Ta en titt på sänksågar som är bäst i test för att hitta den sänksåg som kommer att passa dina unika behov allra bäst!

Såga rakt utan extra verktyg med en sänksåg! Med sänksågen får du stor frihet. Du kan börja snittet mitt på en skiva och du behöver inte skära hela vägen igenom. Sänksågar är gjorda för att ge dig precision men det betyder inte att varje modell ger samma goda användarupplevelse.

Det du behöver tänka på är till exempel om du behöver möjlighet till vinklade snitt och så ska du givetvis beakta sågens styrka. Ju starkare den är desto större flexibilitet får du vad gäller material som du kan såga i. Tänk också på underhållet. Om det är enkelt att byta klinga är det en fördel. Här kan du läsa mer om sänksågar som är bäst i test. De kan vara bra alternativ för dig som behöver det här verktyget ofta eller bara då och då.

1. Bosch GKT 55 GCE

Bosch GKT 55 GCE

 • 4,5 tummar av 5 från Bäst i Test 2017
 • 5 av 5 stjärnor Amazon UK
Se pris - Proffsmagasinet.se

Testpanelerna säger: Kraft och precision, så kan Bosch GKT 55 GCE beskrivas. Det går att skära snitt som är exakta på millimetern. Det betyder att du slipper särskild ytbehandling eller annat efterarbete. Det är inte svårt att foga samman skivor som du har skurit ut på ett snyggt sätt. Det kan spara en hel del tid och du slipper använda andra verktyg.

Maskinen har en funktion för dammupptagning och den får godkänt i Bäst i Tests genomgång av GKT 55 GCE. De observerade också att den här sänksågen har ett mycket bra glid. Den är designad för att vara enkel att använda med tydliga knappar.

Att Bosch GKT 55 GCE är ett populärt val råder det inga tvivel om. Sågen har fått omdömen som perfekt av verkliga användare. Ett tips är att ansluta sågen till en dammsugare för att förbättra damm-hanteringen.

Egenskaper/fördelar med Bosch GKT 55 GCE

 • 1400 W
 • Väger 4,7 kg
 • Klarar sågdjup på 57 mm vid 90 grader
 • Ljudnivå 86 dB

2. Makita SP6000

Makita SP6000

 • 4,5 av 5 stjärnor Amazon UK
 • 5 stjärnor av Sonntagmorgen.com
Se pris - Proffsmagasinet.se

Testpanelerna säger: År 2019 är Makita SP6000 Amazon USAs Choice, det vill säga deras främsta val. Det beror på att sänksågen har fått mycket fina recensioner av de som har köpt den på sajten. Den här sänksågen ger inte samma styrka som Bosch GKT 55 GCE men den ligger inte långt efter. Dessutom får du riktigt fin precision.

En anledning till att välja Makita SP6000 är att maskinen kommer med några fina tillbehör. Ett tippskydd som låser sågen ökar säkerheten. Du kan också använda en knapp som genast ställer sågen på 2 mm sågdjup.

Användarvänligheten är hög. Makita ger dig ett handtag som ligger bra i handen. Den är bekväm att jobba med. Detta särskilt med tanke på att sågen går mycket tyst. Om du behöver en sänksåg för lättare snitt är det här ett bra val.

Egenskaper/fördelar med Makita SP6000

 • 1300 W
 • Klarar sågdjup på 56 mm vid 90 grader
 • Ljudnivå 84,9 dB
 • Har tippskydd

 

3. Metabo KSE55 Vario Plus

Metabo KSE55 Vario Plus

 • 3 av 5 tummar från Bäst i Test
 • Goda recensioner på Woodworkforums.com
Se pris - Proffsmagasinet.se

Testpanelerna säger: Metabo KSE 55 Vario Plus ser ut som en cirkelsåg och är faktiskt en sänksåg som kan användas som cirkelsåg. Det här är en liten apparat som ger stor kraft. Den klarar tunga uppdrag med goda resultat. Men det faktum att den kan användas som cirkelsåg ska beaktas. Bäst i Test kom fram till att det rör sig om en maskin som faktiskt är bättre som cirkelsåg än som sänksåg!

Snitten blir fina då du jobbar med sågen som sänksåg men inte perfekta. Det kan alltså bli tal om lite efterbearbetning om du till exempel ska montera skivor som du har skurit ut. Men det finns ändå flera viktiga fördelar som talar för att satsa på den här sängsågen. Den kommer med låda för sågen, väska och en skena. Skenan kan du använda för andra produkter från Metabo och det kan också vara ett plus.

Egenskaper/fördelar med Metabo KSE 55 Vario Plus

 • 1200 W
 • Sågdjup 55 mm
 • Ljudnivå 87,5 dB
 • Låda för sågen kommer med
 • Skena kommer med
 • Väska till sågen kommer med
 • 3 års garanti

Köpguide – Att välja rätt skänksåg

Med så många modeller på marknaden kan det kännas svårt att välja en sänksåg. Det bästa tipset är alltid att utgå från dina faktiska behov. Här är några allmänna punkter som sänksågar som du bör beakta när du väljer.

Sågdjup

Titta alltid på sågdjupet, det vill säga snittdjupet. Djupet på snittet kommer ju att påverka hur tjocka skivor du kan skära i. Du ska också ta en titt på om det går att ställa in olika snittdjup på ett smidigt sätt. Du kan ju vilja lägga ett snitt som inte går hela vägen igenom och då är det en fördel om det är möjligt att göra grunda snitt med samma såg som annars kan ta sig riktigt djupt genom trä och andra material.

Motoreffekten

Hög effekt på motorn betyder att sågen är stark. Då kan den klara tjockare träskivor under längre tid. Det är inte bara wattvärdet som avgör hur mycket en sänksåg kommer att klara. Men det är en riktlinje du ska beakta då du väljer.

Klinga

När du köper en sänksåg kommer den normalt sett med en klinga. Men det kan också vara så att du vill köpa till fler klingor för olika typer av uppdrag. Här kan det vara klokt att välja en såg från ett populärt märke. Dels för att du då lättare kan hitta nya klingor i butiker, och dels för att det kan vara så att det finns klingor utan märke som är anpassade för att passa perfekt på sänksågen som du jobbar med. Klingan kommer också att påverka hur fint snittet blir. Den bör hålla hög kvalitet för goda resultat.

Vinkel

Det är numera ganska vanligt att sänksågar kommer med gering, det vill säga att det går att ställa in vinkel på snittet. Det här är en funktion som du i stort sett kan kräva av en bra modell.

Dammhantering

Det kan bli svårt att jobba om arbetsytan täcks med damm som kommer från sågningen. Såg-damm måste hanteras oavsett om du jobbar inomhus eller utomhus. Ta en titt på hur maskinen hanterar dammet och tänk på att du kan behöva en särskild dammsugare för att verkligen bli av med sågdammet på ett önskvärt sätt.

Ljudnivå och vibrationer

Ljudnivå påverkar också hur sågen upplevs då du jobbar med den. Även om du använder hörselkåpor kan ju ljudet störa andra som finns i närheten. En låg ljudnivå är en fördel. Det är också positivt med mindre vibrationer. Vibrationer kan göra det svårt att styra sågen och kan också ha en irriterande effekt på handled och arm.

Varvtalsinställning

Varvtalet visar hur fort klingan kommer att röra på sig. Hastigheten bör anpassas till det material som du ska skära i. Om du kan påverka varvtalet kan det vara en fördel eftersom du då kan anpassa sänksågen till det material som du ska jobba med.

Batteridriven eller med sladd

I och med att du antagligen kommer att jobba i nära anslutning till ett vägguttag är det inte lika viktigt med rörlighet utan sladd. Men det finns ändå de som menar att batteridrivna varianter är smidiga för att de inte har en svans som hänger efter. Tänk dock på att du inte alltid får samma fina kraft och effekt med en batteridriven sänksåg.

Underhåll av sänksåg

Ta hand om sänksågen för att få den att hålla längre. Här är några tips på vad du kan tänka på för att sköta om din sänksåg på rätt sätt:

Håll den ren – När du har använt sågen kan du torka av den med en lätt fuktad trasa eller med en våtservett. Avsluta med att torka med en torr handduk.

Ibland kan det vara bra att skruva upp sågen för att blåsa bort damm som finns inuti. Du kan använda ett blåsverktyg för detta eller rengöra mekaniskt med en tandborste.

Kontrollera sågens vinkel – För att sågen ska skära i korrekt vinkel måste den ha rätt inställning. Det här kan fungera lite olika beroende på märke men ta för vana att kontrollera att vinkeln fortsatt är intakt. Då slipper du jobbiga överraskningar när du har sågat klart! För att kontrollera vinkeln kan du göra ett enkelt snitt och sedan undersöka det.

Vanliga frågor om sänksågar

Var kan man köpa sänksåg?

De finns på den lokala bygghandeln och online. Fördelen med att handla online är att du på detta vis når fler modeller. Dessutom kan priserna online vara fördelaktiga och lättare att jämföra.

Vilken sänksåg är bäst?

Det beror på hur du ska använda den. Men en tumregel är att sågen bör vara stark och att den har funktioner som gör det lätt att såga rakt med den.

Är sänksåg och cirkelsåg samma sak?

Man kan säga att sänksågen är en variant av cirkelsågen. Många gånger fungerar cirkelsågar även som sänksåg. Men det finns också sänksågar som är regelrätta sänksågar och som inte kan användas som traditionell cirkelsåg.

Vad används sänksågen till?

Den här sågen används för att göra raka snitt i skivor. Det kan fungera på trä såväl som i plast. Dessutom kan du använda sågen för att skapa skåror som inte går hela vägen genom materialet.

Får man garanti på sänksågen?

Ja, det är vanligt med garanti på sänksågar. Det kan röra sig om flera år. Men undersök noga vad som gäller för den garanti som du får.

Källor som vi har använt (4st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi undersökt och använt i vår research som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

Byggahus.se

Byggahus är ett svenskt bygg- och hemforum med nyttig information om verktyg. På Byggahus finns det också gott om information om sänksågar, särskilt omkring underhåll. Tips från verkliga användare som har testat i verkligheten är guld värt!

Woodworkforums.com

Australiens Woodworkforums är en sajt där engelsktalande kan diskutera arbete i trämaterial. Detta forum låter användare recensera och diskutera olika verktyg. I en längre tråd om modellen Metabo KSE55 Vario Plus finns flera viktiga kommentarer om sänksågens prestanda och även om prisbilden. Du får förstås räkna Australiensiska dollar i SEK för att jämföra med dagens pris på sågen.

Amazon

Webbutiken Amazon är en mycket bra källa till recensioner från användare. Det går nämligen att kontrollera att den som uttalar sig om en produkt också har köpt den. Amazons kundrecensioner är ett gott komplement till experttester för att kontrollera att de som använder sågarna också upplever de fördelar som kommit fram i tester.

Bäst i Test

Bäst i Test är en sajt som utför ordentliga test av produkter för att sedan presentera resultaten online. År 2017 testades 4 olika sänksågar. De testades på ett finsnickeri och på olika material. Sågarna testades för styrka och man såg också på varje sågs prestation över tid. I det här testet vann modellen GKT 55 GCE från Bosch.

Betyg på guiden:

Rate this page