Mullvad » Stora Guiden (2023)

Mullvadar kan ställa till det ordentligt i trädgården och här kan du läsa mer om vad du kan göra om du har problem med mullvad i din trädgård.

Hur ska du bli av med mullvaden i trädgården? Det finns flera sätt att lyckas med detta och det viktigaste är att du slår slag i saken så snart som du kan konstatera att det rör sig om detta skadedjur. Här är en guide som hjälper dig att hitta rätt väg till en mullvadsfri trädgård!

Snabbguide mot Mullvad

Så blir du av med mullvaden

Det finns flera metoder för att få bort mullvad från trädgården. Till att börja med ska du alltid hålla koll på om det dyker upp hål. Räkna inte med att se ett levande exemplar.

Snällare utdrivningsmetoder är:

  • Oljud – Mullvadar tycker inte om oljud. Lägg en flaska av glas i hålet. Det här kommer att skapa ett vinande ljud som mullvaden inte vill ha. Flaskor över armeringsjärn kan ge samma effekt.
  • Skarp lukt – Kattsand kan användas då den skarpa katturinlukten stör mullvaden som har ett mycket känsligt luktsinne. Du kan också använda dig av vitlök, sur mjölk, mynta, lök, vitlök och hår från hundar. Stick ner det som luktar starkt i hålen och fortsätt behandla tills mullvaden har gett sig av.
  • Vibrationer – Mullvaden kommer heller inte att tycka om när det vibrerar i marken. Du kan klippa gräset för att få till vibrationerna. Andra trädgårdsverktyg kan ge liknande effekt.

Produkter som får bort mullvaden

Det finns produkter som är särskilt till för att få mullvaden att ge sig av. Du kan till exempel köpa mullvadsskrämmor eller vindsnurror som är till för att ge ljuden som djuret inte gillar. Det här kan fungera men inte alltid. Många gånger är det tyvärr så att man måste döda mullvaden för att trädgården ska överleva.

Fällor för mullvadar

Mullvadsfällor ska vara godkända av Naturvårdsverket. Det går att köpa en variant som omedelbart dödar djuret vilket kan ses som det bästa alternativet om du vill undvika djurplågeri med en förlängd dödsprocess i fällan. Det är få fällor som kommer att resultera i en levande fångad mullvad och därmed kan det vara av intresse att välja en mullvadsfälla som både fångar och dödar snabbt.

Fällorna som bara är gjorda för att fånga ska man vittja varje halvtimme. Få har tid med detta vilket resulterar i onödigt lidande och ett djur som ändå till sist dör i fällan.

Kort om mullvaden

Mullvaden finns över hela Europa men det är inte samma sort som lever rövare i södra Sveriges trädgårdar. I Sverige finns mullvaden från Skåne och hela vägen upp till våra stora insjöar Vänern och Vättern.

Mullvaden trivs bra i trädgårdar där det är lätt att gräva i partier med gräs. Djuret förekommer också i skogsmarker och i jordbruksmark som möjliggör mullvadens behov av att skapa hålor och gångar.

En mullvad kan gräva gångar i flera nivåer. Varje gång är omkring 5 cm bred och 4 cm hög. Djuret trivs bäst i jord som har gott om näring. Det leder ofta till att gångar grävs lite längre upp. De kan till och med synas som fåror. Men mullvaden kan också skapa gångsystem på ner till 1 meters djup.

En mullvadsgång kan vara upp till 200 meter lång och djuret kan skapa system på ytor som är större än 1000 kvm. Det betyder att mullvaden kan vara igång över tomtgränser och därmed kan det krävas en gemensam insats för att få bort djuret.

Hur vet du att det är mullvad i trädgården?

Det är en viktig fråga som du alltid ska börja med innan du startar krig mot ett djur som du inte ens har sett. Det är sällan så att du kommer att se mullvaden på tomten. Men om du skulle upptäcka ett djur med svart päls och så ljusa grävskovlar på frambenen är det antagligen en mullvad. Den har också en nos som har ljus röd färg. Många hål i trädgården är ett gott tecken men det kan också vara tal om sork.

Det finns ett säkert tecken på mullvad i trädgården och det är:

Jordhögar

När du börjar se jordhögar på gräsmattan och på andra ytor med gräs på tomten är mullvaden en trolig anledning. Mullvaden kommer igång på allvar mot hösten och det är också då som du kan börja se färska jordhögar över tomten.

Jordhögarna är tecken på att mullvaden har grävt långa system av gångar under markytan. Det här är ett stort problem och du bör göra något åt saken så snart som du ser detta tydliga tecken om mullvad.

Fakta om mullvadar

Det finns en massa spännande fakta om mullvadar som kan vara bra att veta om när du försöker få en mullvad att lämna jorden på din tomt.

Olika typer av mullvadsgångar – Mullvadar skapar system med djupare gångar som är permanenta och så ytligare system som kan ligga några centimeter under jorden. De ytliga gångarna är tillfälliga och de är till för att komma åt mat som mask.

En snabb grävare – Mullvaden kan få till sex högar per dygn. Men många högar är inte samma sak som många mullvadar.

Ensam är bäst – Mullvaden är inte så förtjust i släkten. Det betyder att det antagligen bara är en mullvad som härjar på din tomt. Men tänk på att det då den har gett sig av kan komma en ny mullvad som fortsätter jobbet där den första slutade det.

Våt jord gillas – Mullvadar vill ha våt jord som är full av näring men det ska inte vara för vått. En del väljer till exempel att hälla på en massa vatten i hålen som finns på tomten för att på så vis dränka djuret. Fet jord kan leda till att det blir många mullvadar snabbt och de kommer då att sprida sig vidare i grannskapet.

Jobbar dygnet runt – Mullvaden jobbar i fyra timmar och sover sedan fyra timmar. Den är igång dygnet runt men mest under hösten. På sommaren kan den fortfarande gräva men då det finns mindre föda under denna tid på året är mullvaden då lugnare.

Se fler produkter mot Mullvad

FAQ – Vanliga frågor Mullvad

Hur vet du om det är mullvad eller sork i trädgården?

Du kan öppna en av högarna som finns i trädgården och sedan hålla koll på den under sex timmars tid. Om den är igentäppt efter 6 timmar är det fråga om sork hellre än mullvad. Det kan också vara bra att veta att mullvadarna sällan är så aktiva då det är kallt. Det är sorkar. De tuggar på i alla väder och vind!

Vi har testat allt men inget fungerar, vad ska vi göra åt mullvaden?

När inget fungerar är det dags att boka in en mullvadsexpert som gör jobbet åt dig.

Är det tillåtet att döda mullvadar?

I Sverige är mullvaden inte fridlyst som i Tyskland så du får döda den.

Betyg på guiden:

4.3/5 - (3 votes)