Hitta en hundkoja för ditt hem och trädgård, och låt hunden få uppleva den ro och det mys som bara en riktigt väldesignad hundkoja kan erbjuda.

Hundar behöver liksom så många andra djur en plats att dra sig tillbaka till. I den tecknade filmens värld har varje hund en koja i trädgården. Men hundkojor är inte bara för utomhusbruk. Du kan placera den i köket, på balkongen eller kanske på verandan.

För att välja rätt hundkoja ska du betänka din livsstil och din hunds behov. För hunden som ofta är ute i en trädgård eller på en balkong är det skönt med en vindstilla plats. Kojan med tak ger också ett gott skydd mot regn. Den blir varm och mysig för hunden som vill vila ifred en stund.

Hundkojor vi rekommenderar 

Här är några mycket populära hundkojor som är enkla att beställa och inreda med. Se närmre på egenskaperna och beakta möjligheten att ha fler än en hundkoja i och omkring ditt hem.

Alla Hundkojor

Trixie Natura Lodge

#1 Trixie Natura Lodge

Till Butik - Zooplus.se

Sammanfattning: Det här är en riktigt fin hundkoja som hunden genast börjar använda. Den är byggd som ett litet hus med veranda. Hunden kan vila inuti huset under tak eller ute på verandan, också under tak. Kojan kommer med en bonusfilt som kan användas för att skapa en mysig miljö för hunden.

Taket går att öppna uppifrån. Det gör att du slipper krypa in i kojan för att göra rent och se till att hunden har allt som behövs för utomhusmyset. När hunden är utomhus och det börjar regna vet du att den har en bra plats att ta skydd på. Hundkojan är också en tillgång då ni umgås i trädgården och hunden vill finnas på en säker plats nära er och observera allt som händer.

En bra detalj på kojan är benen som tar upp golvet en bit från marken. Det ger skydd både mot kyla och fukt. Det blir lättare för hunden att med sin kroppsvärme få upp värmen i hundkojan. Även under kallare vinterdagar.

Viktiga egenskaper

 • Med övertäckt altan
 • Av laserad furu
 • Lätt att montera
 • Klarar väder och vind
 • Kommer med stor hundfilt
 • Står på ben över mark
 • Taket kan öppnas
Spike All Seasons hundkoja

#2 Spike All Seasons

Till Butik - Zooplus.se

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: Den här hundkojan är fin att se på och den har egenskaper som passar hunden alldeles utmärkt. På vintern är det lätt för hunden att få upp värmen i kojan och på sommaren blir det inte för varmt. Kojan ger skydd mot väder och vind och är en plats som hunden kommer att se som sin egen att dra sig tillbaka till.

Ingången till kojan har remsor av plast som är lätt för hunden att ta sig igenom. De är mycket bra på vintern då de hindrar kylig vind från att ta sig in i kojan. Spike All Seasons är gjord av gran från hållbart skogsbruk och har en mycket vacker design. Den blir en finfin inredningsdetalj i trädgården eller på verandan.

Viktiga egenskaper

 • Fin hundkoja
 • Stadig struktur
 • Klarar väder och vind
 • Lätt att montera
 • Varmt på vintern
Woody hundkoja

#3 Woody hundkoja

Till Butik - Zooplus.se

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning:

Guide – Välj rätt hundkoja

När du ska välja hundkoja finns det flera saker att tänka på. Det är mycket viktigt att kojan inte är för stor för hunden. Tanken är att det inte blir större än att hunden kan värma upp utrymmet med sin egen kroppsvärme.

Även om en större hundkoja kan kännas lockande kan det vara klokt att välja en mindre modell för en mindre hund. En alltför stor koja kommer inte att ge den mysiga effekt som hunden har behov av.

När du väljer hundkoja bör du bland annat tänka på saker som:

 • Storlek på hund – Kojan ska inte vara för stor
 • Storlek på koja – Den ska få plats där du vill ha den
 • Väderbeständighet – Utomhus måste kojan klara mer
 • Väderskydd – Extra tak kan vara en fördel
 • Design – Hundkojan får gärna vara fin att se på
 • Pris – Det finns budgethundkojor som är otroligt prisvärda

När du väljer en väl genomtänkt hundkoja får du mycket koja för priset. Det här är en inredningsdetalj som kan komma till användning under många år. Hunden får en naturlig plats att vila på. Detta oavsett om kojan används utomhus eller inomhus.

Frågor och svar om hundkojor

För att hitta bästa hundkojan för din hund är det inte så dumt att se på frågor om hundkojor. Här är några mycket vanliga frågor om hundkojor och svaren som kan hjälpa dig att hitta rätt.

Hur stor ska hundkojan vara?

Oftast mindre än vad du tror. Det här är inte ett hus där hunden ska gå omkring som i ett hem. Hunden ska kunna krypa in och sedan placera sig skönt på kojans golv. Du bör också få plats med en tjock filt eller madrass för att öka trivseln i kojan. Ta reda på för vilken typ av hundar som hundkojan rekommenderas för så blir det rätt storlek.

Kan man bygga en hundkoja själv?

Det går bra att bygga en hundkoja men se till att den blir stabil och säker. Faktum är att många tycker om att kombinera hundkojan med annat som till exempel bord. Om du vill ha kojan i köket kan överdelen vara både tak för hunden och bord för avlastning. Men bygg bara själv om du vet vad du pysslar med. Annars kan det bli säkerhetsrisker för din bästa vän.

Kan man ha flera hundar i en hundkoja?

Det går att ha en hundkoja som används av flera hundar. Men det är sällan så att kojan är byggd för mer än en hund. Om den är större kommer den inte att bli tillräckligt varm på vintern då bara en hund använder den.

Kan man använda hundkoja för katt?

Det finns katter som tycker om kojor. En del väljer att ställa ut en mindre hundkoja på tomten för att hjälpa vilda katter på vintern. Det kan finnas en mening med detta men räkna inte med att katten kommer att se kojan på samma sätt som hunden gör.

Var kan en hundkoja stå?

Precis var som helst! Hundkojan är ett bra redskap och en mysig plats för hunden att vara. Hunden kan vilja dra sig tillbaka men ändå vara nära familjen. Med tanke på detta är det inte dumt att placera hundkojor inomhus när det finns utrymme för detta.

Hur får jag hunden att använda kojan?

Det kan ta lite tid för hunden att vänja sig vid den nya inredningen. Om hunden redan har en favorit-filt kan denna läggas in i kojan för att visa vägen. Riktigt bra kojor används genast av hundar som tycker att det är spännande med den här typen av små rum att krypa in i.

Hur mycket kostar en hundkoja?

Det beror på hur avancerad den är. Finare hundkojor med skydd mot vind och väder kan kosta flera tusenlappar. Det finns också budgetalternativ som ger ett gott stöd. Hellre än att fokusera på priset bör du se på kojans funktioner. Då kan du undvika att köpa en koja som sedan står tom för att den inte riktigt passar din hund.

Tycker alla hundar om hundkojor?

Det finns undantag. Men hundkojan är klassisk inredning för hunden. Det är få hundar som inte har behoven som kojan uppfyller. Om du dessutom ser till att inreda med skön filt eller madrass kommer vilken hund som helst att fatta galoppen.

Hur länge håller en hundkoja?

En koja av trä kommer att slitas även om den har förberetts för regn, vind och snö. Det är viktigt att sköta om kojan. Du kan till exempel vilja olja trät med jämna mellanrum. Följ tillverkarens anvisningar och tänk på hur du kan placera kojan i lä för att inte slita på den lika snabbt. Om kojans ben kommer med plastöverdrag ska du inte ta bort dessa. De kan skydda trä mot fukt och då kan kojan hålla längre. Dessutom är det viktigt att tänka på att hundkojan inte är en lekstuga för barn. Om barn börjar använda kojan som en lekplats kan den slitas snabbare. Både då de kryper in i den och försöker klättra på taket.

Vad ska man ha på botten av hundkojan?

I en isolerad hundkoja kan det vara mysigt att lägga in halm på botten. Många hundar tycker om ett tjockt lager halm som de kan burra ner sig i. Det är också vanligt att lägga in en madrass eller tjockare filt för att hunden ska få en mysigare plats att vila på. Träull kan vara ett alternativ men det kostar ofta mer än halm.

Ska man ha hundkoja i hundgård?

Det är klokt att ha en hundkoja i en hundgård. När hunden ska vara utomhus länge och det kanske börjar regna är det verkligen bra om det finns en plats att ta skydd. Dessutom har hunden ett behov av att kunna dra sig tillbaka vilket uppfylls fint med kojan.

Vad är fördelen med hundkojor med två rum?

När det finns farstu och så ett innerrum ger det flera fördelar. Hunden kan välja läge utifrån väder. När det är kallt och blåser får hunden mer skydd länge in och tvärtom. Varmare dagar kan hunden ligga i hundkojans farstu och kika på det som händer utanför.

Kan man värma hundkojan med el?

Det är inte nödvändigt men det finns de som drar ut el i hundkojan för att kunna värma den med element. Se på era faktiska behov innan du börjar planera för elförsörjning till hundens koja.

Hundkojor som utgått:

Sylvan Basic

Sylvan Basic hundkoja

 

 • Bästa budget av GardenHome.se

För mindre och mellanstora hundar kan Sylvan Basic vara ett fantastisk val. Det här är en koja som inte tar så mycket plats men den är fin att se på. Den kan stå på en balkong, i trädgården eller kanske i köket. Med ben kommer den upp en bit från marken och det skyddar hunden mot kyla och fukt.

Över ingången finns det ett litet tak som ger mer skydd mot väder och vind. Ingången hålls torr på detta sätt. Det är enkelt att montera kojan enbart med en skruvmejsel. Efter montering ska kojan stå stadigt. Designen är snygg och tilltalande. Därmed kan kojan gärna få stå på en synlig plats i eller vid ditt hem.

Viktiga egenskaper

 • Minde hundkoja
 • Snygg design
 • 5 cm höga ben
 • Extra tak över entré