Fästing » Stora Guiden (2023)

Det är viktigt att få bort en fästing snabbt och väldigt bra att tänka framåt och göra det som krävs för att undvika fästingar. Läs mer här!

Det är högst önskvärt att undvika fästingar helt och hållet. En fästing kan bära på sjukdomar som TBE och borrelia och är därför ett skadedjur som kan klassas som farligt. Nu ska du inte få panik om du ändå har blivit biten av fästingen. Bara för att det kliar betyder det inte att du har blivit smittad av någon sjukdom.

Om du tycker om att befinna dig utomhus i skogen och där det finns högt gräs är det viktigt att du skyddar dig mot fästingbett. Det kan du göra på flera sätt. Läs vidare i denna guide för att lära dig mer om djuret som kan vara farligt men som ändå är ganska enkelt att gardera sig mot. 

Snabbguide mot Fästing

Kort om fästingen

Fästingen räknas som ett leddjur. Den ingår i samma grupp av djur som spindlar och kvalster. Fästingar kan inte flyga eller hoppa. De sitter för det mesta på grästoppar där de väntar på att ett värddjur ska komma så nära att de kan hänga på.

Där det finns tät undervegetation trivs fästingen mycket bra. Den behöver bara få i sig blod en gång per år för att överleva. Normalt sett kan fästingen leva i upp till 3 år och den blir som störst 4 mm lång.

Fästingarna som finns i Sverige kan inte se med de känner dofter. Det är så de kan upptäcka djur eller människor som närmar sig och som passar bra för deras behov av blod. När en fästing väl har klättrat ombord på din kropp kommer den att leta upp en mjuk plats på huden att bita sig fast i.

Hur vet du att det är ett fästingbett?

Många gånger sitter fästingen inte kvar på din kropp trots att den har lyckats bita. Det kan vara svårt att säga om det verkligen rör sig om ett fästingbett om det bara kliar lite och sedan går över. Om fästingen fortfarande sitter kvar och suger blod vet du med säkerhet vad det är. Då är det viktigt att du får bort den på rätt sätt.

Tänk till innan du tar bort en fästing på dig själv eller någon annan. Du vill verkligen inte att en del av djuret ska sitta kvar i kroppen. Det är inte farligt med tanke på smitta men det är klart att du inte vill ha en del av en fästing kvar i din hud!

Så tar du bort fästingen:

  • Använd en fästingborttagare eller en pincett
  • Se till att du greppar fästingen så nära dess mun som bara möjligt
  • Dra ut fästingen utan att skruva på den
  • Gör rent såret med två och vatten

Viktigt att undvika:

  • Kläm inte sönder fästingen, det kan skjuta in smittoämne i kroppen!
  • Vrid inte på fästingen då du försöker plocka bort den
  • Använd inte smör, bensin eller andra smörjande ämnen på fästingen

Tecken på att fästingen bar på smitta

Det finns tydliga symtom som uppstår om en fästing bar på borreliasmitta. Till att börja med kan detta leda till att huden rodnar. Den här rodnaden kommer att vara minst 5 cm i diameter och den sitter där fästingen bet dig.

Men rodnaden kommer inte på en gång. Den kommer att synas en till fyra veckor efter att du fick fästingbettet. Då kan du även uppleva att huden domnar och så fortsätter det att klia omkring bettet.

Ett fästingbett med borreliasmitta kan bli större. Dessutom kan färgen avta i mitten av bettet. Det gör att det ser ut lite som en ring. Om detta kommer tillsammans med symtom som trötthet, värk i kroppen och huvudvärk kan det vara så att du har smittats av borrelia.

När ska du söka vård för fästingbett?

Rekommendationen från svensk sjukvård är att vänta en vecka för att se om rodnaden lägger sig. Om den inte gör det efter en vecka och du dessutom märker andra symtom är det viktigt att du vänder dig till en vårdcentral för att vidare undersöka bettet.

Fakta om fästingar

Här är några intressanta fakta om fästingar som kan vara bra att känna till.

Det tar ett dygn – Det här tål att upprepas. Om du plockar bort fästingen på en gång är risken för att den ska ge dig någon smitta mycket liten. Därmed är det verkligen att rekommendera att se över huden noga efter vistelse i skog och mark.

Vanligast på sommaren – Fästingen vill ha det varmt och behagligt. Om det blir under 4 grader är fästingen mycket stilla. Det är på grund av detta som risken för bett är störst under sommarsäsongen men också under vår och höst.

Kan klättra från djur till människa – Om du har husdjur ska du också vara noga med att kontrollera deras päls då de har varit utomhus. En fästing kan klättra från hund och katt till människa.

Mörka kläder är bra – Mörka kläder har visat sig stöta bort fästingar. Bär alltså mörka långa byxor och stövlar när du ska ut och gå i högt gräs eller annan tät vegetation.

Vandrar många timmar – Det är vanligt att fästingar går omkring på huden i flera timmar innan den

Se fler produkter mot Fästingar

FAQ – Vanliga frågor Fästingar

Tillsammans med ormbett och getingars bett är fästingbettet bland de sommarplågor som vi oroar oss mest för. Det är viktigt att vara väl förberedd då du ska ut i naturen. På så vis kan du minska riskerna för att bli biten.

Här är några mycket viktiga frågor om fästingar som kan hjälpa dig att undvika deras bett och sjukdomar som borrelia.

Hur lång tid efter ett fästingbett kan man få borrelia?

Smittan kan komma in i kroppen omkring ett dygn efter det att fästingen biter sig fast och skickar in sitt spott för att motverka koagulering av blod. Men det kan ta flera veckor innan några symtom dyker upp. Många får inte ens några symtom trots att de smittats.

Går det att vaccinera sig mot TBE och borrelia?

Det går att vaccinera sig mot TBE men inte mot borrelia.

Vad heter borrelia på engelska?

Borrelia heter lyme disease på engelska.

Var finns det fästingar?

Det finns fästingar över hela Sverige såväl som i Europa och Asien. De trivs bäst i mörkare fuktigare miljöer med tät vegetation.

Kan man få borrelia mer än en gång?

Ja, det går att drabbas av borrelia flera gånger.

Betyg på guiden:

4.3/5 - (3 votes)