Dekorera och lys upp med bästa trädgårdsbelysningen. Även för den som inte har någon trädgård går det utmärkt att använda dekorativ belysning utomhus på balkongen eller uteplatsen. Med en bra utebelysning blir trädgården en trygg och vacker plats även under mörkrets timmar.

Det finns ett stort utbud av dekorativ och funktionell trädgårdsbelysning och för att hitta vad som passar i just din trädgård har vi samlat tips och råd i vår köpguide. Vi avslutar guiden med tips kring hur du planerar och använder din belysning bäst i trädgården.

LightsOn Stone: ✅ Bästa val

LightsOn Stone

 • 5 av 5 stjärnor på Tftools.co.uk

Pryd trädgården men en dekorativ sten som lyser stämningsfullt i mörkret. LightsOn Stone är bästa valet för att belysa trädgården med något som smälter in i miljön utan att se ut som en lampa under dagtid.

Stenen kan ligga ensam eller grupperad med andra stenar på uteplatsen eller i en rabatt. Placeras stenen vid växtlighet tränger ljuset igenom växtens grönska och bildar ett mysigt sken. Lampan ger ett varmvitt sken utan att blända och passar därför även bra för att dekorera längs med uppfarten.

Alla lampor från LightsOn är kompatibla med varandra och kan kopplas samman som ett system upp till 70 meter med en transformator, grenkopplingar och förlängningskablar. Denna produkt levereras utan transformator.

Viktiga egenskaper

 • Mått 25 cm
 • 70 cm kabel ingår
 • LED 2 W
 • 90 Lumen
 • Varmvitt ljus (3000K)
 • 12V

Nordlux Sponge: ✅ Bästa Premium

Nordlux Sponge

 • 5 av 5 stjärnor på Amazon

Utnämnd som bästa premium är markarmaturen Nordlux Sponge. Lampan har en enkel men elegant och stilren design med mjuka former i toppen som är inspirerad av svampar och som har varit grundidén för namnet. Lampskärmen är av hårdplast som gör den tålig mot vatten och vind och sitter på ett spjut som är enkelt att trycka ner i marken.

Sponge har ett inbyggt batteri vilket gör den enkel att flytta och ljusstyrkan kan justeras i tre lägen. Vid full effekt håller batteriet i upp till fem timmar och mycket längre vid lägre stämningsbelysning. När batteriet är tomt laddas på nytt via en medföljande USB-sticka.

Viktiga egenskaper

 • Batteridriven
 • Skärmdiameter 20 cm
 • Höjd med spjut 51,5 cm
 • LED 4,8 W
 • 300 Lumen
 • Vitt ljus (2700K)
 • 5V

LightsOn Mark LED: ✅ Bästa Professionella

LightsOn Mark LED

 • 5 av 5 stjärnor på Amazon

Den kraftfulla trädgårdsarmaturen LightsOn Mark LED utses till den bästa professionella belysningen för trädgården. Lampan som är på 16 watt passar utmärkt för att exempelvis lysa upp ett träd underifrån. Ljuskällan går att vinkla 15 grader för att uppnå ett perfekt riktat ljus.

Trots den kraftfulla ljuskällan är produkten endast på 12V vilket innebär att det inte behövs någon elektriker för installation. Kompatibel med LED Garden Plug & Play-systemet är det dessutom lätt att installera produkten.

Lampan kan placeras på valfri plats nedsänkt i gräset och tack vare den platta designen upptill går det att köra över med gräsklipparen.

Viktiga egenskaper

 • Går att vinkla ljuset 15 grader
 • 70 cm kabel ingår
 • LED 16 W
 • 1 110 Lumen
 • Varmvitt ljus (3000K)
 • 12V

Köpguide för trädgårdsbelysning

En genomtänkt ljussättning ger trädgården fantastiska effekter och skapar både en mysig atmosfär och en känsla av trygghet. Till exempel kan en upplyst gång mot entrén ge ett varmt välkomnande. 

För att få en funktionsmässig trädgårdsbelysning som ger det önskade dekorativa utseendet krävs planering och för att undvika spontanköp har vi samlat tips och råd i denna köpguide. Guiden kan användas som en hjälp för att köpa rätt belysning för trädgården där lamporna belyser utvalda områden och ger det perfekta stämningsfulla ljuset.

Vanliga typer av ljuskällor för trädgården

Det finns många olika slags typer av ljuskällor att använda i trädgården och här går vi genom några av de vanligaste sorterna.

LED

LED – Light Emitting Diode består av en energisnål lysdiod med mycket lång livslängd. Lysdioderna finns med kallt eller varmt ljus. 

Pollare

Pollare består av en fot som bär upp armaturen. Dessa lampor kan vara några decimeter i höjd upp till 1,5 meter. Pollare passar längs gångar, rabatter eller vid uppfarten. 

Spot

En spot är en riktad belysning som passar utmärkt för att punktbelysa buskar, träd, statyetter och andra enskilda objekt.

Markstrålkastare

Markbelysning i form av markstrålkastare används för att belysa objekt underifrån eller för att pryda exempelvis garageuppfarten. Dessa markstrålkastare är ofta en spot- eller floodlight som har byggts in i en behållare och som ska grävas ner i marken.

Ljusstenar eller ljusägg

Lampor i form av ägg eller stenar i rabatten skapar ett mjukt sken i mörkret. Under dagtid ser de ut som dekorativa vanliga stenar i rabatten.

Ljusband

Ljusband kan användas för att accentuera rabatter, trappor eller gångar.

Att tänka på vid köp av trädgårdsbelysning

Det första att fundera över vid köp av belysning för trädgården är behovet. Ska belysningen användas för att lysa upp gångar, uppfarten eller ska det främst användas som en dekorationsbelysning?

De olika behoven ställer olika krav på trädgårdsbelysningen vad gäller funktion och utseende. Ibland kan det vara svårt att föreställa sig hur helhetsbilden kommer att bli och då är det bra att ta lite i taget och först börja med de mest prioriterade delarna. Fördelen är att se hur belysningen fungerar i trädgården och vilka effekter som uppnås för att därefter komplettera efterhand.

Placering och storlek

När du vet vad du har för mål med belysning är valet av placering nästa steg. Var belysningen ska placeras styr vilken typ av belysning som bäst passar för ändamålet.

Placeringen styr om det ska vara stora eller små lampor och om lampan ska gå att rikta mot ett speciellt område. En gång kan lysas upp med exempelvis markbelysning eller lite mindre stolpar medan en växt som ska lysas upp behöver ett ljus som kan riktas.

På uteplatsen kan hängande slingor vara ett bra val och i rabatter kan lampor i form av stenar eller små lyktor vara lämpliga.

Design

Designen kan vara viktig särskilt om lamporna syns tydligt i trädgården under dagtid. Här gäller det att lamporna passar husets design. Särskilt om huset är av en äldre stil kanske inte moderna lampor går ihop stilmässigt. Ofta behövs flera olika sorters lampor i trädgården och det kan vara lätt att välja lampor en och en som känns snygga men de behöver även fungera ihop för att inte ge ett rörigt intryck.

Energiklass, LED och solceller

Belysning kan dra mycket ström och ska de vara tända under större delen av mörkrets timmar kan det bli ganska dyrt med all åtgång från samtliga lampor. Titta därför gärna efter energisnåla alternativ. Många lampor är LED men det är bra att kontrollera vilken energiklass produkten har och att det går att köpa nya när de gamla går sönder.

Ett tips är att spara energi genom att koppla på en timer eller att koppla till ett skymningsrelä som automatiskt tänder lamporna vid mörker.

Det kan vara frestande att köpa ljuskällor som går på batteri eftersom ljuskällan kan placeras var som helst. Ur miljösynpunkt är dock sladdbelysning betydligt bättre. Det finns även solcellsdrivna ljuskällor men de är ofta för svaga för att ge någon effekt under vinterhalvåret.

Installation av trädgårdsbelysning

För trädgårdsbelysning med sladd måste dessas kopplas till ett jordat uttag. Elprodukterna kan gå på lågström med 12 volt eller starkström på 230 volt. Lågström kan du installera själv eftersom den har en transformator men för installation av produkter som kräver starkström krävs en behörig elektriker.

Underhåll

Titta över sladdar, strömbrytare och lampor regelbundet för att kontrollera att de är utan skador. Rengör armaturerna då och då för att öka livslängden och för att få bästa ljuseffekt. Särskilt de lägre armaturerna blir lätt smutsiga av regn, jord och gräsklipp.

Tips – Så kan du använda trädgårdsbelysning

Den allra största fördelen med belysning i trädgården är att lysa upp gångar, uppfarten och andra utrymmen där du vill vistas i skymning eller mörker och ta dig fram enkelt. Ett extra plus är att en upplyst uteplats eller trädgård ger ett fint dekorativt utseende och med punktbelysning går det att rikta ljuset och lyfta fram de vackraste växterna, skulpturer, en damm eller andra fina trädgårdsdekorationer.

Planering

När du ska bestämma placeringen av belysningen är det också bra att ta hänsyn till hur det ser ut inifrån huset. Det kan skapa en stor trivsel att även se ljuseffekterna från de rum där du vistas mest.

Mixa svaga och starka ljuskällor

Genom att sprida ut ljuskällorna och blanda mellan svaga och starka ljus skapas en dynamisk effekt. Vid entrén och trappor kan det vara smart att satsa på flera svaga ljuskällor än få starka. Tänk på att ett starkt ljus nära huset tar allt fokus från övrig belysning i trädgården.

Varmt och kallt ljus

Satsa på varmt ljus vid platser där man ofta vistas som vid entrén, garageuppfarten och uteplatsen. Kallt ljus passar bra för att framhäva grönska och silhuetter.

Belysning i flera nivåer

Genom att använda belysning i flera nivåer skapas en mer ombonad känsla. Variera mellan markbelysning, spotlights och lyktor.

Ljussättning av gångar och uppfart

Något att tänka på vid ljussättningen för gångar och uppfart är att inte skapa ett ljus som bländar. Välj gärna något som belyser marken och har en ljusspridning ner och åt sidorna för bästa resultat. Markspotlights som avger ett indirekt ljus passar också bra för uppfarter och gångar.

Sätt inte lamporna för tätt

Sprid ut lamporna så att de inte sitter för tätt och skapar ett ljus över hela trädgården. Det är mörkret mellan de olika ljuskällorna och skuggorna som skapar den bästa effekten och framhäver varje ljus.

Frågor och svar om trädgårdsbelysning

Är det dyrt att köpa och att använda belysning i trädgården?

Det finns många bra och snygga produkter till ett lågt inköpspris. Många lampor är dessutom energisnåla som exempelvis LED. Kontrollera energiklassen för att försäkra dig om att ljuskällan drar lite ström. Solcellslampor kan vara bra men dessa blir ofta för svaga att använda under vinterhalvåret.

Kan jag installera trädgårdbelysning själv?

Så länge det är belysning på 12 volt kan du installera det själv men produkter som använder starkström på 230 volt kräver installation av en behörig elektriker.

Vad är bästa tipset för att planera belysningen?

Börja i liten skala med några få lampor. Placera ut dessa lampor, känn efter och placera om vid behov. När du är nöjd och vet vad som fungerar bra kan du komplettera med fler lampor på nästa prioriterade ställe. Starta gärna med entréer och uppfarter om du vill satsa på ett ombonat och välkomnande intryck.

Vilka sorts lampor ska jag placera var?

Spotlights eller armaturer som sprider ljus uppåt är perfekt att använda för att punktbelysa träd, buskar och andra detaljer i trädgården. För att markera rabatter, gångar eller uppfarten passar lite svagare ljuskällor som pollare med ljusspridning ner eller åt sidorna.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (6 votes)