Myggmedel » Bäst i Test (2023)

Sommartid är det underbara dagar med sol och utomhusaktiviteter, men det finns en plåga som kan göra dessa stunder mindre njutbara – myggor. Dessa irriterande små insekter kan förvandla en trevlig utomhusupplevelse till en kliande mardröm. Med rätt myggmedel kan du skydda dig och din familj från myggen och njuta av sommaren till fullo.

1. Bästa: Smidge® Mygg & Insektsmedel 75 ml

Smidge® Mygg & Insektsmedel 75 ml
Se pris

2. Mellan: MyggA Original Spray 75 ml

mygga-original-spray-75ml
Se pris

3. Premium: US622 Myggspray 60 ml

US622 Myggspray 60 ml
Se pris

4. Special: MyggA Roll on

MyggA Roll on
Se pris

Myggmedel med eller utan DEET

DEET är det bekämpningsmedel som främst används för att hålla myggen på avstånd. De starkaste produkterna har kring 20 %-vikt DEET, exempelvis MyggA Stick vilket ger en åldersgräns på 13 år. Märkets myggspray har däremot bara 9,5%-vikt och kan därmed användas på barn över 2 år. 

Då DEET är kraftigt ska det användas begränsat eftersom det kan vara skadligt (vid överanvändning) för människor och miljö. 

Sjö&Hav har DEET-fritt myggmedel. Ett myggmedel som fått gott betyg i flera tester och som innehåller ekocertifierad citroneukalyptus. 

FAQ

Finns det myggmedel för småbarn?

Ja, ett par producenter har tagit fram effektiva myggmedel som kan användas av barn under tre år. Men komplettera gärna med myggnät och andra skyddande produkter. 

Finns det miljövänliga alternativ?

Sjö&Hav har ett sortiment av mygg- och fästingmedel som är helt växtbaserade. Därmed är de helt fria från DEET och helt nedbrytbart. Aftonbladet har gett märket 5/5 av betyg!

Fungerar myggarmband eller app lika bra som myggmedel?

Råd & Rön anger att du kan förvänta dig ”noll skydd med app eller armband”. Deras tester visade att myggmedel gav en bevisad effekt – medan appar och armband inte gav det. 

Går det att använda myggmedel och solskyddsmedel samtidigt?

Ja, i detta fall ska solskyddsmedlet först appliceras och därefter myggmedlet. Efter bad behöver nytt medel appliceras.

Betyg på artikeln:

4/5 - (6 votes)