Huggorm » Stora Guiden (2023)

Om du har huggorm på tomten är det hög tid att göra det som krävs för att få en orm-fri tomt. Läs mer här!

Huggormen är liksom alla andra ormar i Sverige fridlyst. Du får inte döda huggormar som du upptäcker på din tomt men du behöver heller inte acceptera att de bor där. I och med att huggormen är farlig både för vuxna och barn är det att rekommendera att se till att tomten är orm-fri.

Men hur kan du bli av med huggorm? Därmed handlar det om att flytta på djuret och att motverka att det kommer tillbaka. Läs vidare om hur du flyttar och får huggormar att inte trivas i din trädgård!

Snabbguide mot Huggorm

Så blir du av med huggorm

Först och främst ska du veta att huggormsbett för det mesta sker när en människa försöker flytta eller döda ormen. Om du vill försöka flytta den själv måste du vara mycket noga med att göra detta på rätt sätt!

Flytta på ormen på följande vis:

  • Klä dig rätt med stövlar och kraftiga handskar
  • Se till att barn inte finns omkring dig
  • Fånga upp ormen med två krattor av plast som inte kommer att skada den
  • Lägg ormen i en hink som du kan täcka över med en påse
  • Naturvårdsverket råder dig att flytta ormen flera kilometer från din tomt för att den inte ska komma tillbaka

Du kan även flytta på ormen manuellt men då ska du vara väl medveten om hur du ska greppa den för att inte bli biten.

Inga fler huggormar tack!

När du väl har plockat bort en huggorm från din trädgård är det dags att göra tomten ointressant för andra ormar.

De främsta tipsen för en tomt som ormar inte gillar är:

  • Ta bort högar med trädgårdsavfall som kan fungera som boplatser för ormarna
  • Se till att hål i husets nedre del och grund täcks av nät
  • Klipp gräset regelbundet för att det inte ska bli långt och ormvänligt
  • Flytta komposthögen och tillfälliga lövhögar långt från huset och platser där barnen leker
  • Se till att stenmurar är täta utan platser för ormarna att krypa in i

Finns det huggorm i din trädgård?

Om du har sett en orm i trädgården är det inte säkert att det rör sig om huggorm. Hasselsnoken är ganska lik men den är också rätt så ovanlig. När barn säger att de har sett huggormen på tomten är det också viktigt att förstå att de kan beskriva det hela med god fantasi. En mask kan bli till en giftorm.

Några viktiga egenskaper hos huggormen är:

Flyr inte – En huggorm kan låta dig komma mycket nära innan den flyr. Och många gånger flyr den inte utan går istället till attack för att försvara sig.

Trekantigt huvud – En huggorm har ett huvud som är större än det som en snok har. Huvudet är dessutom trekantigt och platt. På huvudet finns det små fjäll som ger ett matt intryck.

Långsammare än en snok – En snok är snabb medan huggormen kan röra sig långsammare framåt. Den kan upplevas som lite klumpigare än en snok.

Kattögon – En huggorm har ögon med vertikalställda pupiller precis som en katt. Snokar har runda pupiller vilket får de att se helt annorlunda ut.

Avsmalnande kropp med zick-zack – Huggormens kropp är som tjockast på mitten till skillnad från en snok som har samma storlek hela vägen från huvud till svans. Huggormens zick-zack-mönster är också något som gör den lätt att identifiera.

Svart färg – Huggormen är svart och kan ha en intensivt svart färgton.

Kort om huggorm

Huggormen är den enda giftiga orm som finns i Sverige. Den är som sagt fridlyst och det betyder att du bara får flytta på ormen om du skulle hitta den på din tomt. Om det visar sig vara stört omöjligt att flytta på en huggorm får du döda den.

Den här ormen har inget egentligt intresse av människor. Bett sker när vi kommer för nära och kanske till och med trampar på ormen som kan vara väl kamouflerad i gräset. Det är sällan som någon dör av huggormsbett även om det innebär dödligt gift. Inte ens en person per år. Men var uppmärksam om att ormens gift är särskilt farligt för barn och för personer med större känslighet för giftet.

Huggormsbett är vanligast mellan vår och sen höst. 

Fakta om huggormar

Det kan också vara bra att lära sig lite mer om djuret som upplevs som hotfullt på grund av det dödliga giftet. Här är några mycket intressanta fakta om huggormar.

Inte alltid svart – Huggormen kan ha en brun färg såväl som svart. Det finns också huggormar som är gråa.

Tar andra skadedjur – Även om huggormen kan ses som ett skadedjur i sig är det också ett djur som tar andra problematiska besökare i trädgården. Huggormen äter sorkar såväl som möss.

Kan simma – En huggorm kan simma och det gör den längsmed vattenytan. Huggormen simmar mycket snabbt.

Finns i hela Sverige – Det går att hitta huggormar över hela Sverige förutom längst upp på Kalfjället.

Kan bli långa – Normalt sett är huggormar omkring en halvmeter långa. Men det har hittats exemplar som har blivit en meter långa.

Nya huggormar – Det är under hösten som nya huggormar föds. Varje hona kan föda upp till 20 ungar. Då vill du inte att denna orm ska bo på din tomt!

Se fler produkter mot huggorm >

FAQ – Vanliga frågor Huggorm

Här följer några vanliga frågor om huggormar som också kan hjälpa dig att hantera ormen som dyker upp på din tomt.

Kan huggormar bitas om man tar dem i svansen?

Ja, ormar kan klättra på sig själva. Du bör inte ta tag i svansen om du inte vill bli överraskad med ett snabbt bett! Det bästa är att plocka upp med redskap som låter dig hålla ett bra avstånd från ormen.

Får jag döda en huggorm?

Bara om du inte har något annat val. I första hand ska du flytta på den.

Skyddar långa byxor mot ormar?

Ja, långa byxor kan ge ett visst skydd mot huggormar. Men bättre är långa stövlar som är svårare för ormens gaddar att ta sig igenom.

Finns det kemiska medel mot huggorm?

Det finns inga kemiska medel som kan fungera i längden. Ormarna tycker inte om nikotin och kan fly om du lägger ut snus på tomten. Men det snuset kommer ju ganska snart att regna bort och det kan bli dyrt att hålla igång snusspridningen.

Vad gör jag om jag blir biten av en huggorm?

Håll kroppsdelen där du blev biten stilla. Lägg dig ner om du kan. Sug inte på bettet. Undvik också att klämma på det. Kontakta genast sjukhus eller vårdcentral för att få veta vad du ska göra härnäst. Det är mer akut med bett på huvud, hals eller bål såväl som när det är ett barn, gravid kvinna eller en äldre person som har blivit biten.

Betyg på guiden:

3.7/5 - (11 votes)