Bästa Hammaren » 4 produkter i test

Hammare

Hammaren kan du inte vara utan men se till att ha bästa hammaren i verktygslådan! Här ser vi närmre på hammare bäst i test.

Ett verktyg som är svårt att leva utan är hammaren. Den används både av proffs och hemmasnickare och det är skönt att ha en hammare som fungerar på rätt sätt. Här ska vi se lite närmre på hammare bäst i test och deras specifika egenskaper för att hjälpa dig att välja rätt verktyg till din verktygslåda.

1. Milwaukee TI14MC-H18

Milwaukee TI14MC-H18 är en hammare för dig som vill ha lätt vikt men god kraft. Det här är en hammare med klassiskt hickory-skaft av trä. Det är välvt för att öka komforten då du jobbar med hammaren. Dessutom får du ordentlig längd på skaftet vilket kan göra det enklare att spika.

Något som är mycket bra med den här modellen är den magnetiska spikstartaren. Med spiken på plats med hjälp av magnetism är det mycket enklare för dig att hålla hammaren i en hand och arbetsstycket med den andra.

God ergonomi och hög kvalitet på skaft och huvud är anledningar till att välja denna modell. Den passar mycket bra för professionella behov men kan också bli det bästa valet för dig som hobbysnickrar.

457 mm lång Svängt skaft
Milwaukee TI14MC-H18

2. Bahco 529-20-L Ergo

Bahco 529–20-L Ergo är en hammare bäst i test av användare som är mycket prisvärd. Här har handtaget av tvåkomponentsmaterial gjutits direkt på hammaren som är smidd. Tillverkningsmetoden som används för att få fram den här modellen leder till en hammare med särskilt god hållbarhet. Det blir en trotjänare som du kan lita på år ut och år in.

Det här är ett bra val för dig som snickrar ofta. Om du vill hamra på ett skonsamt sätt för händer och armar är det skönt med ett ergonomiskt handtag som är gummibeklätt. Du slipper skavsår och får ett fint grepp tack den välbalanserade formen.

Vi ska också flagga för att det här är en av de bästa hammare du kan hitta för att dra ut spik med. Den svängda klo-formen är effektiv och klon är mycket enkel att använda för detta syfte. Den är tjock och stark.

Den här hammaren väger lite mer och närmar sig ett kilo i tyngd. Om du tycker om verktyg som har lite mer tyngd kan detta bli det perfekta valet. Den extra tyngden kan ju i praktiken betyda att det blir mindre jobb med hammaren.

Ergonomiskt gummihandtag God balans
Bahco 529-20-L Ergo

3. Bosch 1600A016BT

Det här är också en av de bästa hammare du kan hitta enligt användare som har gett den mycket höga betyg. En första titt på Bosch 1600A0116BT kan ge dig intrycket av att det här är en annorlunda hammare och det kan vi kanske säga. Formen är rak men väl genomtänkt.

Bosch har smitt sin hammare i ett stycke och sedan lagt på ett handtag med Soft Grip struktur. Soft Grip innebär att vibrationer minskar och då kan du jobba längre med hammaren utan att skada händer, armar och axlar. 

Det här är med andra ord ett bra val för dig som måste använda hammaren ofta och vill skydda din kropp mot slitage. Vikten på nära ett kilo kan också bidra till enklare arbete med färre slag. Huvudet har balanserats för att ge dig riktigt god kontroll över rörelsen samtidigt som slagkraften blir maximal.

Soft Grip handtag
324 mm lång
Bosch 1600A016BT

4. Facom 1262H.100SR

Facom 1262H.100SR

Så är Hammarna utvalda

Alla modeller har testats med att slå in spik på samma sorts trämaterial och även gipsskivor. I testerna har vi även testat att dra ur spik med hammarens klo. Testpersonerna i våra tester har bestått av både hemmasnickare och proffs inom bygg och renovering.

Testerna för att hitta bästa hammaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Vikt
 • Längd på skaftet
 • Bra kloform för att enkelt dra ur spik
 • Kvalitet
 • God ergonomi
 • Vibrationer
 • Bra och säkert grepp med god komfort och bra balans i handen
 • Pris

Hammare – Guide

Hur ska du tänka när det är dags för ny hammare? Det här är ett verktyg som du fortsatt behöver trots att du har en rad smarta maskiner för att slå in spik i lister och annat som tangerar hammarens arbetsfunktion.

Det finns några huvudpunkter som du inte vill missa när du väljer din hammare. Läs vidare och hålla dessa i åtanke när du ska köpa ditt verktyg!

Ergonomi är mycket viktigt

Den som spikar regelbundet vet att det här kan leda till skador på kroppen. Det är inte bara tummar som riskerar att komma i vägen då en hammare inte är välbalanserad. Händer och axlar blir trötta om du inte får god ergonomi.

Egenskaper som är viktiga är:

 • God form på skaftet – Formen på skaftet får betydelse för hur lätt det är att jobba med hammaren. Om den är lite välvd kan det göra det bekvämare att spika en längre stund med verktyget.
 • God längd på skaftet – Ett längre skaft kan vara att rekommendera. Kommer du upp en bra bit över 300 mm kan det vara en fördel.
 • Magnetisk funktion – Magnetisk funktion på hammarens huvud kan också påverka ergonomi på ett positivt sätt. Du slipper använda en hand till att hålla fast både arbetsstycke och spik. Det minskar spänningen i din kropp då du jobbar.
 • Material som är greppvänliga – Skaftet bör vara gjort av greppvänligt material. Gummi kan vara en fördel då det är mjukt men inte halt.

Smarta funktioner för lättare arbete

Det blir lättare att spika med en hammare som har funktioner som är till för din komfort. Det här ger i förlängningen god ergonomi men är också ett sätt att göra arbetet effektivare. Ta en titt på klon. Den är inte bara ett bihang!

När du väl ska bända loss spik kommer du att uppskatta en hammare som gör detta enkelt. En annan sak som kan vara klokt att betänka är hammarens vikt. Här får du fundera lite på vad som är viktigast för dig.

Det finns de som menar att en tyngre hammare alltid är bäst. De menar att tyngden gör det lättare att spika med kraft. Om du känner på detta vis ska du välja en modell som väger omkring ett kilo. 

Om du däremot tycker att en lättviktig hammare är att föredra ska du se på modeller som väger närmre ett halvt kilo. De kan också vara mycket effektiva och är givetvis lättare att hålla i handen under en längre stund.

Måste du testa hammaren först?

Det kan vara klokt att känna lite på hammare för att komma fram till vilken modell du gillar bäst. Men du kan definitivt köpa den bästa hammaren online utan oro. Om du bara är lite insatt i vilken typ av skaft och handtag du tycker fungerar bäst är det lätt att hitta en variant av detta online.

Om du är nyfiken på en design som du inte har testat förr kanske du vill känna lite på den först. Alternativt väljer du öppet köp för att kunna skicka tillbaka och byta till en annan modell om det inte blir rätt på en gång.

Vad ska en hammare kosta?

En billig hammare som kostar några hundralappar behöver inte hålla låg kvalitet. Samtidigt kan det vara bra att veta att många av de bästa hammarna kostar lite mer än så. Det beror bland annat på saker som att de är tyngre och att de kommer från välkända fabrikat.

Om du vill ha en hammare med lång livstid och egenskaper som du kommer att bli nöjd med kan det vara väl värt att lägga lite mer på den. Det här är ju ett verktyg som kommer fram ofta och som du inte köper vart och vartannat år.

Även om du är hemmasnickare finns det god anledning att satsa på kvalitet. Det har du igen när du kan spika på ett snyggt sätt utan att skada dig själv eller det material som du spikar i!

Vanliga frågor om Hammare

Vilken hammare är bäst?

En hammare är ett verktyg som lätt ska kunna tas fram och som ofta kommer till användning för både mindre och större uppgifter i hemmet. Därför kan det vara värt att lägga lite extra pengar på en hammare med lite högre kvalitet och lång hållbarhet. Här gäller det att satsa på en hammare som har bra balans i handen och med ett material i handtaget som håller länge. Ska hammaren användas ofta är en bra ergonomi viktig.

Ska man välja en lång eller kort hammare?

Beroende på vilken typ av arbete du ska utföra med hammaren kan hammarens längd spela roll. En hammare med ett längre grepp ger mer kraft i slagen medan en kortare ger mindre kraft men kan vara lättare att balansera i handen för den som tycker att verktyget är tungt.

Ska man välja hammare av titan eller stål?

Det är vanligt att de flesta hammare är tillverkade av vanligt kolstål. Materialet är starkt och stöttålig och passar en hammare för vardagligt bruk. Ska hammaren användas mycket vid byggarbete och renoveringar kan det vara bättre att välja en i titan som är mer stötdämpande och lättare än stål.

Är trähandtag ett bra material i en hammare?

Trä är ett bra material för vardagligt bruk men om den ofta ska användas vid renoveringar och byggarbeten kan ett annat material vara bättre att välja. En hammare med ett trähandtag som används mycket kan av alla slag som utförs få träet att gå i sönder så småningom.

Hur håller man bäst en hammare?

Beroende på hammarens längd kan greppet om handtaget vara bäst närmare mitten eller änden. Det viktiga är att det känns som att hammaren har en bra balans i handen. Ett avslappnat, fast grepp är också viktigt. För löst grepp innebär att man tappar hammaren lätt och ett för hårt grepp kommer att göra att både handen och armen snabbt blir trötta.

Betyg på testguiden:

2.5/5 - (2 votes)