Är du i behov att ett extra hus på tomten, kanske ett gästhus eller ett hus för uthyrning? Genom att bygga ett attefallshus har du möjlighet att bygga en byggnad på upp till 25 kvm utan att du behöver ansöka om bygglov. Byggnaden får även ha en nockhöjd på hela 4 meter till skillnad från en friggebod som endast får ha 3 meter upp till nock, detta gör att du genom att utnyttja ytan maximalt även kan inreda ett loft. Det är fritt fram att använda byggnaden som åretruntbostad om du även drar in vatten och avlopp.

Attefallshus kan köpas nyckelfärdiga och det finns mängder med olika byggnader att välja på ute på marknaden. För att underlätta för dig när du ska välja har vi gjort en utförlig undersökning och tagit redan på vilka som är de bästa attefallshusen på marknaden just nu.

Vi rekommendera

Vi har gjort en noggrann undersökning av attefallshus på marknaden och kommit fram till några riktiga favoriter inom olika prisklasser.

Vinnaren i premiumklassen blev utan tvekan Polhus Eva – 24 m + 9,25 m² som är ett otroligt vackert hus med flera stora fönster som ger ett maffigt ljusinsläpp. Även mellanklass vinnaren, Vibostugan Njuta – 24,3 m², ger ett bra ljusinsläpp med sina höga fönster och är ett fint hus med ett modernt utseende, perfekt att komplettera med en härlig altan. Vinnaren i budgetklassen blev Vibostugan Kattarp – 9,8 m² som framförallt passar dig som vill ha ett rejält och prisvärt förråd. Vi valde även ut en specialare, nämligen Nord Cabin Kristian – 22,3 m² som är ett riktigt läckert bungalow-liknande attefallshus.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Polhus Eva – 24 m + 9,25 m²: ✅ Bästa val

Polhus Eva - 24 m + 9,25 m²

 • Bästa val av GardenHome.se 

Det här är ett riktigt fint attefallshus med stora fönster som släpper in mycket ljus. Ytan som är på 24 kvm rymmer fyra olika rum varav ett av rummet är ett sovloft. Ett av de fyra rummen kan även inredas som badrum om du väljer att dra in avlopp till huset.

Det stora fönsterna går från golv till tak ger ett effektfullt ljusinsläpp och även sovloftet har ett stort fönster.

Huset Eva levereras som en komplett byggsats vilket innebär att du får med alla spik, skruv och olika fästen som behövs samt även dörrar och fönster. För att underlätta för dig får du även med en färdig bygganmälan som du bara skickar in innan du börjar bygga. 

Det enda som du behöver köpa till är yttertaket eftersom det inte ingår i köpet. På så sätt kan du också sätta din egen prägel på huset beroende på vilken typ av tak du väljer såsom exempelvis plåt, tegel, tjärpapp eller shingel. Naturligtvis måste du även komplettera med eventuella badrum och kök om du avser att inreda med det.

För dig som vill ha ett riktigt vackert och stilfullt hus med stort ljusinsläpp, oavsett om du avser att använda det som ett sommarboende eller en åretruntbostad så rekommenderar vi varmt det här attefallshuset för dig!

Priset för byggsatsen ligger på ca 150 000 kr.

Vibostugan Njuta – 24,3 m²: ✅ Bästa Premium

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Det här är ett attefallshus med ett modernt utseende som har höga fina fönster på alla gavlar som går från golv till tak och som ger ett härligt ljusinsläpp. Detta hus lämpar sig också väldigt bra att kompletteras med en altan där man kan njuta av härliga sommardagar och sommarkvällar.

I paket ingår ingen isolering men om du vill isolera huset kan du smidigt köpa till en isoleringssats och få den levererad tillsammans med huset. Genom att isolera huset får du ett hus som även är vinterbonat och alltså kan utnyttjas året runt. 

Priset för den här byggsatsen är väldigt prisvärt, du kan beställa hem den på nätet för 78 000 kr. Bra att veta är dock att spik och skruv inte ingår i köpet utan behöver köpas till separat. Likaså behöver du komplettera med stuprör, hängrännor och fönsterbleck.

För dig som vill ha ett vackert attefallshus med ett modernt uttryck till ett väldigt bra pris så ska du satsa på det här huset.

Vibostugan Kattarp – 9,8 m²: ✅ Bästa Professionella

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är en billigare variant av attefallshus som mer lämpar sig som förråd eftersom byggnaden saknar fönster. Huset är försett med två dörrar varav den ena är en dubbeldörr, detta är ju perfekt om du exempelvis vill kunna få in skrymmande trädgårdsredskap. 

Byggnaden är inte isolerad men du kan ju givetvis komplettera med isolering om du vill kunna förvara saker som är känsliga för kyla.

Byggnaden levereras omålad så du kan matcha färgsättningen med ditt hus eller övriga byggnader på din tomt.

Den här byggnaden är lite mindre än de övriga men är ändå en rejäl yta för att vara ett förråd. 

26 000 kr får du betala för den här byggsatsen så priset är alltså riktigt överkomligt. Byggsatsen levereras obehandlad så bör alltså oljas in eller målas så snabbt som möjligt.

Så för dig som vill ha ett prisvärd och rejält förråd i trädgården där du lätt kan förvara även de mest skrymmande föremål så kan definitivt det här förrådet vara något för dig. Tack vare att det inte finns några fönster kan du ju även förvara saker från golv till tak utmed samtliga väggar vilket ger gott om yta för förvaring.

Nord Cabin Kristian – 22,3 m²: ✅ Bästa Extra

Nord Cabin Kristian - 22,3 m²

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är ett lite annorlunda attefallshus som påminner om en bungalow och är riktigt läckert. Huset har en täckt altan och ett helt glasparti framtill där även entrén till huset finns. Det här kan bli ett riktigt lyxigt boende för såväl gäster som permanentboende. I huset finns utrymme för både toalett och ett mindre kök. Om du inte har tänkt att dra in vatten och avlopp kan du istället välja att inreda ett extra sovrum. Huset kan även vinterbonas om du vill att det ska kunna användas året runt.

Priset för den här byggsatsen ligger på ca 158 000 kr och då ingår även spik, skruv och beslag så det behöver du inte köpa till. Huset levereras obehandlat så det behöver oljas in eller målas.

För dig som vill ha ett riktigt snyggt bungalow-liknande hus som för tankarna till Karibien eller Florida så är detta definitivt huset för dig!

Köpguide

Vad är ett attefallshus?

Namnet attefallshus kommer från Stefan Atterfall som var den sittande bostadsministern år 2014 som var det år då regeringen tog beslutet om att man skulle få uppföra attefallshus.

Ett attefallshus är en byggnad på upp till 25 kvm som man får uppföra som komplementärbyggnad utan att ansöka om bygglov.

Skillnaden på en friggebod och ett attefallshus är förutom måtten att man kan använda ett attefallshus som permanentbostad vilket man inte får göra med en friggebod eftersom ytan måste vara 21 kvm.

Ett attefallshus kan även användas som exempelvis växthus, gäststuga, bastu, förråd eller garage. Du behöver dock göra en bygganmälan där du tydligt anger vad byggnaden kommer att användas till. Du får inte använda byggnaden till något annat än vad den är avsedd för.

Hur gjorde vi det här testet?

Vi har givetvis inte haft möjlighet att testa husen rent praktiskt genom att bygga och bo i dem men vi har lagt ett stort arbete på att undersöka marknaden och besökt olika leverantörer. Vi har tagit reda på så mycket information vi kunnat hitta genom att läsa igenom mängder med recensioner, tester och olika omdömen. På så sätt har vi fått fram ett bra underlag och har genom det kunnat göra en sammanställning där vi kommit fram till vilka attefallshus på marknaden som är bäst och mest populära just nu. VI hoppas därför att det här testet ska vara en stor hjälp för dig som ska köpa ditt första attefallshus.

Vad säger reglerna när det gäller attefallshus

Sedan 2014 finns det regler som säger att man har möjlighet att bygga en komplementbyggnad på sin tomt utan bygglov och endast genom att göra en bygganmälan. Byggnaden får vara upp till 25 kvm och ha en nockhöjd på 4 meter. 

När du har lämnat in din bygganmälan till kommunen får du oftast sedan ett startbesked och kan börja bygga. Det kan givetvis finnas omständigheter som gör att du inte får bygga hur du vill såsom kulturhistoriska områden eller närhet till flygplats så kolla alltid med din kommun vad som gäller för just din tomt. Ett attefallshus får inte heller byggas så nära huvudbyggnaden att den anses vara en tillbyggnad. 

För att använda ett attefallshus som permanentbostad krävs det att byggnaden är på minst 21 kvm, och givetvis måste den ju även vara vinterbonad och inredd med sovrum, kök och toalett.

Det säljs också den här typen av byggnader som överstiger 25 kvm och då krävs att du först ansöker om bygglov. Det finns förslag om att gränsen för attefallshus ska höjas till 30 kvm men det är inget som det har tagits något beslut om ännu.

Om du redan har en friggebod kan du utöka den till ett attefallshus och bygga ut den till upp till 25 kvm. Dock måste du ju även i det fallet göra en bygganmälan. Du har även möjlighet att komplettera med ett skärmtak över entrén eller altanen på upp till 15 kvm.

Snöslungor som utgått:

Biltema ST11001

Biltema ST11001 Snöslunga

Prisvärd snöslunga som ger mycket för pengarna.

Biltema ST11001 Snöslunga

 • Bäst i test hos Gör Det Själv (-14)

Biltema ST11001 är minst sagt värd sitt pris. Både butikspriset på ca 7000 kr och dess funktioner imponerar. Detta även om den inte fullt ut kan konkurrera med premiummodellerna. I testet fick modellen 5/6 i betyg vilket gav den Bäst i test när Gör Det Själv provade snöslungor. Detta främst just på grund av funktion och kvalité i förhållande till pris.

God funktion men lite plastig

I förhållande till priset får man mycket för pengarna. Däremot når den inte upp till premiumnivå.

Med sex växlar framåt och två bakåt samt en arbetsbredd på 71 cm ges goda möjligheter att få bort snön. Röjningshöjden är 51 cm vilket bör räcka för de allra flesta. Kom ihåg att köpa till snökedjor till hjulen för lättare framkomlighet.

Skulle brytbulten behöva bytas kan däremot enbart detta ske hos Biltema. En nackdel för de som bor en bit från deras varuhus. Dessutom upplevdes utkastet något plastigt.

OBS – Biltema ST11001 säljs inte längre. Däremot har Biltema ersatt den med Biltema ST11002. Då företaget enbart ändrat sista siffran tyder detta enbart på mindre förändringar från föregående modell. Med tanke på priset och den goda recension som modellen fick av Gör Det Själv kan modellen fortfarande rekommenderas. För säkerhetsskull kan frågan ställas på butiken vad som skiljer dessa två modeller åt.

Om brytbulten går av måste den bytas hos en Biltema-verkstad. Detta kan ställa till problem för de som inte har ett varuhus i närheten. Då kan det vara bättre att välja en snöslunga av ett märke som kan lagas hos de flesta återförsäljare och verkstäder.

(Följande egenskaper gäller för Biltema ST11002)

 • 4 taktsmotor
 • Elstart
 • Eluppvärmda handtag
 • Strålkastare
 • 6 växlar framåt, 2 bakåt
 • Kastlängd på 15 m
 • Vridbart utkast 190°
 • Snövallskärare ingår

Betyg på guiden: