Malmedel » Köpguide (2023)

Alla malmedel har testats under några veckor i bostäder där man upplever problem med mal. Främst har malmedlet använts i vindsutrymmen och garderober där man har upptäckt mal eller sett spår som tyder på mal. Förutom att använda malmedel har textilier tvättats igenom samt utrymmet städats precis som rekommenderas innan fällor placeras ut.

Testerna för att hitta bästa malmedlet genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – att det är enkelt att ställa i ordning fällan samt att kassera när den är använd
  • Lockbetet – hur snabbt lockbetet drar till sig malen
  • Effektiv – hur lång tid det tar att bli av med all mal
  • Hur lång tid medlet verkar
  • Om medlet är giftfritt

Vi rekommenderar

1. MothBox® Malfälla + 2 st limark

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Mothbox-Malfalla-2
Se pris - Skadedjursbutiken.se

MothBox® Malfälla är en effektiv, giftfri feromonfälla som lockar till sig både malfjärilar, klädesmal och pälsänger. De fastnar sedan på kllisterarket i fällan. En malfälla som är aktiv i upp till 12 veckor och som rekommenderas av både Gardenhome och Öko-Test.

Mattlock fick betyget ”Mycket Bra” av den tyska konsumenttidningen Öko-Test Magazine när de testade malfällor. En tidning som har ett stort fokus på ekologiska produkter. Även i svenska tester har Mothbox fått mycket bra betyg. Detta utifrån dess enkelhet, effektivitet samt att miljövänlighet. Läs mer..

Malmedel

Malmedel är en kategori av produkter som på olika sätt håller borta mal. De malmedel som är vanligaste mot mal är rödceder och malfällor. Det bästa sättet att bekämpa och förebygga mal är att kombinera dessa medel då de minskar populationen på olika sätt.

2. Nordic Red-Cedar Rödcederolja Spray 30 ml

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Se pris - Skadedjursbutiken.se

Naturlig rödcederolja som avger en behaglig och tilltalande doft som vi människor gillar. Droppa enkelt oljan där du vill sprida väldoft i ditt hem. Genom att använda dig av rödceder som doftsättare får du en doft som är helt naturlig. Av 100% rödcederträ Juniperus Virginiana. Appliceras enkelt på trä som torkat ut.

Snabbguide: Olika malmedel

Rödceder – Så fungerar det

Rödceder finns både som rödcederolja samt i olika rödcederträ-produkter. Det som gör att insekter inte vill vara nära dessa produkter är terpenerna i rödceder. Detta utsöndras långsamt av rödcederträet varpå ett långsiktigt skydd skapas där rödceder placeras. Detta mot exempelvis mal och silverfisk.

Rödcederolja är koncentrerad och kan därmed användas för kraftigare effekt. Däremot dunstar det bort snabbare i jämförelse med träprodukterna som ger ett mer långsiktigt skydd. Har du träprodukter av rödcederträ kan dessa behandlas med rödcederolja i det fall som dess effekt minskat.

Feromonfällor – Så fungerar det

Malfällor består av ett klisterark där malarna fastnar samt lockmedel i form av feromon. Detta feromon lockar till sig hanarna som sedan fastnar på klisterarket och dör. Eftersom hanarna dör kan inte populationen växa. Fällorna minskar alltså antalet flygande malar samt dess möjlighet till att bli fler. Fällan kan däremot inte fånga mallarver (de som skadar textilier).

På förpackningarna framgår hur många veckor som fällan är aktiv och avger feromon. Därefter bör fällan bytas ut mot en ny.

Insektsspray – Så fungerar det

Till skillnad mot feromonfällor och rödceder så sker bekämpning med insektsspray med ett gift. Sprayen kan användas direkt på malen eller där malen brukar hittas. Kommer mal i kontakt med giftet så dör de inom kort.

Eftersom det är ett gift bör det inte användas i närheten av livsmedel eller på produkter som används av husdjur eller småbarn. Har det använts i garderob är det bra att vädra ordentligt innan kläderna hängs in. Passa även på att hänga in rödceder efter städning.

Bäst effekt när flera malmedel används

Bäst effekt ges om flera olika malmedel används. Detta genom att de bekämpar malen på något olika sätt.

Rödceder är avskräckande. Det kan hängas in i garderober för att minimera risken att malen lägger sina ägg där inne. Skulle detta ske kommer larverna att livnära sig på textilier vilket skapar de karaktäristiska hål som tyder på malangrepp.

Feremonfällor minskar populationen – Genom att fällorna lockar till hanarna, och dödar dem, minskas populationen och risken för förökning. Fällorna kan ställas ut på våren för att fånga in de insekter som hittat in i bostaden.

Insektsspray används för aktiv bekämpning – Börja med att städa. Spraya sedan i springor, vid socklar och lister. Detta för att bekämpa malen aktivt.

Naftalenkulor & Malkristaller– Giftiga malmedel

Förr användes ofta malkulor av ämnet naftalen. De var visserligen effektiva men var samtidigt giftiga för människor. Genom den ånga som skapades av kulorna hölls mal på avstånd. I vissa fall användes även kulorna för att döda mal.

Idag är inte naftalenkulor lagliga eftersom man upptäckt att giftet även påverkar människor. Detta både via ångan och direktkontakt. Kläderna som varit nära malkulorna hade giftet på sig.

Även malkristaller har tidigare använts men förbjudits på grund av dess gift. Ett vitt pulver som var ännu giftigare än naftalen och som till och med kunde lösa upp plast.

Frågor och svar Malmedel

Vad finns det för typer av malmedel?

Feromonfällor är ett vanligt sätt att bli av med mal. Även rödcederträ och rödcederolja kan användas som malmedel. Det finns också insektsspray men här får man tänka på att det innehåller ett gift och bör inte användas där det finns barn eller husdjur. Giftet sprayas på mal eller där de befinner sig och vid kontakt dör malen.

Hur fungerar feromonfällor som malmedel?

Malfällor i form av feromonfällor fungerar på så sätt att ett klibbigt ark lockar till sig hannarna genom lockande feromon. Malen fastnar i klistret och dör vilket innebär att mal inte kan föröka sig lika lätt. Fällorna avger feromon under ett visst antal veckor och därefter behöver de ersättas med nya.

Hur fungerar rödceder som malmedel?

Vid användning av rödceder dör inte malen utan avskräcks bara från att vistas där rödceder finns.

Hur ska man använda malmedel?

Feromonfällor och malmedel i form av röda cederträprodukter används genom att placeras ut i garderober, byrålådor eller andra utrymmen där malen finns. Rödcederolja kan strykas på lister, galgar och annat för att hålla mal borta.

Vilket malmedel är mest effektivt?

Alla malmedel är mycket effektiva men allra bäst är det att kombinera flera malmedel eftersom dessa bekämpar mal på olika sätt.

Fungerar feromonfällor även på mallarver?

Nej, för att bekämpa mallarver rekommenderas rödceder och att tvätta angripna plagg i minst 60 grader.