Myggmedel » Bäst i Test (2022)

1. Bästa: Smidge® Mygg & Insektsmedel 75 ml

Smidge® Mygg & Insektsmedel 75 ml
Till Produkten

2. Mellan: MyggA Original Spray 75 ml

mygga-original-spray-75ml
Till Produkten

3. Premium: US622 Myggspray 60 ml

US622 Myggspray 60 ml

4. Special: MyggA Roll on

MyggA Roll on
Till Produkten
Upload Image...

Funktion och användning – Myggmedel

  • Ska vara godkänt av kemikalieinspektionen

Samtliga myggmedel som säljs via vår butik är godkända av kemikalieinspektionen. Det förekommer däremot regelbundet att olika medel säljs på den svenska marknaden utan att detta tillstånd finns. Vår rekommendation är att enbart köpa kända märken!

  1. Se upp med åldersgränsen!

Beroende på innehåll finns det åldersbegränsning på de flesta myggmedel. En del har gränsen på 3 år medan andra har 12/13-årsgräns. De med hög åldersgräns har ofta hög grad av DEET. 

Det finns även medel som kan användas för barn under 3 år. Bland dessa finns exempelvis märket Noskito.  

  1. Enbart oskyddad hud

Myggmedel är en slags bekämpningsmedel och är inte tänkt att användas för att smörja in hela kroppen utan enbart oskyddad hud. Önskas skydd för barnen när de leker på stranden är en T-shirt eller UV-badkläder en grund. 

  • Undvik ögon och läppar

 Undvik att applicera myggmedel på, eller nära, ögon och läppar. Det gäller särskilt på barn som lättare kan råka få i sig medlet.

Myggmedel med eller utan DEET

DEET är det bekämpningsmedel som främst används för att hålla myggen på avstånd. De starkaste produkterna har kring 20 %-vikt DEET, exempelvis MyggA Stick vilket ger en åldersgräns på 13 år. Märkets myggspray har däremot bara 9,5%-vikt och kan därmed användas på barn över 2 år. 

Då DEET är ett kraftfullt bekämpningsmedel ska det användas begränsat eftersom det både kan vara skadligt (vid överanvändning) för människor och miljö. 

Sjö&Hav har DEET-fritt myggmedel. Ett myggmedel som fått gott betyg i flera tester och som innehåller ekocertifierad citroneukalyptus. 

FAQ

Finns det myggmedel för småbarn?

Ja, ett par producenter har tagit fram effektiva myggmedel som kan användas av barn under tre år. Men komplettera gärna med myggnät och andra skyddande produkter. 

Finns det miljövänliga alternativ?

Sjö&Hav har ett sortiment av mygg- och fästingmedel som är helt växtbaserade. Därmed är de helt fria från DEET och helt nedbrytbart. Aftonbladet har gett märket 5/5 av betyg!

Fungerar myggarmband eller app lika bra som myggmedel?

Råd & Rön anger att du kan förvänta dig ”noll skydd med app eller armband”. Deras tester visade att myggmedel gav en bevisad effekt – medan appar och armband inte gav det. 

Går det att använda myggmedel och solskyddsmedel samtidigt?

Ja, i detta fall ska solskyddsmedlet först appliceras och därefter myggmedlet. Efter bad behöver nytt medel appliceras.

Betyg på testguiden:

4/5 - (6 votes)