Servetter

 Miljövänlig och snygg bordsdekoration

Idag tänker vi miljövänligt. Det är smart och det finns många anledningar till det. När man talar om vikten av att vara miljövänlig förs tankarna hos många till miljöbovar som bilar, flygplan och fabriker. Vi tycker att det är lika viktigt att introducera miljövänliga alternativ till andra delar i livet. Din bordsdekoration är ett exempel på det. Om du använder dig mycket av servetter bidrar du till skövling av skog. Eftersom att många dagligen använder servetter blir det i slutändan till en stor miljöbov. De allra flesta använder sig av engångsservetter som slängs direkt efter användning. På ett år kan en familj använda tusentals servetter om de använder dem till varje måltid.

 

 

Om du vill bli mer miljömedveten när det kommer till ditt användande av pappersprodukter kan servetter vara en god start. Det finns nämligen alternativ som är miljövänliga. Vi erbjuder sådana alternativ – pappersservetter tillverkade av återvunnet material samt linneservetter.

 

Fina servetter av linne

De linneservetter vi erbjuder går att tvätta. Det betyder att slipper köpa nytt ständigt och jämt. De flesta föredrar att använda linneservetter vid speciella tillfällen. Om du tycker om att bjuda hem vänner och bekanta på middag är linneservetten en produkt som passar dig perfekt. Linneservetten tillför en känsla av stil och klass till din bordsdukning. Många spenderar mycket pengar på glas och porslin – men glömmer ofta bort servetterna. Linneservetten känns annorlunda än en pappersservett. De upplevs helt enkelt mycket festligare med en linneservett på matbordet. På fina restauranger använder de sig av linneservetter för att skapa ett vackert intryck. Två populära linneservetter är av modellerna Gustaviansk som har mönster och Cremevit som är omönstrad. 

Båda modellerna vävs hos Ekelunds linneväveri. Ekelunds linneväveri har funnits sedan 1692 och de vet hur man tillverkar produkter av god kvalité. Deras produkter  uppfyller också de krav som Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval ställer. Du gör även miljön en tjänst när du köper någon av dessa modeller.

Det finns några tips du bör ha med dig när du köper linneservetter. Se till att du tvättar alla servetter samtidigt. När det gäller de produkter med oblekta naturgarner är det en fördel om du tvättar servetterna utan optiskt vitmedel och blekmedel. Anledningen är att de miljövänliga tygprodukterna med oblekta naturgarner har sin naturliga färg och tappar den lättare vid tvätt med starka tvättmedel. Det är också en fördel att hänga upp servetterna på tork även om det också brukar gå bra i torktumlaren, följ tvättinstruktionerna.

 

Vika servetter

Lär dig vika servetter och skapa en trivsam miljö på middagsbordet. Att vika servetter har många som en hobby där man ständigt ger sig på allt finare – och mer komplicerade – varianter av servettvikning. Vikta servetter uppskattas när du bjuder hem någon på middag. En snygg servettvikning gör att varje middag känns unik då varje vikt servett aldrig blir helt lik den andra.

Att vika seglet är en bra start för dig som inte har vikt servetter förut. Först viker du servetten dubbelt, hörn till hörn. Sedan rullar du servetten mot spetsen du fick fram efter den första vikningen. Rulla inte hela vägen utan sluta rulla när det är kvar ca. 5 cm av spetsen. Efter det fattas det bara att du viker den på mitten för att få fram segelformen på den.

 

Några andra servettvikningar du kan prova på är trianglar, trumpeten, kuvertet och franska liljan. När du väl har lärt dig hur man viker kommer mödan vara värd besväret. Inge stil och klass med dina unika servetter

 

 

   

Alla våra pappersservetter är gjorda av återvunnet papper och har miljöcertifierigen Blue Angel. Det är ett av de första och mest välkända miljömärkena i världen. Dessa servetter tillverkas med 70 % lägre energiförbrukning i förhållande till produktion av cellulosa och med mycket, mycket liten vattenförorening som följd. Ingen ved avverkas heller för produktionen eftersom allt är gjort av återvunnet material, det gör det till ett bra miljöval,

Alla våra linneservetter och bordstabletter är gjorda av Ekelunds linneväveri, och alla deras produkter är märka med Naturskyddsföreningens symbol Bra Miljöval, så genom att välja linneservetter eller tygservetter från Ekelund gör du också ett bra val för miljön

Läs mer här om våra tvättråd för linneservetter

Lär dig vika servetter här

 


Hos oss hittar du fina linneservetter | Gardenhome

Köp vackra och tvättbara linnenservetter som ger din dukning en känsla av stil och klass. Vi har ett genomtänkt sortiment och snabba leveranser!

Servetter