Malmedel » Köpguide (2021)

1. Mottlock® Malfälla

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Malfälla bäst i test
Se pris - Skadedjursbutiken.se

Mattlock malfälla är en effektiv, giftfri feromonfälla som lockar till sig både malfjärilar, klädesmal och pälsänger. De fastnar sedan på kllisterarket i fällan. En malfälla som är aktiv i upp till 12 veckor och som rekommenderas av både Gardenhome och Öko-Test.

Mattlock fick betyget ”Mycket Bra” av den tyska konsumenttidningen Öko-Test Magazine när de testade malfällor. En tidning som har ett stort fokus på ekologiska produkter. Även i svenska tester har Mottlock fått mycket bra betyg. Detta utifrån dess enkelhet, effektivitet samt att miljövänlighet. Läs mer..

Malmedel

Malmedel är en kategori av produkter som på olika sätt håller borta mal. De malmedel som är vanligaste mot mal är rödceder och malfällor. Det bästa sättet att bekämpa och förebygga mal är att kombinera dessa medel då de minskar populationen på olika sätt.

2. A Green Way® Klädesmal

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Malfälla A Green Way
Se pris - Skadedjursbutiken.se

A Green Way 2-Pack är en giftfri, luktfri i och lättanvänd klädesmalfälla. Vik upp pappfällorna och ställ dem där malar har iakttagits. Fällorna avger feromon som lockar till sig malhanarna. När de kommer i kontakt med klisterarket fastnar de och dör. En fälla är aktiv i ca 6 – 8 veckor och täcker en yta av ungefär 15 kvadratmeter.

Kom ihåg att feromonfällor enbart lockar till sig fullvuxna malfjärilar. Vid problem med mallarver, som äter på textilier, behöver plaggen tvättas och garderoben rengöras innan malfällorna placeras ut. Läs mer..

Snabbguide: Olika malmedel

Rödceder – Så fungerar det

Rödceder finns både som rödcederolja samt i olika rödcederträ-produkter. Det som gör att insekter inte vill vara nära dessa produkter är terpenerna i rödceder. Detta utsöndras långsamt av rödcederträet varpå ett långsiktigt skydd skapas där rödceder placeras. Detta mot exempelvis mal och silverfisk.

Rödcederolja är koncentrerad och kan därmed användas för kraftigare effekt. Däremot dunstar det bort snabbare i jämförelse med träprodukterna som ger ett mer långsiktigt skydd. Har du träprodukter av rödcederträ kan dessa behandlas med rödcederolja i det fall som dess effekt minskat.

Feromonfällor – Så fungerar det

Malfällor består av ett klisterark där malarna fastnar samt lockmedel i form av feromon. Detta feromon lockar till sig hanarna som sedan fastnar på klisterarket och dör. Eftersom hanarna dör kan inte populationen växa. Fällorna minskar alltså antalet flygande malar samt dess möjlighet till att bli fler. Fällan kan däremot inte fånga mallarver (de som skadar textilier).

På förpackningarna framgår hur många veckor som fällan är aktiv och avger feromon. Därefter bör fällan bytas ut mot en ny.

Insektsspray – Så fungerar det

Till skillnad mot feromonfällor och rödceder så sker bekämpning med insektsspray med ett gift. Sprayen kan användas direkt på malen eller där malen brukar hittas. Kommer mal i kontakt med giftet så dör de inom kort.

Eftersom det är ett gift bör det inte användas i närheten av livsmedel eller på produkter som används av husdjur eller småbarn. Har det använts i garderob är det bra att vädra ordentligt innan kläderna hängs in. Passa även på att hänga in rödceder efter städning.

Bäst effekt när flera malmedel används

Bäst effekt ges om flera olika malmedel används. Detta genom att de bekämpar malen på något olika sätt.

Rödceder är avskräckande. Det kan hängas in i garderober för att minimera risken att malen lägger sina ägg där inne. Skulle detta ske kommer larverna att livnära sig på textilier vilket skapar de karaktäristiska hål som tyder på malangrepp.

Feremonfällor minskar populationen – Genom att fällorna lockar till hanarna, och dödar dem, minskas populationen och risken för förökning. Fällorna kan ställas ut på våren för att fånga in de insekter som hittat in i bostaden.

Insektsspray används för aktiv bekämpning – Börja med att städa. Spraya sedan i springor, vid socklar och lister. Detta för att bekämpa malen aktivt.

Naftalenkulor & Malkristaller– Giftiga malmedel

Förr användes ofta malkulor av ämnet naftalen. De var visserligen effektiva men var samtidigt giftiga för människor. Genom den ånga som skapades av kulorna hölls mal på avstånd. I vissa fall användes även kulorna för att döda mal.

Idag är inte naftalenkulor lagliga eftersom man upptäckt att giftet även påverkar människor. Detta både via ångan och direktkontakt. Kläderna som varit nära malkulorna hade giftet på sig.

Även malkristaller har tidigare använts men förbjudits på grund av dess gift. Ett vitt pulver som var ännu giftigare än naftalen och som till och med kunde lösa upp plast.

Betyg på testguiden: