Klätterrosor är mycket vackra att använda i trädgården exempelvis mot olika typer av spaljéer, fasade och staket men också i pergolor. De kan ge ett riktigt praktfullt intryck i trädgården om du bara ger den förutsättningar för att trivas. 

Det finns klätterrosor i alla möjliga stilar och färger samt med olika växtsätt så det finns utan tvekan rosor för alla stilar och ändamål.

Utbudet av olika klätterrosor på marknaden är enormt och vi kommer därför här att presentera några riktigt bra kandidater som vi har valt ut.

Vi rekommendera

Vi har testat samtliga klätterrosor i trädgårdar med passande växtzon som rekommenderas. Vi har dessutom tagit hänsyn till testpersonernas önskemål om stil, färg och andra önskade kriterier utifrån skötsel. Testpersonerna har bestått av en blandning av nybörjare till mycket vana och experter inom trädgårdsskötsel och rosodling. 

Testerna för att hitta bästa klätterros genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – enkel att plantera enligt rekommendationer
  • Hur snabbt den växer till sig
  • Hur tät bladverket blir
  • Hur lättskött den är

Den solklara vinnaren i premiumklassen blev Klätterros ’Goldstern’ som är en underbart vacker ros som du dessutom kan njuta av under hela sommaren och en bit in på hösten. Gammaldags Klätterros ’Helenae Hybrida’ kammade hem priset i mellanklassen och Buskros/Klätterros ’Maiden’s Blush’ blev vinnaren i budgetklassen. Båda dessa rosor har funnit med länge och är rosor som du kan ha glädje av i många år om du bara ger den rätt förutsättningar. För dig med gröna fingrar som vill ha det där lilla extra så har vi även valt ut en specialare som är en helt enastående vacker ros, nämligen Gammaldags Klätterros ’Buff Beauty’.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Klätterros ’Goldstern’: ✅ Bästa val

Klätterros 'Goldstern'

  • Bästa val av GardenHome.se 

Det här är en riktigt praktfull gammaldags ros som utan tvekan kammande hem vinnarpriset i premiumklassen. Den har täta grenar fyllda med mörkgröna blad och mängder med vackra mörkgula rosor som doftar underbart sött och fruktigt. Eftersom bladverket är så kompakt lämpar den sig utmärkt för såväl murar som staket och spaljéer. Den blommar från juni till oktober så du kan verkligen njuta av den under hela sommaren och en bra bit in på hösten. Höjden kan bli upp till 3 meter.

Den här rosen blir också riktigt fin som snittblomma och i olika typer av buketter. 

Plantera den helst i ett halvskuggigt läge och ge den näringsrik och väldränerad jord. Den här klätterrosen lämpar sig för zon 1-4 så är alltså inget för dig som bor i norra Sverige.

Gammaldags klätterros ’Helenae Hybrida’: ✅ Bästa Premium

Gammaldags klätterros 'Helenae Hybrida'

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Helenae Hybrida är ytterligare en gammaldags ros som du kan ha glädje av i många år om den bara trivs. Den har otroligt vackra rosor i klasar som i början av säsongen är ljusgula men som blir ljusare och ljusare under säsongen och till slut blir vita. Den blir riktigt hög, upp till 6 meter och passar därför utmärkt att låta klättra på träd, staket och pergolor. Dess tjocka blanka blad ger verkligen ett klassiskt utseende och den har en intensiv härlig doft av honung.

Plantera den i sol eller halvskugga och ge den näringsrik, mullrik och väldränerad jord. 

Även den här rosen trivs i zon 1-4 och har därmed svårt att klara sig i kallare växtzoner.

Buskros/Klätterros ’Maiden’s Blush’: ✅ Bästa Professionella

Buskros/Klätterros 'Maiden's Blush'

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Maiden’s Blush är en gammal ros som funnits med ända sedan 1700-talet. Den kan användas både som klätterros och som buskros beroende på hur du låter den växa. Den blir runt 180 cm hög och 150 cm bred. Knopparna är vackert cremefärgade och slår ut till underbart mild doftande ljusrosa blommor.

Rosen är både lättodlad och härdig och är därför perfekt för nybörjaren och den kan faktiskt planteras och trivas ändå upp till zonerna 6-7. Rosen lämpar sig också fint som snittblomma och gör sig riktigt vacker i olika typer av buketter. 

För dig som inte har de allra grönaste fingrarna eller för dig som bor lite längre upp i landet så kan vi varmt rekommendera den här lättodlade och vackra rosen.

Gammaldags Klätterros ’Buff Beauty’: ✅ Bästa Extra

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är kanske inte en ros för den som är nybörjare eller vill ha det allra mest lättodlade men den är verkligen bedårande vacker! Rosen växer både tätt och brett och får riktigt praktfulla och eleganta rosor som är runda och bulliga med massor av blad. Om man bara tar hand om den väl är den en helt fantastisk klätterros med sina mörkgröna vackra blad och underbara blommor. Det rådde ingen tvekan om att den här rosen skulle väljas ut till testets specialare!

Buff Beauty har funnits med sedan 1930-talet, den blir upp till 2 meter hög och har en lång säsong då den blommar från juni till oktober. Blommorna är aprikosgula som blir ljusare och ljusare under säsongen och de har en stark härlig rosdoft. 

Plantera den i väldränerad och mullrik jord och ta väl hand om den så har du verkligen något att njuta av i din trädgård under hela sommaren och in på hösten. Den här rosen är dock inget för dig som bor i norra Sverige eftersom den inte bör plantera i zoner högre upp än zon 3.

För dig som vet hur en ros ska tas om hand och skötas och vill ha en ros utöver det vanliga så ska du absolut titta närmare på denna skönhet!

Köpguide

När det handlar om att välja ut en ros att plantera så finns det verkligen en hel djungel av olika rosor att välja bland. Vilken ros du ska välja beror givetvis mycket på smak och stil men det är också bra att ta med i beräkningen hur mycket tid du vill lägga på skötseln av din ros.

Du behöver också ta hänsyn till i vilken växtzon du bor. Klätterrosorna gillar värme så de är bara några få sorter som trivs i de nordligaste växtzonerna i Sverige.

På hösten och våren brukar man kunna köpa barrotade rosor till bra priser. Men se till att välja friska rosor med bra kvalitet. Är det sent på säsongen är risken att rosen är uttorkad så kontrollera detta noga innan köp. Krukodlade rosor går bra att plantera när som helst.

Plantering

Innan du ska plantera din ros behöver du gräva en ordentligt stor grop och jordförbättra på olika sätt beroende på vilken typ av jord du har i din trädgård. Gropen ska vara så stor att du inte behöver vika rötterna för att få plats med rosen. Gropen bör även vara minst 70 cm djup eftersom klätterrosen är känslig för kyla. DU behöver också säkerställa att det finns tillräckligt med sol på den plats där du vill plantera din ros.

Glöm inte bort att vattna rikligt vid planteringen av din ros och därefter säkerställa att vattentillgången är tillräcklig under hela säsongen.

Växtsätt

Beroende på var du vill att din ros ska växa så finns det olika typer av rosor som lämpar sig för olika användningsområden. De finns klätterrosor som är kraftigt rankade med långa och tunna grenar och dessa lämpar sig därför utmärkt till exempelvis pergolor eller om du vill låta den växa uppför ett högt träd eller en vägg. De kan också funka fint för olika typer av plank och murar. Viktigt att tänka på är att de kräver stor plats. Dessa sorter har ofta blommor i klasar som blommar en gång per säsong. 

Det finns också en annan typ av klätterros som är lägre och mer upprätt med styva grenar som inte brukar vara så lätta att styra om. De kan liknas vid en kraftig buskros och används därför ofta mer på det sättet. 

Gammeldags och moderna rosor?

De flesta gammeldags klätterrosor tillhör de mer kraftigt rankade typen av ros medan de mer moderna tillhör den mer lägre varianten med styvare grenar. 

Med gammeldags rosor menar man egentligen rosor som funnits längre tillbaka i tiden än 1867. 

Moderna rosor blommar flera gånger varje sommar och många gånger långt in på hösten medan de gammaldags rosorna bara blommar en gång under sommaren. 

Båda varianterna har olika fördelar. De gammaldags rosorna är oftast väldigt lättskötta, vackra och tätväxande medan de moderna rosorna har fördelen att man kan njuta av dem under flera månader och ofta ända fram till november. 

Klätterstöd

Det är viktigt att rosen har något att haka fast taggarna i för att klättra uppåt, annars breder den istället ut sig över marken och bildar taggiga och svårhanterliga snår.

Det finns olika typer av klätterstöd som lämpar sig för klätterrosor. Du kan exempelvis låta den klättra uppför en spaljé eller en pergola eller placera ett armeringsnät framför en husfasad där du låter den klättra. Ett trevligt sätt är också att sätta upp en bågformad portal som du låter den klättra uppför, det ger ett riktigt mysigt inslag i trädgården! Även träd och murar är utmärkta platser för en klätterros. Oavsett vilket typ av klätterstöd du väljer är det viktigt att ge rosen en luftig plats att klättra på för att den ska trivas som bäst.

När plantorna är små är det bra att hjälpa dem lite på traven genom att binda upp dem.

Frågor och svar Klätterros

Vilken klätterros ska man välja?

Valet styrs mycket utifrån vilken stil och färg man vill ha men det gäller också att tänka på i vilken växtzon man bor eftersom inte alla klätterrosor trivs överallt. De flesta klätterrosorna vill ha mycket värme och bara ett fåtal sorter trivs i de nordligaste delarna av landet.

Ska man välja klätterros eller klematis?

Varför inte välja båda då de är perfekta att kombinera och de delar gärna samma både eller spaljé! Både klematis och klätterrosor har samma krav på odlingsförhållanden. Varför de fungerar så bra ihop beror på att det blir riktigt snyggt att dölja rosens nakna grenar med bladverket från klematis.

Vad kostar klätterrosor?

Cirka 200-300 kronor per planta är ganska vanligt även om detta kan variera beroende på vilken sort det är. Ofta blir det billigare per klätterros att köpa dem i flerpack om 5 eller 10 stycken.

När blommar klätterrosor?

Många klätterrosor kan blomma från juni eller juli fram till oktober men det kan vara en viss variation. Några typer har mycket kort blomningstid och blommar bara under någon månad under juni eller juli. För de varianter som har lång blomningstid kan växterna blomma så länge som juni till november.

När ska klätterrosor beskäras?

Generellt brukar klätterrosor beskäras under våren men det kan variera mellan olika sorter.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)