Sork – Så blir du av med sork!

sork

Om du har fått sork i trädgården gäller det att agera snabbt! Här kan du läsa mer om hur du blir av med sork i trädgården.

Sorkar älskar att mumsa på växter och växtdelar. Det är det som får djuret att ta sig till våra trädgårdar där det finns gott om mat. Men du vill ju inte har stora system av sorkgångar i din trädgård. Därför är det viktigt att du vidtar förebyggande åtgärder såväl som praktiska metoder för att bli av med sork.

Här ska vi se lite närmre på hur du kan få bort sorkar från din trädgård. Det handlar både om att göra förebyggande saker och om att faktiskt plocka bort levande exemplar som finns under marken just nu. Om du jobbar på rätt sätt kan du ganska snart ha en sork-fri trädgård!

Vi rekommenderar

Kort om sorken

Sorken är ganska vanlig i Sverige och det finns olika typer av sork. Vanliga varianter är ängssork, åkersork och vattensork. Normalt sett är sorkarna omkring 15–17 cm långa men vattensorkar kan bli större än så.

Sorken ser lite ut som en råtta med hårig svans och en knubbig kropp. Det här djuret kan föröka sig flera gånger per år. Varje kull består av omkring 5 ungar. Det kan alltså gå snabbt när en sork väl har etablerat sig på din tomt!

Är det sork i din trädgård?

Det finns flera tecken som skvallrar om att du har fått sork i din trädgård. Ett tydligt tecken är när det dyker upp hål i gräsmattan och även jordhögar på olika platser i trädgården. Det händer att sorkar börjar tugga på trädgårdsmöbler och slangar som ligger utomhus.

Håll utkik efter:

Gångar – Hålen som går till gångar brukar finnas mitt på gräsmattor och inte alldeles intill hus som då det rör sig om råttor och möss. Ta också en titt på hur djupa gångarna är. Sorkarna lägger sina gångar i rot-nivå.

Jordhögarna – Höjden på jordhögarna visar dig också om det är sork eller mullvad. Mullvadens jordhögar är mycket högre och kan ha en spetsig form. Dessutom lägger sorken sin jordhög bredvid hålet och inte över det som mullvaden gör.

Råttliknande djur – Det är inte troligt att du kommer att få se en sork. Men om du har katt och den lyckas fånga en ska du undersöka om det är en råtta eller en sork innan du bestämmer dig för vad du ska göra härnäst.

Förebygg mot sorkar i trädgården

Det allra bästa är om du kan jobba på ett förebyggande sätt i din trädgård. Då slipper du förhoppningsvis få sork i den.

Du bör:

  • Hålla gräset kort – Använd eventuellt en robotgräsklippare för de tillfällen då du är på semester. Sorkar är också rädda för trädgårdsmaskiner som gräsklippare.
  • Spill inte frön i trädgården – Sorken tycker om att äta frön. Undvik att få fågelmat spridd på gräsmattan.
  • Plantera sådant som sorken inte tycker om – Lök, persilja, vitlök, klocklilja och andra växter har en avskräckande effekt på sorkar. Fokusera på dessa i dina rabatter!
  • Skaffa katt – En katt fungerar förebyggande mot sorkar eftersom de skräms av detta husdjur.
  • Få bort ingångar till ditt hem – Det är alltid att rekommendera att täta sprickor och springor som kan göra det enkelt för skadedjur som sorken att ta sig in i huset.
  • Gräv ner sork-nät – Om du kan gräva ner sork-nät på en meters djup i marken kan det vara en stor hjälp. Om du hör från grannar att de har fått sork i trädgården kan det här vara väldigt smart att göra i förebyggande syfte. Passa på då du anlägger en gräsmatta.

Sorkfällor och praktiska metoder för att få bort sork

När du vet att du har sork i trädgården räcker det inte med förebyggande arbete. Då måste du fånga in sorkarna och flytta dem från din tomt. Eller använda metoder som skrämmer bort sorken på ett effektivt sätt.

Sorkfällor

Det går att sätta ner sorkfällor i hålen. Dessa kommer att fånga in sorkar och även driva dem som inte dör i fällorna på flykten. Se bara till att du använder sorkfällan på rätt sätt för att den ska vara effektiv. Det finns sorkfällor som dödar sork och andra som bara lockar in den med bete så att du kan flytta på djuret.

Dofter mot sorken

Du kan också köpa doftämnen att sprida i trädgården. Det går bland annat att använda vitlöksolja. Den är både miljövänlig och mild mot sorken som helt enkelt ger sig av för att det luktar så illa.

Ljud och vibrationer

 

Du kan också använda snurror och elektroniska sorkskrämmor som avger ljudvågor som sorken inte tycker om. Oljud och vibrationer kan fungera mycket bra men du måste ge denna metod minst någon vecka för att se effekten av den.

Frågor och svar om sork

Här är några viktiga frågor om sork med svar som kan hjälpa dig att hantera ditt sorkproblem på rätt sätt.

Är sorkar farliga för barn?

Barn ska inte hantera sorkar. Sorken kan sprida sorkfeber som kan vara farligt för människor.

Vad äter sorken?

Sorken äter mestadels växter och är intresserad av blad och gräs samt rötter, nötter, rotfrukter och frön.

Kan sorkar ta sig in i hus?

Det händer men är ganska ovanligt. Sorken är mest intresserad av den föda som finns utomhus omkring ditt hem.

Fakta om sork

Här är några spännande fakta om sorken.

Inga öron – Det kan framstå som att sorken inte har några öron eftersom de göms i pälsen. Men sorken har god hörsel och kan skrämmas iväg med ljud som den uppfattar som obehagliga.

Olika många tår – Sorken kan ha fyra eller fem tår på framfötterna men den har fem tår på bakfötterna.

Stora kolonier – Sorken bygger upp på kolonier där det kan finnas upp till 300 olika sorkar.

En bra simmare – Sorken kan simma flera hundra meter över vattenytan och kan dyka och simma omkring 15 meter under vattnet.

Svår att fånga – Om du får syn på en sork kan det gå snabbt. Den kan springa nära 10 km/timme.

Sorkfeber – Människor kan drabbas av sorkfeber som ger både feber och värk i kroppen. Njurarna kan också skadas av denna sjukdom som sprids via sorkens avföring och urin. Se till att skydda dina händer med handskar om du hanterar sork i din trädgård. Det kan också vara klokt att använda munskydd om du krattar löv där sorkar har hållit till. per garderob.

Se fler sorkprodukter