🥇 Bästa Myggmedlet (2020)

1. Bästa: Smidge® Mygg & Insektsmedel 75 ml

Smidge® Mygg & Insektsmedel 75 ml
Till Produkten

2. Mellan: MyggA Original Spray 75 ml

mygga-original-spray-75ml
Till Produkten

3. Premium: US622 Myggspray 60 ml

US622 Myggspray 60 ml

4. Special: MyggA Roll on

MyggA Roll on
Till Produkten
Upload Image...

Funktion och användning – Myggmedel

 • Ska vara godkänt av kemikalieinspektionen

Samtliga myggmedel som säljs via vår butik är godkända av kemikalieinspektionen. Det förekommer däremot regelbundet att olika medel säljs på den svenska marknaden utan att detta tillstånd finns. Vår rekommendation är att enbart köpa kända märken!

 1. Se upp med åldersgränsen!

Beroende på innehåll finns det åldersbegränsning på de flesta myggmedel. En del har gränsen på 3 år medan andra har 12/13-årsgräns. De med hög åldersgräns har ofta hög grad av DEET. 

Det finns även medel som kan användas för barn under 3 år. Bland dessa finns exempelvis märket Noskito.  

 1. Enbart oskyddad hud

Myggmedel är en slags bekämpningsmedel och är inte tänkt att användas för att smörja in hela kroppen utan enbart oskyddad hud. Önskas skydd för barnen när de leker på stranden är en T-shirt eller UV-badkläder en grund. 

 • Undvik ögon och läppar

 Undvik att applicera myggmedel på, eller nära, ögon och läppar. Det gäller särskilt på barn som lättare kan råka få i sig medlet.

Myggmedel med eller utan DEET

DEET är det bekämpningsmedel som främst används för att hålla myggen på avstånd. De starkaste produkterna har kring 20 %-vikt DEET, exempelvis MyggA Stick vilket ger en åldersgräns på 13 år. Märkets myggspray har däremot bara 9,5%-vikt och kan därmed användas på barn över 2 år. 

Då DEET är ett kraftfullt bekämpningsmedel ska det användas begränsat eftersom det både kan vara skadligt (vid överanvändning) för människor och miljö. 

Sjö&Hav har DEET-fritt myggmedel. Ett myggmedel som fått gott betyg i flera tester och som innehåller ekocertifierad citroneukalyptus. 

FAQ

Finns det myggmedel för småbarn?

Ja, ett par producenter har tagit fram effektiva myggmedel som kan användas av barn under tre år. Men komplettera gärna med myggnät och andra skyddande produkter. 

Finns det miljövänliga alternativ?

Sjö&Hav har ett sortiment av mygg- och fästingmedel som är helt växtbaserade. Därmed är de helt fria från DEET och helt nedbrytbart. Aftonbladet har gett märket 5/5 av betyg!

Fungerar myggarmband eller app lika bra som myggmedel?

Råd & Rön anger att du kan förvänta dig ”noll skydd med app eller armband”. Deras tester visade att myggmedel gav en bevisad effekt – medan appar och armband inte gav det. 

Går det att använda myggmedel och solskyddsmedel samtidigt?

Ja, i detta fall ska solskyddsmedlet först appliceras och därefter myggmedlet. Efter bad behöver nytt medel appliceras.

Betyg på testguiden:

Vertikalskärare

…🥇 Bästa X (2020) MALL

1. Bästa: Wolf-Garten VA 378 E

Wolf-Garten VA 378 E
Click me!

Text

2. Mellan: Bosch AVR 1100

Bosch AVR 1100
Click me!

Text

3. Premium: MTD Optima 38VO

MTD Optima 38VO
Click me!

Text

Upload Image...

Text

Betyg på testguiden:

Vertikalskärare

🥇 Bästa Vertikalskärare (2020)

1. Bästa: Wolf-Garten VA 378 E

Wolf-Garten VA 378 E

Med Wolf-Garten VA 378 E får du en vals för att skära och lufta gräsmattan och en för att riva mossa. Det här är en elektrisk vertikalskärare med god kraft. Maskinen har en uppsamlare med gott om rum. Den fungerar både för rötter och annat som kommer upp vid beskärning och för mossan som rivs upp med mossrivningsvalsen.

Ergonomin är god med ett handtag som är mjukt och bekvämt att hålla i. Det är utformat för att motverka vibrationer och stötar. Det är verkligen något som kan behövas om du ska jobba på en större tomt. Hjulen är kullagrade och rullar bra på det ojämna gräset.

Mindre viktigt men också något att nämna är de fina färgerna. Det här är ett trädgårdsredskap med personlighet. Designen ger motivation och kan ge dig lite extra energi när du egentligen inte är väldigt sugen på att gå ut och ta hand om gräset.

2. Mellan: Bosch AVR 1100

Bosch AVR 1100

Bosch är ett tyskt märke och därför är det inte konstigt att Bosch ART 1100 har glada användare i Tyskland såväl som i Sverige. Testportalen Sonntagmorgen genomförde ett test där den här modellen var med. Ingenjören Hans-Jürgen som testade konstaterade att AVR 1100 bevisar att det går att få en väl genomtänkt produkt till ett vettigt pris.

Bosch AVR 1100 har ett smart system med en skärteknik som fångar både mossa och rötter. Knivarna går ner i mattan och ser till att den förbereds för bättre luftning och andra former av renoveringsarbete. Bosch kallar sitt system för Jet Collect.

Knivvalsen har 14 knivar. Det går att byta ut varje kniv individuellt och det kan vara bra med tanke på att den här vertikalskäraren kan följa med under många års tid. Du kan också ställa in önskad höjd för klippningen.

Modellen har en design som gör det lätt att jobba med den. Du kan ställa in handtaget i den höjd som passar dig bäst. Handtag och uppsamlare går även att fälla ihop. Det är bra när du ska plocka undan maskinen och förvara den till nästa mossrivningstillfälle.

3. Premium: MTD Optima 38VO

MTD Optima 38VO

Om du vill ta hand om en mycket stor gräsmatta finns det anledning till att se på bensindrivna vertikalskärare. MTD Optima 38VO är en modell som passar riktigt bra när du ska riva mossa på en mycket stor gräsyta. Modellen har 16 knivar och är en av få inom denna kategori som kombinerar vertikalskärning med mossrivning.

Det går att justera arbetsdjupet ner till 15 mm. Hjulen är kullagrade vilket är viktigt när du ska röra dig över en större gräsmatta. Det går att fälla ihop MTD Optima då du är klar med den. Det gör det lättare att förvara maskinen.

Vertikalskärare

Vägen till den gröna och välmående gräsmattan innebär spännande moment som att vertikalskära. Med en vertikalskärare ger du gräset en renovering som det behöver. Metoden är känd för att ge nytt liv åt gräset samtidigt som den får bort mossa och ogräs.

Du kan absolut kräva att en bra vertikalskärare kan luftar gräset och få bort mossan. Men beroende på dina behov kan du vara mer eller mindre intresserad av en specifik modell. Du kan tänka på saker som om du vill ha en skärare med sladd eller en batteridriven variant.

Här är några av de bästa vertikalskärare som finns på marknaden just nu. De hjälper dig både med att ge gräset en nystart och med att vinna kampen mot mossa och ogräs.

Sebastian Andersson
Testredaktör*

*Testredaktören har gått igenom produkterna och intygar att listans innehåll är aktuellt.

Köpguide – Välj rätt vertikalskärare

Det finns en rad olika modeller och märken. Och det är klart att det kan kännas lite villrådigt när du ska bestämma dig för en vertikalskärare. Men var säker på en sak, du behöver inte nöja dig med enbart vertikalbeskärning! Du kan absolut kräva båda funktionerna och få en maskin som är stark och hållbar.

Här är några viktiga punkter att beakta när du ska välja:

Bensindriven eller elektisk

Både bensindriven och elektrisk vertikalskärare kan göra ett bra jobb. Men det är fortfarande så att de bensindrivna varianterna har mer kraft. Det betyder att du som har större gräsmatta kan tjäna på en bensindriven modell. Du får mer gjort snabbare helt enkelt.

Men elektriska vertikalskärare kan också vara kraftfulla. Här måste du betänka om du vill ha en modell med sladd eller med batterier. Sladdmodellerna kan rekommenderas i många fall för att de kan ge mer styrka än de som har batterier.

Men samtidigt kan det upplevas som lite knepigt att gå omkring med en sladd. Ett tips är att inse att en trädgård som är så pass stor att det blir svårt att få sladden att räcka antagligen lämpar sig bäst för den bensindrivna varianten.

Uppsamling av rötter och mossa

En del menar att det där med uppsamling är överflödigt. Att du lika gärna kan låta rester av rötter och mossa landa på gräset för att sedan kratta. Det är klart. Om du har en stor trädgård och jobbar på snabbt kan det bli tömning av uppsamlingsbehållaren var tionde minut. Det kan bli tröttsamt.

Hjul som tar sig fram

Välj en vertikalskärare som är lätt att ta sig runt med. Den ska ha hjul med kullager som är gjorda för att klara gräsets ojämnheter. Om du måste skjuta på med all din kraft är du snart mycket trött och det kommer att göra ont i armarna efteråt.

Enkel hantering

För att det ska bli lätt att jobba med vertikalskäraren ska den ha ett bekvämt handtag som bör vara justerbart. Du bör kunna höja och sänka handtaget. Då slipper du gå omkring och huka dig i en ställning som inte är bra för din hälsa.

Det är också bra om modellen har handtag framtill eller på sidor. Det gör det lättare att lyfta och flytta på maskinen när det behövs. Många vertikalskärare väger inte mer än några kilo. Du bör kunna flytta på maskinen för egen hand utan några problem. Särskilt när den är greppvänlig med flera handtag.

Förvaring

En vertikalskärare används inte så ofta. Den större delen av tiden kommer den att stå i ett förråd. Då är det en fördel om det går att vika ihop maskinen på något vis. Handtaget bör kunna vikas och det är återigen en fördel med extra handtag på sidor och framtill för att kunna flytta omkring maskinen där den förvaras.

Det är också viktigt att vertikalskäraren står skyddad mot väder och vind. Om den utsätts för regn, snö och smuts kan den förstöras i förtid. Ett vanligt förråd, en källare eller ett garage är en bra plats för förvaring. Innan du ställer undan maskinen för säsongen kan det vara klokt att gå igenom valsar och se om det behövs byten inför nästa år.

Varför ska du använda vertikalskärare?

Om du vill ha en gräsmatta som är grön, mjuk och så fyllig som gräsmattorna är på reklambilder bör du lära dig att jobba med en vertikalskärare. Det här är ett helt fantastiskt trädgårdsredskap som kan göra enorm skillnad. När du ger gräsets rötter ny luft och hjälper dem att dela på sig och börja om påverkar det gräsets kvalitet.

Med vertikalskärning då och då kan du få:

 • Tjockare grönare gräs
 • Mindre ogräs
 • Mindre mossa
 • Mjuk och fin gräsmatta

Direkt efter att du har vertikalskärt kan gräset se ut som att det har fått sig en omgång stryk. Det är inget att vara rädd för. Du kan passa på att så fler frön som tar sig ner i fållorna som du har skurit upp.

Behandlingen med vertikalskärare ger ganska snabbt resultat men den är också långsiktig. Om du tar för vana att renovera din gräsmatta med detta trädgårdsverktyg en eller två gånger per år kan det leda till en gräsmatta som ser ut som gräsmattor gör på film och i drömmar.

Se till att du har gott om tid för vertikalbeskärningen och passa på att göra mer för gräset samtidigt. Kanske kan du engagera fler familjemedlemmar som hjälper till att kratta bort rötter och mossa när du väljer att hoppa över att använda uppsamlaren!

Fler Topplistor inom Trädgård

Produkter som utgått

AL-KO Combi Care 36 E Comfort

AL-KO Combi Care 36 E är en vertikalskärare som är bekväm att jobba med. Den har ett handtag som du kan justera till din höjd. Maskinen har två valsar. En för att skära skåror i gräset och en för mossrivning. Det krävs inga verktyg för att byta mellan valsarna och det är smidigt.

Motoreffekten är inte lika kraftfull som tidigare nämnda vertikalskärare som har fått bäst i test. Men den är tillräcklig för att jobbet ska bli gjort. Här får du också lite mer plats i uppsamlaren som rymmer 55 liter. Dessutom kan du justera arbetsdjupet mellan 5 olika inställningar.

Egenskaper/fördelar med AL-KO Combi Care 36 E

 • 55 liters uppsamlare
 • Justerbar höjd på handtaget
 • Arbetsbredd 36 cm
 • 5 olika inställningar för arbetsdjupet
 • 1500 w motoreffekt
 • Både mossrivning och vertikalbeskärning
Viking MT 4097.1 SX

Här har vi en trädgårdstraktor som har fått ros från experter och användare. Viking MT 4097.1 SX är ett nöje att klippa gräset med. Du kan klippa stora ytor snabbt och du sitter bekvämt i sätet som passar de allra flesta. Det här är rätt val för dig som vill kunna klippa lätt i blött och högt gräs.

Viking MT 4097.1 SX åkgräsklippare har också utrustats med belysning. Därmed kan du klippa på ett behändigt sätt även då det börjar skymma. Traktorn har ingen mulchingfunktion, men det är inget problem. I och med att den maler ner gräset på ett mycket tillfredsställande sätt lär du inte behöva köpa tillbehör för mulching.

Klippaggregatet sitter under maskinen och inte framtill. Det gör denna åkgräsklippare till ett bra val för trädgården som har en enklare layout och inte så många partier med buskar och träd som du måste köra omkring. Den här traktorn har en dragkrok. Du kan släpa en mindre vagn efter den om du vill.

Nackdelar med Viking MT 4097 SX

Det är lite trögt att backa och klippa samtidigt. Utan klippaggregat framtill är det inte så enkelt att klippa mer avancerad terräng och partier med buskar.

Viktiga egenskaper VIKING MT4097

 • Briggs & Stratton motor
 • Motoreffekt 7,2 kW
 • Bensindriven
 • Klipphöjd 35-90 mm
 • Klippbredd 95 cm
 • Väger 197 kg
 • Hydrostatisk växellåda
 • Ljudnivå 86 dB
 • Har dragkrok
 • Belysning

Betyg på testguiden:

Åkgräsklippare

🥇 Bästa Åkgräsklippare (2020)

1. Bästa: Husqvarna Rider 214TC

En väldigt kraftfull arbetskamrat i trädgården

Husqvarna Rider 214TC

Att Husqvarna Rider 214TC är en populär åkgräsklippare råder det inga tvivel om. Branschfolk har testat den men vi tycker att det är särskilt positivt att se hur användare i olika länder ger tummen upp. På Husqvarna rider sitter du som en kunglighet med mycket god sikt.

Det här är en maskin som klarar gräset även i partier där du behöver få till en snygg linje mellan gräs, plantering och buskar.  Det är lätt att manövrera och du kan lägga till snöblad, sopvals, spridare och mer för att använda åkgräsklipparen för andra uppgifter året om.

Maskinen har utrustats med fack för verktyg och dryck. Hydrostatväxellåda gör det enkelt att backa. Det kan vara en fördel i trädgården där du behöver köra framåt och bakåt för att komma åt ordentligt.

Viktiga egenskaper

 • Pedalstyrd hydrostatväxellåda
 • Intek V-Twin-motor
 • Tvåcylindrig motor
 • Bakvagnsstyrning
 • Klippbredd 94 cm
 • Ljudnivå 98 dB
 • Klipphöjd 25-75 mm
 • Vikt 244 kg
 • Går på bensin

Nackdelar med Husqvarna Rider 214TC

Om du vill jobba på kvällen med klippningen får du själv ordna med belysning. Det finns ingen inbyggd belysning på Husqvarna Rider.

Till Butik - Gardenstore.se

2. Premium: MTD Smart RG 145

MTD Smart RG 145

Det här är en riktigt bra åkgräsklippare för dig med en stor gräsmatta som vill förenkla arbetet med gräsklippningen och frigöra tid till annat. Traktor MTD Smart RG 145 hjälper dig att klippa gräset snabbt och effektivt. Har du väl testat denna så kommer du nog aldrig mera vilja klippa din gräsmatta med en handdriven gräsklippare!

MTD Smart trädgårdstraktor har en arbetsbredd på 107 cm vilket gör att den lämpar sig utmärkt för större klippytor. Den är riktigt robust och pålitlig med en kraftfull Briggs & Stratton motor på 500 cm3. 

Den här åkgräsklipparen är också riktigt bekväm att köra tack vare både justerbar sits och lättåtkomliga reglage. Klipphöjden ställer du enkelt in med en spak och den kan justeras mellan 30-95 mm. Smart trädgårdstraktor är också utrustad med ett steglöst och patenterat drivsystem, Transmatic. Detta innebär att du kan reglera hastigheten från stillastående till maxfart smidigt med din vänstra fot. Om du sedan vill minska hastigheten trycker du bara ner pedalen lite grann. När du har hittat en bra hastighet som du vill hålla konstant så ställer du in växelreglaget på detta.

Svängradien är på enbart 46 cm vilket gör att det inte är några som helst problem att smidigt ta sig runt buskar, träd och andra hinder. 

Om du vill samla upp gräsklippet finns en praktisk påhängsuppsamlare att köpa till.

Viktiga egenskaper

 • Tillbehör: uppsamlare
 • Vikt: 231 kg
 • Längd: 107 cm
 • Bredd: 115 cm
 • Höjd: 100 cm
 • Klippbredd: 107 cm
 • Klipphöjd: 30-95 mm
 • Växling: Steglös
 • Drivsystem: Transmatic, 6 växlar
 • Cylindervolym: 500 cc
Till Butik - Gardenstore.se

3. Special: Rider Stiga Park 220 2WD

Rider Stiga Park 220 2WD

Det här är faktiskt en multifunktionsmaskin som du kan ha användning för året runt! Med Rider Stiga Park kan du klippa gräset under sommaren, borsta grus och gräs på våren och hösten samt röja snö på vintern.

Tack vare dess kompakta design är det lätt att komma åt att köra överallt, du tar dig smidigt runt såväl träd och buskar som uppför slänter och in i de svåråtkomliga hörnen. Den är bekväm att köra, sitsen justerar du enkelt och även rattens höjd kan ställas in för optimal komfort.

Tack vare hydrostatisk transmission kan du justera hastigheten på ett mycket mjukt sätt. En annan smart detalj är att den är utrustad med en elektrisk klipphöjdsinställning vilket innebär att du stället in klipphöjden med bara en knapptryckning, utan att du varken behöver stanna eller stänga av motorn.

Rider Stiga Park kan kompletteras med ett klippaggregat som har QuickFlip-teknik vilket gör att du snabbt och smidigt kommer åt aggregatet när det är dags för rengöring eller skötsel.

Det här är kanske inte en gräsklippare för den största trädgården men för dig med en liten mindre trädgård är den ett riktigt bra val. Prova den och du kommer upptäcka att gräsklippningen aldrig har varit roligare!

Viktiga egenskaper

 • Höjd: 117 cm
 • Hydrostatisk transmission 
 • Motoreffekt: 7,1 kW
 • Kraftkälla: Bensin
 • Motormodell: ST 400 Powered by STIGA
 • Vinnare av Reddot design award 2013
 • Klippbredd: 85 cm
 • Cylindervolym: 414 cc
 • Vikt: 176 kg
 • Längd: 168 cm
 • Bredd: 77 cm
Till Butik - Granngården.se
Åkgräsklippare

Klipp gräset med en åkgräsklippare som är lätta att köra och som erbjuder mer än enkel gräsklippning. Vi har sett närmre på några av de bästa åkgräsklippare som finns på marknaden. Både experter och vanliga användare har gett tummen upp.

Det är dags att klippa den stora gräsmattan igen. När det finns en riktigt bra åkgräsklippare på plats blir det kanske bråk om vem som ska få klippa. Jobbet är både enkelt och kul. Att samma maskin kan användas för annat som snöröjning, plogning och gödsling är väldigt positivt.

Sebastian Andersson
Testredaktör*

*Testredaktören har gått igenom produkterna och intygar att listans innehåll är aktuellt.

Guide – Välj rätt åkgräsklippare

Vilken åkgräsklippare ska du välja? För att komma fram till svaret på den frågan kan du läsa följande frågor och svar. De kan guida dig till rätt konklusioner vad gäller dina faktiska behov. Vi börjar med storlek på tomt…

Hur stor ska tomten vara för en åkgräsklippare?

När en tomt har 3000 kvm gräs och mer kommer det att ta tid att klippa med en handjagad gräsklippare. Men det finns ingen regel som säger att du inte kan klippa med åkgräsklippare på en mindre tomt. Tänk mer på dina fysiska behov och tiden det tar att klippa.

Vilka typer av åkgräsklippare finns det?

Det finns många olika modeller och varianter. Men vi kan dela in åkgräsklipparna i två huvudgrupper:

Mittmonterade: Här sitter klippaggregatet på mitten av konstruktionen. Du kommer då att sitta ovanpå klippaggregatet. Många gånger kallar man den här typen av konstruktion för traktor, och inte för gräsklippare. Den kan användas på flera sätt genom att du monterar på tillbehör som kan röja snö, riva mossa och mer.

Frontmonterad: På den här typen av åkgräsklippare sitter klippaggregatet framtill. Du sitter alltså bakom det och det kan göra det enklare att manövrera och se vad du gör. Den här typen av klippare styrs med bakhjulen eller från mitten. När du ska klippa kanter kan det vara klokt att satsa på en frontmonterad åkgräsklippare även om den är lite dyrare än den mittmonterade modellen.

Är det en gräsklippare eller traktor?

Det kan vara både och! När det rör sig om en trädgårdstraktor är det vanligt att den har framhjulsdrift. Dessutom kan det finnas krok så att du kan använda mindre trädgårdsläp. Du bör också kunna byta ut verktyg. Då kan du använda samma maskin som du klipper sommarens gräsmatta med till att röja snö på vintern.

Finns det eldriven åkgräsklippare?

Ja, idag finns det eldrivna varianter. De kan ses som fördelaktiga då du slipper bekymmer som olja som läcker. Men många gånger erbjuder de eldrivna modellerna mindre kraft än bensindrivna varianter. Ta alltid en titt på motorns styrka och betänk hur din tomt ser ut när du väljer.

Vem får köra åkgräsklippare?

På gräsmattan krävs det inget körkort för att köra åkgräsklippare. Om det finns ungdomar som kan hjälpa till är det fritt fram. Men se till att de vet hur gräsklipparen ska hanteras först!

Underhåll av åkgräsklippare

För att din åkgräsklippare ska hålla längre och fortsätta göra ett bra jobb ska du ta hand om den. Det gör du med regelbundet underhåll. Här är några viktiga punkter att beakta. Det är givetvis så att vissa modeller är enklare att underhålla än andra. Det kan också vara något att beakta när du ska välja modell.

Rengöring

En åkgräsklippare utsätts för en hel del smuts. Gräs, grenar, löv och annat kan fastna i klipparens olika delar. Med tiden kan det här få betydelse för hur väl maskinen fungerar. Efter varje användning bör du lyfta på huven och borsta bort smuts och skräp. Ta också en titt på klipparaggregaten. Ta bort sådant som har fastnat och borsta rent. Vissa modeller kan du spola av med trädgårdsslangen efter varje användning.

Smörj och byt olja

De rörliga delarna i åkgräsklipparen behöver smörjas med jämna mellanrum. Du kan använda en fettspruta för att komma åt och smörja delarna som finns under huven. Överdriv inte. Du kan jämföra din åkgräsklippare med andra fordon som till exempel bilar. Oljan i gräsklipparen ser till att den fungerar på ett smidigt sätt.

Du har ett oljetråg som du då och då ska underhålla. Du bör hälla ut oljan som finns i detta och sedan fylla på med ny. Den modell som du köper kommer att ge dig en manual för hur detta görs. Om du inte har kvar manualen kan du söka online och till och med se en instruktionsvideo för byte av olja. Regelbundet oljebyte kan förlänga livslängden avsevärt. Kanske med flera år!

Luftfilter

Filter blir också snabbt smutsiga. Du behöver inte rengöra filtret efter varje användning. Men försök att göra det till en vana att avsluta säsongen med att rengöra luftfiltret. Montera av det och gör rent filter och området omkring det.

Drivremmar

Drivremmarna ska vara intakta och ha rätt spänning. Du kan justera och lätt montera av med skruvmejsel för att installera nya då det krävs.

Tändstift

Det är också att rekommendera att byta tändstiftet en gång per år. Tändstiftet ska vara i gott skick för att åkgräsklipparen ska starta lätt. Det påverkar också ekonomin för driften av gräsklipparen.

Fler Topplistor inom Trädgård

Produkter som utgått

Stiga Park 420 P

Stor men lättnavigerad! Stiga Park 420 P är en bäst i test åkgräsklippare att beakta. Det här är en åkgräsklippare som har det som kallas för midjestyrning. Det betyder att bakhjulen kommer att följa framhjulen på ett smidigt sätt. Om du kör runt ett hinder med framhjulen vet du med säkerhet att bakhjulen också tar sig runt. Det är smidig körning när den är som bäst!

Sitsen är högt placerad och det gör att du ser bra. Sitsen har också hål och det är bra då det innebär att den håller sig torr. Du får sköna köregenskaper och kan lätt justera klipphöjd med en elektronisk funktion. Längst fram på klipparen finns det belysning. Du kan fortsätta jobba även i skymningen och då det har blivit mörkt.

Med en väl tilltagen klippbredd är det här ett bra val för riktigt stora gräsmattor. Det går snabbare att klippa då du får mer gjort med varje vända. Du behöver ingen krattning eftersom klipparen ger avfall som är så finmalet att det tas upp av gräsmattan efter klippning. Stor tomt med många träd och buskar är huvudklienten för Stiga Park 420 P.

Nackdelar med Stiga Park 420 P

Det är ibland svårt att komma åt längre in under och vid buskage på grund av formen på åkgräsklipparens frontbåge. Om det är halt finns risken för att slira.

Viktiga egenskaper

 • Motor från Briggs & Stratton
 • Bensindriven motor
 • Motoreffekt 8,82 kW
 • Klipphöjd 25-85 mm
 • Hydrostatisk växellåda
 • Ljudnivå 86 dB
 • Klippbredd 105 cm
 • Fyrhjulsdrift
 • Belysning
 • Hastighet 10 km/h
Viking MT 4097.1 SX

Här har vi en trädgårdstraktor som har fått ros från experter och användare. Viking MT 4097.1 SX är ett nöje att klippa gräset med. Du kan klippa stora ytor snabbt och du sitter bekvämt i sätet som passar de allra flesta. Det här är rätt val för dig som vill kunna klippa lätt i blött och högt gräs.

Viking MT 4097.1 SX åkgräsklippare har också utrustats med belysning. Därmed kan du klippa på ett behändigt sätt även då det börjar skymma. Traktorn har ingen mulchingfunktion, men det är inget problem. I och med att den maler ner gräset på ett mycket tillfredsställande sätt lär du inte behöva köpa tillbehör för mulching.

Klippaggregatet sitter under maskinen och inte framtill. Det gör denna åkgräsklippare till ett bra val för trädgården som har en enklare layout och inte så många partier med buskar och träd som du måste köra omkring. Den här traktorn har en dragkrok. Du kan släpa en mindre vagn efter den om du vill.

Nackdelar med Viking MT 4097 SX

Det är lite trögt att backa och klippa samtidigt. Utan klippaggregat framtill är det inte så enkelt att klippa mer avancerad terräng och partier med buskar.

Viktiga egenskaper VIKING MT4097

 • Briggs & Stratton motor
 • Motoreffekt 7,2 kW
 • Bensindriven
 • Klipphöjd 35-90 mm
 • Klippbredd 95 cm
 • Väger 197 kg
 • Hydrostatisk växellåda
 • Ljudnivå 86 dB
 • Har dragkrok
 • Belysning

Betyg på testguiden:

mal

Mal 🥇 Bästa produkterna (2020)

Malfjärilar och mallarver kan förstöra både livsmedel och textilier. Upptäcks mal bör de därför direkt bekämpas så att inte problemet förvärras. I denna guide visar vi vilka problem som malarna kan skapa samt hur du enklast blir av med mal.

 • Problem som kan uppstå
 • Bli av med mal – Tre steg
 • Fällor – Gift – Skydd
 • Tips – Mal i garderoben?

Problem som kan uppstå

Mal är inte farliga för människor eller djur. Däremot kan de förstöra både kläder, andra textilier och livsmedel. Det är ofta just dessa skador som påvisar att man har ett malangrepp.

Livsmedelsmal kan hittas i köket och i skafferiet då de gärna livnär sig på gryner, mjöler och spannmål. Släng alltid livsmedel som blivit angripet av mal.

Klädesmalen gör enbart skada som larv. Det är då de livnär sig på textilier och skapar de karaktäristiska skadorna som ofta är första steget för att upptäcka mal.

Pälsmalen gör enbart skada som larv. Detta i likhet med klädesmalen men denna mal livnär sig enbart på pälsar och liknande material.

Det finns statistik som påvisar att ett malangrepp i en garderob i snitt kostar över 1000 kr i förstörda klädesplagg.

Det är viss skillnad på hur bekämpning sker av klädesmal/pälsmal samt livsmedelsmal. Av den anledningen har vi delat upp bekämpningen i två miniguider.

Bli av med klädesmal – Tre steg

Malfällor fångar enbart de flygande malarna. Vid angrepp på textilier sker dessa angrepp av malens larver. Då behöver plaggen tvättas och garderoben städas.

 1. Städa och tvätta

Problem som uppstår med klädesmal är att mallarverna livnär sig på textilier. Detta oftast i garderober eller klädkammare. Börja i detta fall med att tvätta alla kläder i minst 60 grader samt städa garderoben ordentligt.

 1. Spraya i springor

Använd insektsspray och spraya i springor och vid lister.

 1. Använd malfälla eller rödceder

När förutsättningarna för att malen ska trivas har minskats kan malfällor ställas ut som fångar de malar som tar sig in i garderoben. Malfällor fångar däremot enbart de flygande malarna. Vid angrepp på textilier sker dessa angrepp av malens larver. Det är därför plaggen behöver tvättas och garderoben städas. Ett alternativ till malfällor är att ha rödceder som håller malarna på avstånd.

OBS – En del produkter av rödceder kan ge missfärgningar i kontakt med tyger. Ha de därför aldrig direkt bredvid kläderna, alternativt i en tunn tygpåse.

Bli av med livsmedelsmal – Tre steg

 1. Städa och släng

Släng alltid livsmedel som blivit angripet av mal. Städa sedan för att minimera risken att malarna ska komma åter.

 1. Förvara i burkar

Förvara livsmedel i förslutningsbara burkar och håll rent i skafferiet och lådorna så malarna inte får något som lockar dem dit.

 1. Använd insektsspray – med försiktighet

Insektsspray kan användas vid trösklar och springor. Var däremot försiktig med att använda detta där livsmedel förvaras. Om insektsspray används i exempelvis ett skafferi bör detta vädras ordentligt efteråt. Läs alltid instruktionerna på flaskan/sprayen.

 1. Använd malfällor för livsmedelsmal

Köp malfällor för livsmedelsmal och placera ut på flera ställen i köket eller där livsmedel förvaras. Dessa fällor av giftfria och avger ingen doft. Därmed påverkar de inte livsmedlet.

Fällor – Gift – Skydd

Med fällor och gift kan du bekämpa både klädesmal och livsmedelsmal. Det viktiga är sedan att genomföra skyddande åtgärder så inte malen återkommer.

Fällor

Malfällor

Malfällor är helt luktfria och giftfria. De består av ett par pappskivor där botten är ett klisterark. Dessa fällor avger feromon som lockar till sig de flygande hanmalarna (ej larverna). När dessa dör i fällan minimeras risken för ökad population.

Var noga med att välja rätt malfälla. Är det klädesmal eller livsmedelsmal som ska bekämpas? Fällorna fungerar på liknande sätt men bör väljas utifrån vilken mal som ska fångas.

Gift

Insektsspray

Olika insektssprayer är effektiva mot olika slags insekter. Var därför noga med att välja en insektsspray som anges vara för klädesmal. Dessa brukar även vara effektiva mot bland annat silverfiskar och pälsänger.

Sprayen kan användas direkt på insekterna eller på ytor där de ofta vistas. Giftet gör att insekterna därmed dör. Bör aldrig användas i närhet av livsmedel, akvarium eller husdjur.

Skydd

Rödceder

Rödceder finns i en rad olika träprodukter. Det finns exempelvis träblock, klädhängare, bollar och träflisor av rödcederträ. Det dessa produkter har gemensamt är att de har hög koncentration av terpener. Det är detta som gör att mal, silverfisk och pälsänger håller sig på avstånd.

Flytande rödceder (rödcederolja) kan sprayas på golvlister eller fönsterlister för att därigenom hålla insekterna utanför. Lukten är stark så prova alltid först med en mindre mängd.

Insektsnät

En av de vanligaste vägarna för mal att komma in i bostäder är via öppna fönster under vår och sommarmånaderna. Sätt upp insektsnät som därmed håller ute mygg, flugor, mal och ett flertal andra insekter.

Lavendel

Lavendel har hög koncentration av kamfer vilket är det ämne som gör att silverfiskar, malar och pälsänger håller sig på avstånd. Lavendel luktar inte lika starkt som rödceder och anses av många har en godare doft. Säljs oftast i små tygpåsar vilka hängs i garderoben för att hålla malen borta.

Vacuumförvaring

För att undvika angrepp av klädesmal och pälsmal vid säsongsförvaring kan kläderna förvaras i vacuumpåsar. Dessa gör att plaggen även tar betydligt mindre plats vid förvaring.

Tips – Mal i garderoben?

 1. Töm och gör ren garderoben

Har du fått klädesmal är det viktigt att tömma och rengöra hela garderoben där malen påträffats. Dammsug, våttorka och spraya med insektsspray i skarvar och springor.

 1. Tvätta i 60 grader

Upptäcker du malangrepp bör samtliga kläder i garderoben tvättas i minst 60 grader. Då det kan vara mycket svårt att upptäcka malens larver (vilka är de som gör skadorna på textilier) bör samtliga plagg tvättas.

Är det plagg som inte kan tvättas i så hög temperatur kan de upphettas till 60 grader i exempelvis ett torkskåp.

 1. Kemtvätta

Ett alternativ mot att tvätta plaggen själv är att lämna in dem på kemtvätt. Det gäller inte minst plagg som är svåra att tvätta på egen hand (exempelvis vissa jackor)

 1. Skydda med rödceder och/eller fällor

För att skydda kläderna mot framtida malangrepp bör rödceder eller malfällor placeras ut. Det räcker generellt med en malfälla per garderob.

Betyg på guiden:

Silverfisk i badrummet

Silverfisk 🥇 Bästa produkterna (2020)

Silverfiskar är inte farliga för människor eller husdjur. De behöver alltså inte bekämpas utifrån den aspekten. Däremot är det alltid obehagligt med insekter i hemmet. Inte minst i badrummet.

Hittar du vanliga silverfiskar i rum som inte är våtrum eller kök? Då kan det vara ett tecken på att det finns en vattenskada. Det kan kontrolleras via fuktmätning.

Fällor – Gift – Skydd

Vilka produkter som bör användas beror främst på om du vill bekämpa silverfiskar eller skapa ett aktivt skydd så att problemet inte uppstår.

Fällor

 • Silverfiskfälla: Silverfiskfällor avger feromon som lockar till sig hanarna i populationen. De fastnar sedan på det klisterark som fällan består av. Utöver silverfiskar kan dessa fällor även fånga andra insekter. Läs på produkttexten för att se vilka insekter som kan fångas. Det kan exempelvis gälla kackerlackor eller mal.

  Dessa fällor luktar inget och är helt giftfria för människor och husdjur. Placera ut fällorna på platser där silverfiskar ofta förekommer. Detta vid lister, hörn och andra skyddade platser i rum som har hög luftfuktighet.

  Kontrollera alltid att fällan är anpassad till de sort silverfiskar ni har problem med. Det finns nämligen både vanligt och långsprötad silverfisk. Många fällor fångar bägge dessa men det finns även de som enbart är anpassade för vanlig silverfisk.

Gift

 • Insektsspray: Det finns insektssprayer som kan användas för bekämpning av en rad olika insekter. De kan exempelvis användas mot silverfiskar, spindlar, mal och kackerlackor.

  Spraya med fördel i springor där det annars är svårt att städa ordentligt. Kan även användas i proaktivt syfte efter att man rengjort ett rum. Använd insektsspray med måtta och läs alltid instruktionerna på förpackningen.

 • Kiselgur: Kiselgur används för att bekämpa de flesta insekter. Pulvret ska placeras ut så att insekterna nuddar det, vilket är förutsättningen för effektiv bekämpning. Man kan därmed lägga smala strängar av kiselgur vid rörskarvar, lister och platser där silverfiskar upptäckts. Kiselgur påverkar insekternas yttre skydd vilket gör att torkar ut och därmed dör.

  Då det är ett pulver kan det inte placeras precis vid avloppet, även om silverfiskarna trivs där. Risken är då att allt spolas bort av vattnet. Då är det bättre att ställa fällor i närheten som silverfiskarna lockas till. Kiselgur är ett giftfritt alternativ mot exempelvis insektsspray.

Skydd

 • Rödceder: Rödceder innehåller terpener vilket är vad insekter så som silverfiskar och malar undviker. Genom att ha kuber, block eller bollar av rödcederträ kan därmed insekterna hållas på avstånd. Städa ordentligt och häng sedan in dessa träprodukter där insekterna brukar vara. Därmed skapas ett effektivt skydd.

  Rödceder finns även i oljeform. Det är koncentrerad rödceder som har en skarpare doft än träprodukterna. Kan användas på lister eller för att ge mer effekt åt träprodukterna om dess effekt minskat över tid.

 • Lavendel: Även lavendel avger en doft som silverfiskar undviker. Säljs främst i fina linnepåsar som kan hängas upp i badrum, klädkammare eller källare. Då lavendel, i likhet med rödceder, även avskräcker pälsänger och mal kan de även användas i garderober.

Bli av med silverfisk

Har du upptäckt silverfiskar? Så här bekämpar du dem på bästa sätt och motverkar att de kommer tillbaka.

 1. Städa och håll rent

Ska silverfiskar bekämpas är första steget att städa ordentligt. Detta framförallt där de upptäcks och generellt trivs. De söker sig till platser som är fuktiga och hittas därmed främst i badrum, tvättstuga och groventréer.

Gör ren avloppsbrunnarna, dammsug och våttorka utsatta utrymmen. Dra fram tvättmaskinen och se till att städa i hörn och vrår. Använd gärna milt rengöringsmedel.

 1. Bekämpa med fällor och spray

När städningen är utförd kan bekämpning påbörjas med silverfiskfällor och insektsspray. Spray kan användas i springor och kring trösklar och håller borta silverfiskarna. Fällorna lockar däremot till sig dem varpå de fastnar i det klisterark som fällan består av. Läs mer under ”Fällor – Gift – Skydd”.

 1. Skydda med rödceder och torr luft

Städning minskar förutsättningarna att silverfiskar ska trivas. De söker sig även till platser där luftfuktigheten är minst 70 %. Genom att ha en effektiv fläkt i badrummet och vädra kan luftfuktigheten hållas nere och insekterna hållas borta. Komplettera med rödceder som avger en doft som bland annat silverfiskar undviker.

Placera fällor för silverfiskar på rätt sätt

 1. Två-tre per badrum

I ett normalstort badrum kan två fällor placeras ut. Ställ dem hellre med ett avstånd än precis bredvid varandra. Är det ett större badrum går det att komplettera med ytterligare en fälla.

 1. Köp fällor som fångar bägge sorters silverfiskar

Det är inte alltid helt lätt att identifiera vilken sorts silverfiskar som kommit in i hemmet. Enklaste sättet är därför att alltid köpa fällor som både fångar vanliga och långsprötade silverfiskar. Vilka sorter som fällan fångar framgår vanligtvis i produktbeskrivningen.

 1. Mörkt, skyddat och fuktigt

Silverfiskar trivs bäst på skyddade och mörka platser med minst 70 % i luftfuktighet. I hörn, springor och kring rörskarvar kan de exempelvis upptäckas. Ställ därmed även fällorna på dessa ställen.

 1. Ställ ut innan problemet blivit stort

Brukar ni ha problem med silverfiskar i perioder? Ställ ut silverfiskfällor i preventivt syfte. Dessa fångar ju även andra insekter och kan därmed tidigt påvisa när dessa insekter kommit in i bostaden.

 1. Kontrollera hållbarhet

Kontrollera hur många veckor som fällan är aktiv. Därefter bör den bytas varpå den gamla fällan kan slängas i hushållssoporna.

Betyg på guiden: