Bästa Musfällan » 4 produkter i test

Musfälla

Möss tar sig gärna in i våra bostäder, speciellt när utomhustemperaturen sjunker, för att söka både värme och föda. För musen är det ett smart beteende men för oss människor är det mindre trevligt och dessutom kan det medföra stora skador i ditt hem eftersom mössen gärna gnager på allt som kommer i dess väg. 

Att stoppa mössen behöver dock inte vara så svårt om man använder sig av rätt metoder och bra produkter. På senare tid har elektriska musfällor blivit otroligt populära, delvis för sin smidiga hantering men även för att de eliminerar musen på ett snabbt och humant sätt. De har också fördelen att de är säkra för barn och husdjur som vistas i närheten. Förutom de elektriska fällorna finns ju de klassiska musfällorna som är en välbeprövad metod som fortfarande är ett bra och effektivt sätt att göra sig av med möss.

Här går vi igenom olika varianter av musfällor samt hur du använder dem.

1. QuickSnap Musfälla

Quicksnap är en effektiv fälla, som används av professionella skadedjursbekämpare. Fällan är enkel att använda och placera. 

Solid konstruktion, pris och den hård fjädringen som garanterar ett humant avlidande gör att fällen vinner testet. 

Effektiv och säker att använda. Prisvärd. 
Till produkten

2. Owltra® Musfälla Clean-kill 2-pack

Den klassiska musfällan i plast är både effektiv och väldigt enkel att använda. Med en enkel design i trä är den lätt att rengöra mellan användning. Den laddas lätt med valfritt lockbete.

Billig, enkel och klassisk Inte så avancerad
Owltra® Musfälla Clean-kill 2-pack
Till produkten

3. Pestis™ Metallbur för möss

 

Pestis metallbur är en musfälla som är både effektiv och hygienisk. Fällan kan även användas för levandefångst av andra skadedjur, som exempelvis mindre råttor. 

Laddas enkelt med olika typer av lockbeten och återanvänds gång efter annan. För att uppnå optimal hygienisk hantering ska buren tömmas två gånger om dagen.

Allt du behöver göra är att rigga fällan på önskat område, ladda den med lockbete och sköta tömningen efter det att musen fångats. 

Säkert och effektiv. Human – enkelt att släppa mössen fria på rätt plats
musbur
Till produkten

4. Goodnature® A24 Mus- & Råttfälla Kolsyra

Goodnature 24 är en kolsyrefälla och skiljer sig därför från de andra varianterna av fällor. Det är en automatisk kolsyrefälla som används för effektiv bekämpning av råttor och möss. Kolsyrefällan klarar av 24 byten på en kolsyrepatron och kan användas både inomhus och utomhus. Direkt efter att ett byte har dödats återställer fällan sig själv automatiskt och är därefter redo för nästa byte.

Goodnature 24 är främst avsedd för professionellt bruk såsom fastighetsägare, lantbruk, industrier och parker men kan givetvis även användas av privatpersoner som drabbats av problem med möss och råttor.

Goodnature® A24 Mus- & Råttfälla Kolsyra
Till produkten

Musfälla – Guide

Att ha möss i huset är något som måste åtgärdas och med hjälp av musfällor har du kommit en bra bit på vägen. Möss förökar sig väldigt snabbt så det gäller även att använda fällorna korrekt för att få bukt med problemet.

Rätt bete är A och O

Det är lätt att tro att det inte krävs mycket mer än en bra musfälla för att lyckas bli av med mössen, men så är tyvärr inte fallet. Det krävs en ordentlig placering av musfällan och ett bra lockbete.

På serier och tecknade filmer är ost det som lockar till sig möss och råttor bäst, men i verkliga livet är det främst söta och kladdiga ting som ligger i musens intresse. Att använda sig av ost kommer således bli en flopp och det är bättre att välja andra alternativ.

Det är sedan länge känt att möss dras till föda som innehåller mycket protein och fett, men även socker som tidigare nämnt. Tittar man på hur det ser ut i naturen är det istället frön och nötter som är mest uppskattade.

Exempel på bra bete

Det finns några beten som är bättre än andra och som kommer att ge dig resultat mycket snabbare. Vi rekommenderar att du använder dig av något av följande;

  • Torkat kött eller bacon
  • Kaviar
  • Godis och russin
  • Fisk
  • Specifikt framtaget lockbete för möss/råttor
  • Choklad som Japp, Dumle eller Snickers
  • Jordnötssmör
  • Salami
  • Sega råttor

Bomaterial kan vara ett lockmedel

Utöver matprodukter finns det ytterligare en sak som kan locka till sig mössen och det är inget mindre än klassiskt bomaterial. Honmöss är oftast mycket intresserade av att bygga bo och därför kan även tandtråd, isoleringsmaterial, hår eller garn vara tillräckligt för att musen ska dra sig till fällen.

Nackdelen med att använda sig av dessa alternativ är att det vanligtvis är ganska opraktiskt och svårt att placera ut betet korrekt, samt att de inte lockar mössen i lika stor omfattning.

Undvik de vanligaste misstagen

Musfällan ska vara aktiverad på rätt sätt och betet placerat så optimalt som möjligt men ett vanligt misstag är att man låter sig luras av mössen försiktighet och finurlighet. Vill det sig illa kan mössen lyckas ta betet och ändå undkomma fällan med bravur.

För att undvika det gäller det att du är sparsam på betet och att du väljer något som är kladdigt och som musen inte kan förflytta på egen hand. Just sparsamheten är en viktig faktor, eftersom betet annars kan hamna utanför fällan och förlora hela sitt syfte.

När du lägger betet på fällan är det också bra att undvika doftspår. Ha därför på dig ordentliga handskar för att minska risken för att musen skräms iväg av doften.

Vanliga frågor om Musfällor

Är möss farliga?

Möss är inte farliga för människor eller husdjur. Däremot är det många som upplever dem som obehagliga. Faran är även att mössen gnager sönder möbler eller förstör livsmedel. I värsta fall gnager de på elledningar och skapar kortslutning/brand. De kan även sprida vissa sjukdomar.

Vilken musfälla är bäst?

Alla musfällor kan döda mössen effektivt. Var däremot noga med att kontrollera om den ska användas utomhus eller inomhus. Inomhus rekommenderar vi elektriska rått- och musfällor. Detta utifrån att musen med säkerhet dödas, fällan ofta har indikationslampa samt är säker att hantera. Utomhus kan flera varianter av slagfällor och giljotinfällor användas. Vid stora problem rekommenderas istället kolsyrefällan som dödas upp till 24 möss utan att behöva skötas om däremellan.

Kan råttfälla användas för att fånga både möss och råttor?

En del musfällor är så små att råttorna inte kommer lockas in i dem. Läs på produktbeskrivningen om fällan både kan fånga möss och råttor eller om den enbart är inriktad på möss.

Vad är passande bete för musfälla?

Generellt kan livsmedel som har mycket protein och fett användas. Exempelvis är bacon och torkat kött effektivt. Det fungerar även med fisk. Ett effektivt alternativ är att använda speciellt framställt lockbete.

Finns det musfällor som kan döda flera möss utan omladdning?

Ja, inomhus kan den elektriska musfällan Viktor Multi-Kill väljas. När musen dödats roteras den bort till en tömningskammare. Via indikator kan man se när den är full. Utomhus kan kolsyrefällan användas. Möss och råttor dödas genom ett kraftigt slag mot huvudet. Därefter ramlar den ur fällan och förväntas tas av asätare och rovdjur. Se därmed till att fällan sitter där andra djur kan komma åt. På detta sätt kan den döda upp till 24 möss innan kolsyrepatronen behöver bytas.

Betyg på testguiden:

4.4/5 - (9 votes)