Faraomyror – Så blir du av med Faraomyror!

Faraomyran är en liten, gul myra som via oss människor följt med från tropiska miljöer världen över. Dess storlek samt dess förmåga att snabbt etablera sig om innetemperaturen är gynnsam, gör att faraomyran kan bli ett stort problem.
Följande går vi igenom hur man kan undvika att få med sig faromyran hem, hur den ser ut och hur man mest effektivt kan motverka angrepp.
Snabbguide: Faraomyror
- Städa: Håll extremt rent i exempelvis kök och utrymmen där lockande livsmedel kan finnas. Förvara livsmedel i tätslutande burkar och behållare.
- Fånga: Vid ett mindre angrepp, använd traditionella myrmedel.
- Motverka: Var uppmärksam om livsmedel tas med från utlandsresor då faraomyran kan följa med i förpackningar.
Kort om faraomyran
Faromyran tillhör familjen dvärgmyra. Dess naturliga livsmiljö är i tropiska länder världen över där luftfuktigheten är hög samt temperaturerna håller sig till 27 – 30 grader. I Sverige kan den endast överleva i uppvärmda lokaler. Ett bo innehåller flera drottningar och när en drottning upplever att boet börjar bli för stort, tar hon med sig några arbetarmyror och bygger ett nytt bo. Eftersom flera bon lever fredligt intill varandra, ökar antalet bon i snabb takt. I naturen är myrorna asätare, men attraheras av sötsaker samt produkter med hög proteinhalt, vilket gör att de trivs bäst i kök, restauranger, på sjukhus samt exempelvis lagerlokaler där livsmedel lagras eller hanteras. Faraomyrorna är vektorer och kan därför bidra med sjukdomar.
Utseende
Faraomyran är gulaktig/bärnstensgul med ett mörkare parti på bakkroppens spets. Arbetarmyran är endast 2 millimeter medan drottningarna kan bli 3 – 5 millimeter. Svärmande hanar och honor samt drottningar har vingar, men kan inte flyga.
Utvecklingsstadier samt livscykel
I snitt har faraomyran en utvecklingstid på 5 – 7 veckor. Drottningen lägger en äggkull på 10 – 12 ägg/gång och sammanlagt producerar hon cirka 3500 ägg under sin livstid. Larvstadiet varar 18 – 24 dygn och puppstadiet 9 – 12 dygn. En svärmande hane dör direkt efter parning och lever endast 2 – 3 veckor, drottningen lever 4 – 12 månader.
Motverka
På grund av att faraomyran kan etablera sig på så små utrymmen så som ett knivskaft, en valnöt, i en blomkruka eller liknande, att den snabbt bildar nya kolonier då varje bo har ett flertal drottningar och i samband med att den är så liten, är det ofta svårt att upptäcka myran innan den redan etablerat sig. Genom att hålla extremt rent, förvara livsmedel i tätslutande burkar och behållare kan man försvåra dess framfart. Man bör vara uppmärksam om man tar med sig livsmedel från utlandsresor då myror kan följa med i förpackningar. Upptäcks faraomyran i flerfamiljshus, bör hyresvärd/bostadsrättförening informeras.
Preventiv behandling
- Var uppmärksam om livsmedelsprodukter tas med från utlandsresor.
- Förvara livsmedel i tätslutande burkar och behållare.
- Var extra noga med städningen.