ger smidig användning. Du får information om luftfuktighet, hur kylande vinden är, vindhastighet, lufttryck, temperatur och hur mycket det regnar. Med historik kan du göra analyser.

Denna trådlösa väderstation har USB-port och kan därmed kopplas till din dator eller andra enheter. Du får även ett väderlarm som talar om för dig om något värde börjar närma sig en kritisk nivå.

Viktiga egenskaper

 • Kan anslutas till dator
 • USB-port
 • Komplett väderstation
 • Luftfuktighet inomhus
 • Luftfuktighet utomhus
 • Väggmontering
 • Kan stå på bord

Betyg på guiden:

3.9/5 - (8 votes)