Spindlar » Stora Guiden (2023)

spindel

Det är klart att du inte behöver ha spindlar i ditt hem. Läs vidare för att få veta mer om hur du kan bli av med spindlar!

Spindeln är ett djur som väldigt många har fobi för. Även i Sverige där det inte finns några dödsfarliga spindlar. Även om du inte upplever ett starkt obehag av att tänka på och se spindlar är det fullkomligt naturligt att du inte vill ha dem i ditt hem.

Om du ofta ser spindlar i din bostad finns det ganska enkla knep att ta till för att de ska ge sig av. Det här kan vara viktigt då det kanske finns barn i hemmet som känner ett starkt obehag då de ser spindlar krypa över väggar och i tak. Här ska vi se på olika metoder för att få bort spindlar för gott.

Snabbguide mot Spindlar

Bli av med spindlar på ett effektivt sätt

För att bli av med spindlar kan du göra flera saker samtidigt. Här är de viktigaste sakerna som du bör göra för att spindlarna ska lämna ditt hem.

Städa ordentligt – Håll det rent och torrt. Det är en metod som fungerar mot många olika typer av skadedjur som till exempel bananflugor och kackerlackor. Dammsug noga så att du får upp spindeläggen och därmed motverkar att det blir nya spindlar inom kort.

Mota bort med eteriska oljor – Spindlar tycker inte om förekomsten av citron, rödcederolja (också bra mot mal), pepparmint och vinäger. Det går att blanda eterisk olja med vatten i en sprayflaska och spraya där spindlarna håller till.

Ljud som avskräcker – Det går också att använda oljud för att få bort spindlar med vibrationer. Du kan välja ljudskrämmor som är särskilt till för spindeln.

Klisterfällor för spindlar – Precis som med flugor går det också att lägga ut klisterfilm där spindlarna finns. Då fastnar dem i denna och du kan plocka bort.

Insektsspray mot myror – Om du har spray mot myror hemma kan du använda den mot spindlar på precis samma sätt.

Kort om spindlar

Det finns omkring 1000 spindelarter i Sverige och de är inte farliga för människor. Även om spindeln utsöndrar ett gift då den bits är detta ingen orsak till oro för svenskar. Giftet kan inte skada oss utan som mest leda till att huden får en rodnad.

De vanligaste spindlarna i Sverige är:

 • Stor och liten husspindel
 • Fettspindel
 • Brunspindel
 • Hoppspindel
 • Mörkrumsspindel
 • Vargspindel
 • Harlekinspindel
 • Lockespindel

Ingen av dessa spindlar är farlig för människan. De allra flesta sorterna kan inte ens bita sig igenom vår hud. I och med att spindeln finns naturligt omkring våra hem, och ibland sedan länge i våra hus, är det mycket vanligt att vi ser dem.

Husspindeln kan bli upp till 10 mm lång. Den är brun och har också ett sick-sack-mönster på ryggen. Den här spindeln är vanligt förekommande i källare, på vindar såväl som i ladugårdar. Den kan leva i flera år. Viktigt att tänka på är att spindlar faktiskt kan vara mycket nyttiga då de fångar andra skadedjur som du inte vill ha i din bostad.

Hur kom spindeln in i ditt hem?

När vi vill få ut ett skadedjur från våra hem är en relevant fråga hur djuret kom in. Ibland finns spindlarna sedan länge naturligt i ditt hem. De bor kanske på vinden eller i källaren. Spindlar kan också komma in utifrån.

Det första du bör göra när du vill bli av med spindlar är att identifiera var de kommer från. Då blir det mycket lättare att behandla med olika metoder. Är det så enkelt att det finns en spricka vid ett fönster kan du ju ganska snabbt täta till den varpå spindlarna inte längre kan ta sig in.

Tecken på spindlar är:

 • Spindelnät
 • Platser i källare eller våtutrymmen där det finns sprickor
 • Ägg från spindlar som ligger i en kokong av silke

Fakta om spindlar

Här är några intressanta fakta om spindlar som kan vara bra att veta om när du funderar på hur du ska bli av med dem.

Lockas till ljus – Spindlar i likhet med många andra insekter lockas till ljus. Det kan vara klokt att minska på utomhusbelysning alldeles invid huset och att dra för gardiner på kvällen. Det minskar risken för att spindeln kommer in i ditt hem på grund av ljuset.

Spindelfobi – Heter också arachnofobi och är mycket vanligt. Det sägs att mer än var tjugonde svensk lider av denna fobi. Du är inte ensam!

Inget luktsinne – En spindel har inget luktsinne. Det är alltså inte lukten av citron, pepparmint och mer som den inte gillar.

Kangeroer – Det kanske låter som en version av det engelska ordet kangeroo men kangeroer är ordet som används för spindlar i norra Sverige.

Känner av vibrationer – Spindlar läser av vibrationer i underlaget för att ta reda på vad som händer i närheten.

Se fler produkter mot spindlar!

FAQ – Vanliga frågor Spindlar

Är spindlar rädda för katter?

Ja, katter fungerar mycket bra mot spindlar för de jagar efter dem. En katt i hemmet kan vara ett effektivt redskap mot spindlar och andra skadedjur som finns i trädgården.

Vad är spindelnät gjorda av?

Spindlar spinner tunna silkestrådar som blir deras nät där de fångar andra insekter att äta. Det är viktigt att få bort spindelnät då du vill få bort spindlarna.

Är svenska spindlar giftiga?

Alla spindlar är giftiga och de använder giftet för att döda sina byten och försvara sig. Det är inte till för människor men kan riktas mot oss om vi kommer i vägen.

Vad gör spindlar för nytta?

Spindlar är faktiskt nyttodjur. De håller rent och äter insekter som vi ser som skadedjur. Det är människors upplevda obehag av spindlar som leder till att vi inte vill ha dem i vår närhet.

Är svenska spindlar farliga?

De är farliga för insekter som de jagar. Men för människor är de inte det!

Betyg på guiden:

4.5/5 - (4 votes)