Rådjur » Stora Guiden (2023)

Rådjur som äter i dina odlingar är ett problem. Här kan du läsa mer om hur du kan få bort rådjur från trädgården och odlingarna!

Den som aldrig har haft problem med rådjur i sin trädgård kan ha svårt att förstå varför det här är irriterande. Om du känner att du har fått nog ska du veta att lösningen inte alls behöver vara komplicerad. Du behöver inte skada rådjur för att de ska hålla sig borta från din tomt. Läs vidare i denna guide för att hitta metoden som kommer att fungera bäst för dig.

Snabbguide mot Rådjur

radjur

Få bort rådjur från trädgården

Om det dyker upp rådjur i trädgården beror det med säkerhet på att det finns gott att äta i den. Du har planteringar med godis för rådjuren och det vill du fortsätta ha. Nu gäller det att göra det omöjligt för rådjuren att ta sig till dina odlingar.

Vi börjar med att se på fysiska hinder som du kan sätta upp i och omkring din tomt.

Plank och stängsel – Du kan omge din tomt med stängsel eller plank. Men det gäller att dessa är så pass höga att rådjuret inte hoppar över. Räkna med omkring 1,8 meter högt för att vara på den säkra sidan.

Det finns fördelar med plank som man inte kan se igenom. Rådjur tycker nämligen inte om att hoppa över hinder som de inte ser över. Men det kan vara enklare att sätta upp stängsel och dessa fungerar också effektivt mot rådjuret.

Stängsel med ström – Elnät är också populära fysiska hinder mot rådjur. De ska ha flera trådar som är strömförande och som därmed skrämmer bort djuren. Elnät kommer inte att skada rådjur och de är heller inte farliga för människor.

Punktinhägnader – Det går också att placera nät omkring de planteringar som drabbas av rådjuren. Om du nätar in en mindre plantage med vanligt hönsnät kan det fungera mycket bra. Rådjur gillar inte att hoppa över nät som omringar mycket små ytor. Då behövs det inte ett högt nät för att avskräcka rådjuren. Det är också en anledning till att det här kan vara mycket effektivt.

Nätburar – Det går också att lägga ut burar över plantage. Dessa gör det omöjligt för rådjuren att äta av det som har planterats och då ger de sig av på grund av bristen på tillgänglig mat.

Gnagskydd – Du kan också skydda dina träd med gnagskydd. Det här är något som ofta missas när trädgården ska skyddas mot rådjuren. Men gnagskyddet är faktiskt riktigt effektivt.

Kort om rådjur

Rådjuret är vårt minsta hjortdjur som finns i Syd- och Mellansverige. Även om rådjuret är vackert att se på är det ofta anledning till irritation. Det skadar skog genom att äta upp unga plantor och kan ställa upp och ner på en vanlig villaträdgård. I trafiken är rådjuren heller inte särskilt populära av förklarliga skäl.

En del ser inte det gracila djuret som ett skadedjur och det beror antagligen på att de inte har mött det i trädgården eller trafiken. På sommaren har rådjuret en rödbrun päls men på vintern byts den till en gråbrun päls. Baktill finns det ett område med vit päls som kallas för akterspegeln.

Ett normalbyggt rådjur kan ha en mankhöjd på omkring 70 cm och en lika lång kropp. Det väger upp till 30 kg och kan hoppa över hinder på 1,5 meters höjd. Hannen kallas för bock och känns igen med horn. Honan kallas för get och ungarna för kid eller killingar.

Skrämma bort rådjur från tomten

Det är en sak att placera ut fysiska hinder och visst kan det här fungera väldigt bra. Men när de fysiska hindren inte räcker kan det vara dags att skrämma bort Bambi och hans vänner. Det kan du göra med olika metoder.

Här är exempel på sådant som skrämmer bort rådjur som kommer nära din trädgård:

  • Lukter – Rådjur tycker inte om lukten av blodmjöl och ammoniak. Blanda 1 kg blodmjöl med 1,5 dl ammoniak och sätt ut oasiskuber med detta på blompinnar i rabatterna. Det här är ett ständigt pågående arbete. Du måste doppa igen varannan vecka för att lukten ska finnas kvar.
    Det kan vara lättare att sprida ut peppar på växterna. Eller att vattna med vitlöksvatten. Du kan också blanda urin med vatten och vattna i trädgården med. Det här är lukter som rådjuren inte står ut med!
  • Reflexer – Du kan också hänga upp vita pappbitar eller reflexer omkring trädgården. När dessa skickar ljusreflexer kommer rådjuren helt naturligt att vilja hålla sig undan. De skräms av reflexerna.
  • Ljud – Det finns också rådjursskrämmor som är elektriska och som avger ljud som rådjuren kan höra. Vi människor störs inte av dessa ljud som enbart drar igång då rådjuren rör sig vid en rörelsedetektor som sätts ut i trädgården.
  • Vatten – Det går också att sätta ut rådjursskrämmor som sprutar vatten. De drar igång precis som ljudskrämmorna med hjälp av rörelsedetektorer.

Du kan också välja att odla växter som rådjur faktiskt inte tycker om. Det är fint med tulpaner och rosor men det här är deras favoritmat. Se närmre på sorter som är kända för att inte gillas av rådjuren och fundera på om du skulle kunna välja dessa istället.

Fakta om rådjur

Här är några mycket spännande fakta om rådjur.

Fick bara jagas av kungliga – Under 1700-talet var det bara kungliga och adliga som fick jaga rådjur i Sverige. 1789 upphävde Gustav III lagen och gav fri jakt på rådjur till de som hade egen skatte mark.

Idisslare – Rådjuret är en idisslare som stöter upp födan och tuggar den igen precis som kor gör.

Inga framtänder upptill – Rådjur har inga tänder framtill i överkäken. Det är därför som det ser ut som att rådjuret sliter bort plantor och växter i din trädgård.

Blir inte så gammalt – I Sverige blir rådjur sällan äldre än 12 år. Det här hänger ihop med tänderna som med åldern gör det svårt för djuren att få i sig föda.

Se fler produkter mot Rådjur

FAQ – Vanliga frågor Rådjur

Här är några mycket vanliga frågor om rådjur och svaren som kan hjälpa dig i kampen mot rådjuren i din trädgård.

När är det rådjursjakt?

I Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län mellan 1: a oktober och 31: a december. Från 1: a oktober till 31: a januari i resten av Sverige. Hannar med horn kan jagas överallt från 16:e augusti till 30:e september.

Vad är rådjursögon?

Stora runda ögon med långa ögonfransar.

Hur vet man könet på rådjuret?

Bocken har en hårtofs vid sitt könsorgan under buken. Honan har en fem centimeter brungul hårpensel som sitter i framkanten av den vita akterspegeln.

Vad kan man mata rådjur med?

Om du vill mata rådjuren kan du ge dem spannmål, frukt, grönsaker, hö och ensilage.

Betyg på guiden:

4.6/5 - (5 votes)