Bästa Kap och gersåg » 3 produkter i test

Kap och gersåg

Få ett jämnt snitt på nolltid med en kap- och gersåg bäst i test som har bästa egenskaperna för hemmasnickerier.

Om du tycker om att pyssla med snickerier hemma kan du dra stor nytta av en kap- och gersåg bäst i test som ger perfekta snitt på kort tid. Beroende på vad som ska kapas kan du behöva en mer eller mindre avancerad modell. Här ska vi se närmre på de bästa kap- och gersågar som finns på marknaden just nu.

1. Metabo KGS 18 LTX 216

Om du ska jobba med större trästycken kommer du att uppskatta det stöd du kan få från en Metabo KGS 18 LTX 216 kapsåg. Förutom att sågen klarar bredare arbetsstycken är den också ett bra val för dig som vill ha hög snitteffekt. Det här gör monteringsarbeten mycket enklare.

Dessutom är det ett stort plus att du enkelt kan flytta på sågen. Med ett ergonomiskt handtag kan du lätt ta den med dig och placera där du ska jobba. Det går också att säkra såghuvudet så att det inte kommer till skada under transport. När du jobbar får du högre säkerhet med motorbromsen som stannar sågbladet på 3 sekunder.

Konstruktionen av aluminium är kraftfull och klarar det mesta. Du får spånuppsamling direkt till en spånsäck via spåntratt. Den fungerar internt. Arbetet blir smidigt då du kan använda dig av lås-punkter för precisa inställningar av vinklar. Du ser också var du gör med en LED-lampa och såglinjelaser.

Upp till 305 mm kapbredd LED-lampa
Metabo KGS 18 LTX 216

2. Metabo KGS 254 M

Designen är kompakt och skvallrar inte om den styrka som du får med en Metabo KGS 254 M kap- och gersåg. Det här är ett bra val för dig som behöver stöd för bredare arbetsstycken. Det finns en dragfunktion som gör det enklare att klara av kapning av bredare stycken.

Dessutom har du ett mycket effektivt spånutsug. Det går via en integrerad spåntratt och samlas upp i påse. Med lampa och laserlinje får du också god sikt. Du kan komma igång med enkel och precis inställning av de vanligaste vinklarna. Med lås-punkter säkrar du dig om att det blir rätt.

Säkerheten är hög. Förutom god sikt kan du lita på säker sågning med anslag som är höga. De kan skjutas åt sidan. Konstruktionen av sågen är robust och är av aluminium som har formgjutits. Det innebär att den här sågen klarar lite mer.

När du vill ta med dig sågen är det enkelt ordnat. Den är lättviktig och du får ett ergonomiskt handtag att bära med. Det ger flexibel användning både hemma och på andra platser. Det ska också nämnas att det är enkelt att byta sågklinga med spindellåsningen. Du behöver inte plocka bort pendelskyddskåpan för att komma åt och byta klinga.

254 mm klinga Lättviktig
Metabo KGS 254 M

3. BOSCH GCM 8 SJL

Kap- och gersåg på 1800W med 254mm klinga för kapbredd upp till 305mm och sågdjup upp till 92mm. Utrustad med lasermarkör som tydligt lyser upp arbetsstycket.

BOSCH GCM 8 SJL

Så är Kap och gersågarna utvalda

Kommer snart!

Kap och gersåg – Guide

Vilken kap- och gersåg är bäst för dig? Det är frågan du bör ha svar på innan du köper din kapsåg. Nu kan det finnas fler modeller som ger dig ett gott stöd. Om du väljer en kap- och gersåg bäst i test är chansen god att det blir rätt. Men det skadar inte att tänka igenom vilka de viktigaste egenskaperna är för dig.

Här är några av de viktigaste punkterna att beakta när du ska köpa kapsåg. Håll de i minnet då du ser på bästa kap- och gersågen!

Kap- och gersåg med god sikt och laserlinje

Det är onekligen en fördel att kunna jobba med laserlinje för att få till korrekta snitt. Ta en titt på hur en kapsåg ger dig god sikt. Den kan ha lampa som ger skugglinje såväl som laserlinje. När du kan jobba med ljuslinje blir det enklare att se hur kapningen kommer att bli innan du ens påbörjar den!

Spånuppsamlingen är ett måste

Den som har jobbat utan proper spånuppsamling vet hur jobbigt detta blir. Det är verkligen ett stort plus med inbyggd spånuppsamling. Ta en titt på om det finns intern tratt och var spånen hamnar. En påse som samlar upp är bra för då är det enklare att hålla rent och tömma med jämna mellanrum.

Bekvämt och ergonomiskt arbete

Det är förstås också mycket viktigt mer bekvämt arbete som inte sliter ut din kropp. Här kan flera olika funktioner få betydelse. 

Undersök om du får:

  • Ergonomiskt handtag – När du flyttar på maskinen är det bra om detta inte sliter på dina händer.
  • Lätt vikt – Även en robust maskin som klarar höga påfrestningar kan vara lättviktig och enkel att flytta på.
  • Höjbar och sänkbar – Med höjbara fötter blir det lättare att hitta rätt nivå för en god arbetsställning.
  • Stöd för långa och breda stycken – Du får fria händer när din kap- och gersåg har detaljer som gör att den klarar av de långa listerna. En teleskopsarm är ett plus för bredare material som annars blir mycket svåra att hantera.
  • Skyddsskärm – Skydda dig då du jobbar med en skyddsskärm som täcker klingan då den lyfts och sänks.

Vanliga frågor om Kap och gersåg

Hur fungerar det med vinkel?

Vinkelfunktionen är också viktig för snitt som blir precisa. Du bör se på hur det går att vinkla och om du får en låsfunktion för vinkeln du ställer in. Det är alltid ett plus med en tydlig skala som du lätt kan läsa av och använda då du ska kapa.

Kan sågen skapa snittspår?

Det här är inte en självklarhet men faktiskt viktigt. Om du inte per automatik vill skära igenom varje arbetsstycke ska du ha en kap- och gersåg som kan ställas in för att skapa snittspår. Det här bör inte vara svårt att ställa in.

Eldriven eller manuell kapsåg?

Det här är också en viktig punkt. När du jobbar med eldrivna sågar innebär det ofta mer kraft. Men det finns också batteridrivna modeller som är bra. Om det är viktigt att kunna kapa och såga på platser där det kanske inte finns eluttag i närheten kan det vara klokt att välja en batteridriven modell.

Vem säger att det är den bästa kap- och gersågen?

Dra nytta av att läsa artiklar om kap- och gersåg bäst i test men missa inte vem som säger vad. När du läser användarrecensioner får du en tydligare bild av hur användarvänlig en viss såg är. Många gånger är den bästa kapsågen helt enkelt den som flest användare från olika länder ger höga betyg. Inte nödvändigtvis den som experterna lyfter fram som bäst. Det kan vara bra att komma ihåg då du ska köpa kap- och gersåg.

Utgående produkter

Festool KS 60 E-Set KAPEX

Festool KS 60 E-Set KAPEX

En Festool KS 60 E-Set KAPEX är en idealisk kapsåg när du ska jobba med montage. Här får du en såg som fungerar mycket bra för kapning av brädor såväl som panelbrädor. Du kan kapa lister och virke med upp till 60 mm tjocklek.

Kombinationen av vinkelexakt inpassning av lister för tak och golv utan beräkning samt smygvinkel ger flexibel användning. Konstruktionen har dubbla pelare och det bidrar till hög precision. Det går att jobba exakt och smidigt och du tar lätt med dig sågen till arbetsplats.

När du ska jobba med lite längre stycken kan du dra ut bordsbreddaren. Dessutom har denna modell fötter som går att höja. Det är en viktig detalj just för den som ska jobba med långt virke. Det bör också nämnas att du kommer att kunna använda lås för kap-djup. Perfekt för att tillverka spår.

Lutningsvinkel 47/46° 2 Höjningsfötter

Betyg på testguiden:

4/5 - (6 votes)